x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturile thailandeze cuceresc mapamondul

0
Autor: Simona Chiriac 14 Ian 2009 - 00:00

O salată de ton cu suc de lămâie, servită alături de feliuţe de pâine prăjită. Acesta poate să fie micul dejun al unei familii obişnuite din România. Conservele de ton se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor. Se desfac, se scurge zeama şi se foloseşte după dorinţă. Foarte simplu şi eficient…



Thailanda este una dintre ţările mari producătoare de conserve de ton, iar multe dintre ele se vor afla în cele din urmă chiar în farfuria din faţa dumneavoastră. Drumul lor începe în fabrică. În condiţii stricte de igienă şi securitate, tonul îngheţat (pentru a-şi păstra toate calităţile în timpul transportului) este dezgheţat, ţinut în aburi fierbinţi şi apoi tăiat bucăţi. I se adaugă o serie de ingrediente, pentru un plus de aromă, cum ar fi: ulei de susan, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui sau apă sărată (saramură).

Se pune în conserve, se cântăreşte, se etichetează şi apoi se aşază, rând după rând, în cutii. Camioanele le transportă apoi spre toate colţurile lumii. Fiecare reţetă diferă în funcţie de arealul geografic căreia îi va fi destinată. Cu alte cuvinte, tonul din conservă va avea alt gust pentru americani, altul pentru japonezi sau europeni (de altfel, aceştia sunt şi cei mai mari consumatori de carne de ton). Indiferent de reţetă, carnea de ton este deosebit de bogată în acizi omega 3, prevenind bolile neuropsihice, astmul, afecţiunile inflamatorii sau depresiile.

DIVERSITATE
Semipreparatele ce au la bază carne de ton sunt mai greu de găsit în România. Ton cu sos "shoyu" (specific bucătăriei japoneze, nu este altul de cât sosul de soia), ton cu sos curry roşu (chuchee), ton cu sos curry galben sau verde, ton în sos massaman (sosul se poate pregăti din chili, seminţe de chimion şi coriandru, cuişoare, usturoi, ceapă eşalotă, ulei, piper, lemongrass, galangal, rădăcină de coriandru, pastă de creveţi, zahăr, sare şi suc de tamarind), ton în sos terryaki (tradiţional japonez, reţeta originală cuprinzând sos de soia, sake şi zahăr sau miere).

PENTRU CUPTORUL CU MICROUNDE
Semipreparatele pentru cuptorul cu microunde includ somon sotat în sos de chili, creveţi prăjiţi (aromaţi cu usturoi şi sare), creveţi în sos de curry verde sau în sos de busuioc picant, peşte cu orez, supă condimentată de creveţi, orez dulce (o reţetă aparte, în urma căreia orezul capătă consistenţă, devenind "lipicios") cu boabe de fasole neagră, Tom Yum Kung (celebra supă thailandeză ce are printre ingrediente peşte, fructe de mare, lemongrass, galangal, frunze de lămâi kaffir, ceapă eşalotă, suc de limetă, sos de peşte, de tamarind şi chili) sau Phad Thai (tăiţei de orez cu ouă, chili, muguri de soia, creveţi, sos de peşte, suc de tamarind, alune şi frunze de coriandru).


Incursiune

Pentru a vizita o fabrică de produse pe bază de peşte şi fructe de mare trebuie să fie luate o serie de măsuri de precauţie. Halate, măşti de protecţie, bonete, cizme lungi de cauciuc, mănuşi. Înainte de intrarea în fiecare hală trebuie urmat "ritualul curăţeniei": se trece printr-un bazin cu substanţe dezinfectate, te speli a nu ştiu câta oară cu soluţie care elimină toţi microbii. Dar merită, căci doar aşa poţi să apreciezi cu adevărat ceea ce mănânci. Timp de opt ore pe zi, sute de muncitori pregătesc materia primă, transformând-o în delicatese. Deşi multe dintre operaţiuni sunt automatizate, unele necesită încă muncă manuală. Spre exemplu, există muncitori a căror sarcină este să îndepărteze, bucătă cu bucată, toate oasele de peşte. Alţii sortează creveţii după mărime sau au grijă ca toate cozile să fie frumos aşezate în formă de evantai (majoritatea clienţilor pune mare accent pe aspectul estetic).


