Pentru concursul de maestru in arta culinara, candidatii trebuie sa aiba o pregatire temeinica atat practica, cat si teoretica, pentru ca este cea mai mare distinctie in domeniu.
Pentru a accede la titlul de maestru in arta culinara, bucatarii trebuie sa indeplineasca cateva conditii care sunt esentiale. Prima dintre ele este sa fie membru al Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania. Studiile in domeniu si experienta de cel putin 10 ani in domeniu vor fi urmatoarele aspecte luate in seama de comisia de evaluare. Candidatul mai trebuie sa fi participat la expozitii si concursuri interne si internationale, sa aiba sustinere din partea celui care l-a format. Recomandarea de la locul de munca este si ea una dintre conditii. Concursul va avea loc in perioada 24-29 septembrie. In sprijinul participantilor la examen se va organiza un program de pregatire de trei zile, program care va cuprinde module de instruire teoretica si practica, conform cerintelor WACS. PROBE. Concursul va avea doua parti. Una este este partea de teorie, unde candidatii vor trebuie sa raspunda la intrebari legate de regulile de igiena, termeni si operatiuni tehnologice din bucatarie. Partea a doua a concursului va consta intr-o proba practica. Fiecare dintre candidati va trebui sa pregateasca un meniu din trei feluri de mancare la alegere: o gustarea calda sau rece, un preparat de baza si un desert. Fiecare preparat va fi montat in doua farfurii, in fata juriului, astfel incat sa se poata evidentia efectul optic in relatia marime, cantitate. Proba de creativitate consta in realizarea unei piese de baza festiva, montata pentru 8 persoane. Se poate executa din carne, peste sau crustacee, cu garnituri si sosuri adecvate, iar o portie se va prezenta la farfurie. EVALUARE. Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, spune ca "aspectul preparatului este foarte important la un astfel de concurs. De asemenea, candidatul trebuie sa fie foarte atent la modul in care isi decoreaza preparatul, la culorile si texturile ingredientelor folosite. Este vorba de cea mai inalta distinctie in materie de arta culinara de la noi si de aceea trebuie luata in serios. Invitatul francez vine sa dea prestanta manifestarii." Criteriile de evaluare vor fi urmatoarele: prezentarea - apetisanta, estetica, eleganta, moderna, inovatia, creativitatea, compozitie-armonie intre culori si gust, preparare profesionala, expunerea/servirea. Fiecare candidat care va obtine punctaj mai mare de 80 de puncte va primi o diploma de maestru in arta culinara.
|
SFATURI
"Aspectul preparatului este foarte important la un astfel de concurs. De asemenea, candidatul trebuie sa fie foarte atent la modul in care isi decoreaza preparatul, la culorile si texturile ingredientelor folosite. Este vorba de cea mai inalta distinctie in materie de arta culinara de la noi si de aceea trebuie luata in serios. Invitatul francez vine sa dea prestanta manifestarii" Dumitru Burtea presedinte ANBCT |
COFETARI-PATISERI
| ||
|
Citește pe Antena3.ro