x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gusturile thailandeze cuceresc mapamondul

Gusturile thailandeze cuceresc mapamondul

de Simona Chiriac    |    14 Ian 2009   •   00:00

O salată de ton cu suc de lămâie, servită alături de feliuţe de pâine prăjită. Acesta poate să fie micul dejun al unei familii obişnuite din România. Conservele de ton se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor. Se desfac, se scurge zeama şi se foloseşte după dorinţă. Foarte simplu şi eficient…



Thailanda este una dintre ţările mari producătoare de conserve de ton, iar multe dintre ele se vor afla în cele din urmă chiar în farfuria din faţa dumneavoastră. Drumul lor începe în fabrică. În condiţii stricte de igienă şi securitate, tonul îngheţat (pentru a-şi păstra toate calităţile în timpul transportului) este dezgheţat, ţinut în aburi fierbinţi şi apoi tăiat bucăţi. I se adaugă o serie de ingrediente, pentru un plus de aromă, cum ar fi: ulei de susan, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui sau apă sărată (saramură).

Se pune în conserve, se cântăreşte, se etichetează şi apoi se aşază, rând după rând, în cutii. Camioanele le transportă apoi spre toate colţurile lumii. Fiecare reţetă diferă în funcţie de arealul geografic căreia îi va fi destinată. Cu alte cuvinte, tonul din conservă va avea alt gust pentru americani, altul pentru japonezi sau europeni (de altfel, aceştia sunt şi cei mai mari consumatori de carne de ton). Indiferent de reţetă, carnea de ton este deosebit de bogată în acizi omega 3, prevenind bolile neuropsihice, astmul, afecţiunile inflamatorii sau depresiile.

DIVERSITATE
Semipreparatele ce au la bază carne de ton sunt mai greu de găsit în România. Ton cu sos "shoyu" (specific bucătăriei japoneze, nu este altul de cât sosul de soia), ton cu sos curry roşu (chuchee), ton cu sos curry galben sau verde, ton în sos massaman (sosul se poate pregăti din chili, seminţe de chimion şi coriandru, cuişoare, usturoi, ceapă eşalotă, ulei, piper, lemongrass, galangal, rădăcină de coriandru, pastă de creveţi, zahăr, sare şi suc de tamarind), ton în sos terryaki (tradiţional japonez, reţeta originală cuprinzând sos de soia, sake şi zahăr sau miere).

PENTRU CUPTORUL CU MICROUNDE
Semipreparatele pentru cuptorul cu microunde includ somon sotat în sos de chili, creveţi prăjiţi (aromaţi cu usturoi şi sare), creveţi în sos de curry verde sau în sos de busuioc picant, peşte cu orez, supă condimentată de creveţi, orez dulce (o reţetă aparte, în urma căreia orezul capătă consistenţă, devenind "lipicios") cu boabe de fasole neagră, Tom Yum Kung (celebra supă thailandeză ce are printre ingrediente peşte, fructe de mare, lemongrass, galangal, frunze de lămâi kaffir, ceapă eşalotă, suc de limetă, sos de peşte, de tamarind şi chili) sau Phad Thai (tăiţei de orez cu ouă, chili, muguri de soia, creveţi, sos de peşte, suc de tamarind, alune şi frunze de coriandru).


Incursiune

Pentru a vizita o fabrică de produse pe bază de peşte şi fructe de mare trebuie să fie luate o serie de măsuri de precauţie. Halate, măşti de protecţie, bonete, cizme lungi de cauciuc, mănuşi. Înainte de intrarea în fiecare hală trebuie urmat "ritualul curăţeniei": se trece printr-un bazin cu substanţe dezinfectate, te speli a nu ştiu câta oară cu soluţie care elimină toţi microbii. Dar merită, căci doar aşa poţi să apreciezi cu adevărat ceea ce mănânci. Timp de opt ore pe zi, sute de muncitori pregătesc materia primă, transformând-o în delicatese. Deşi multe dintre operaţiuni sunt automatizate, unele necesită încă muncă manuală. Spre exemplu, există muncitori a căror sarcină este să îndepărteze, bucătă cu bucată, toate oasele de peşte. Alţii sortează creveţii după mărime sau au grijă ca toate cozile să fie frumos aşezate în formă de evantai (majoritatea clienţilor pune mare accent pe aspectul estetic).


Puiul mărilor

Fructele de mare şi peştele sunt atât de populare în Thailanda, încât le-am putea numi "puii mărilor", asta dacă ne gândim la cât de apreciată este carnea de pui la noi în ţară. Creveţii, decorticaţi sau nu, cu cap sau fără, pot fi cumpăraţi din magazine în conserve, congelaţi, sau daţi prin făină, pesmet şi alte ingrediente, pentru a fi numai buni de prăjit. În acest ultim caz, creveţii se înfig în beţişoare, se trec prin compoziţia în care se adaugă diferite alte ingrediente pentru a se obţine arome diferite (brânză, cocos etc.). După ce se prăjesc în ulei, se servesc cu orez şi sosuri (cel mai potrivit este cel dulce-picant, cu chili). Creveţii decongelaţi pot fi folosiţi pentru a se obţine un preparat uşor, dar delicios. Se folosesc, în afară de creveţi, ouă, frunze de coriandru, sos de soia, ghimbir ras, amidon. Se mixează creveţii şi se adaugă toate ingredientele, amestecându-se foarte bine. În mijlocul fiecărui pătrăţel de aluat wonton (este de origine chinezească şi se aseamănă oarecum cu cel de plăcintă) se pune umplutura, se împătureşte, obţinându-se un triunghi. După ce se fierb, se prăjesc în ulei încins şi se servesc cu sos de soia amestecat cu zahăr şi fulgi de chili.

Goong hom sabai(Creveţi în foitaj)
Ingrediente: 8 creveţi decorticaţi, o lingură de sos de soia, o linguriţă de zahăr, piper alb măcinat, 8 foi de aluat pentru rulouri, un gălbenuş, 500 ml ulei; pentru pastă: 6 creveţi, piper alb măcinat, zahăr, sos de soia.
Preparare: Se amestecă sosul de soia cu zahărul şi piperul alb şi se lasă creveţii să se marineze în această compoziţie. Ingredientele pentru pastă se mixează la blender. Se taie foile de aluat în diagonală, se decupează un colţ şi se pune în centru, apoi se unge cu un strat de pastă. Se aşază un crevete întreg, marinat, se înfăşoară în aluat şi se lipesc marginile cu gălbenuş bătut. Se prăjesc în ulei încins timp de 10 minute. Se servesc cu tăiţei de orez şi chili.

×
Subiecte în articol: soia ulei chili creveti geografii culinare creve