Puiul mărilor

Fructele de mare şi peştele sunt atât de populare în Thailanda, încât le-am putea numi "puii mărilor", asta dacă ne gândim la cât de apreciată este carnea de pui la noi în ţară. Creveţii, decorticaţi sau nu, cu cap sau fără, pot fi cumpăraţi din magazine în conserve, congelaţi, sau daţi prin făină, pesmet şi alte ingrediente, pentru a fi numai buni de prăjit. În acest ultim caz, creveţii se înfig în beţişoare, se trec prin compoziţia în care se adaugă diferite alte ingrediente pentru a se obţine arome diferite (brânză, cocos etc.). După ce se prăjesc în ulei, se servesc cu orez şi sosuri (cel mai potrivit este cel dulce-picant, cu chili). Creveţii decongelaţi pot fi folosiţi pentru a se obţine un preparat uşor, dar delicios. Se folosesc, în afară de creveţi, ouă, frunze de coriandru, sos de soia, ghimbir ras, amidon. Se mixează creveţii şi se adaugă toate ingredientele, amestecându-se foarte bine. În mijlocul fiecărui pătrăţel de aluat wonton (este de origine chinezească şi se aseamănă oarecum cu cel de plăcintă) se pune umplutura, se împătureşte, obţinându-se un triunghi. După ce se fierb, se prăjesc în ulei încins şi se servesc cu sos de soia amestecat cu zahăr şi fulgi de chili.

Goong hom sabai(Creveţi în foitaj)
Ingrediente: 8 creveţi decorticaţi, o lingură de sos de soia, o linguriţă de zahăr, piper alb măcinat, 8 foi de aluat pentru rulouri, un gălbenuş, 500 ml ulei; pentru pastă: 6 creveţi, piper alb măcinat, zahăr, sos de soia.
Preparare: Se amestecă sosul de soia cu zahărul şi piperul alb şi se lasă creveţii să se marineze în această compoziţie. Ingredientele pentru pastă se mixează la blender. Se taie foile de aluat în diagonală, se decupează un colţ şi se pune în centru, apoi se unge cu un strat de pastă. Se aşază un crevete întreg, marinat, se înfăşoară în aluat şi se lipesc marginile cu gălbenuş bătut. Se prăjesc în ulei încins timp de 10 minute. Se servesc cu tăiţei de orez şi chili.
Citeşte mai multe despre:   soia,   ulei,   chili,   creveti,   geografii culinare,   creve

 



Mai multe titluri din categorie

10 jocuri de păcănele online pe care trebuie să le încerci în 2021

10 jocuri de păcănele online pe care trebuie să le încerci în 2021
Galerie Foto Anul 2021 este un an tocmai bun pentru păcănele online. Gândește-te: ce poate fi mai convenabil? Ai, n-ai voie să ieși din casă, distracția este la doar câteva click-uri distanță, cât să te loghezi în...

Alessandra Stoicescu și preotul Vasile Ioana, interviu exclusiv în Săptămâna Patimilor, la Observator 19

Alessandra Stoicescu și preotul Vasile Ioana, interviu exclusiv  în Săptămâna Patimilor, la Observator 19
În Săptămâna Mare, Observator 19 cu Alessandra Stoicescu aduce o nouă perspectivă asupra evenimentelor istorice care stau la baza sărbătorilor de astăzi prin glasul preotului Vasile Ioana, în fiecare seară,...

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște
Locurile mai puțin populate și populare sunt încă preferate, în această perioadă de restricții. Cei care vor să scape de aglomerație pot evita zonele în care se face, în mod tradițional, turism de masă,...

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...
Serviciul de email marketing furnizat de