x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In Evul Mediu, mararul alunga vrajitoarele

In Evul Mediu, mararul alunga vrajitoarele

de Cristina Andreea Catana    |    25 Aug 2005   •   00:00
In Evul Mediu, mararul alunga vrajitoarele

Ne aromeaza muraturile si mancarurile. Ne poate si calma atunci cand nervii ne lasa. Cu sute de ani in urma, oamenii foloseau mararul pentru a se apara de vrajitoare.

Daca romanii nu ar fi descoperit calitatile mararului, gastronomia moderna ar fi fost mai saraca. Incantati de aroma lui puternica, acestia au dus condimentul - pe care il numeau "graveolens" - in Grecia, Egipt si Persia. Hipocrate scria intr-una dintre lucrarile lui ca mararul fiert in vin poate fi folosit pentru curatarea cavitatii bucale. In Evul Mediu, mararul a devenit aromatizantul preferat de bucataria scandinava. In aceasta zona nu se prea concepe vreun fel de mancare fara putin marar presarat pe deasupra.

UTILIZARI. Astazi, mararul este foarte folosit in bucataria europeana. Pentru romani este nelipsit la asezonarea tocanitelor, a preparatelor din varza si mazare, a salatelor si a preparatelor din peste. Nici de la prepararea muraturilor nu lipseste, dar se foloseste mararul uscat cu tot cu floare.

Una dintre calitatile mararului este aceea de a calma. In compozitia lui intra uleiuri volatile, cu puternic efect asupra psihicului, dar si a stomacului, pe care il linisteste atunci cand facem abuz de mancaruri grase. Mamele care alapteaza pot folosi cu incredere mararul, pentru ca in urma cercetarilor facute s-a tras concluzia ca le ajuta sa aiba mai mult lapte.

OCULT. Englezii foloseau semintele de marar pentru a le mesteca in timpul lungilor slujbe bisericesti. Ii ajuta sa nu mai simta senzatia acuta de foame. Pe de alta parte, femeile care nu mai aveau incredere in puterea lor de seductie puneau in apa de baie cateva seminte de marar si se imbaiau, asteptandu-si partenerul in cada. Nu se stie totusi daca barbatul venea din cauza efectului de "potiune de amor" a condimentului... Ca sa ramanem in sfera ocultismului, nu putem sa omitem faptul ca oamenii foloseau mararul pentru a se proteja de femeile suspectate ca se ocupa cu vrajitorii. In acelasi scop erau puse seminte in sfesnicele in care ardeau lumanarile ce ii vegheau pe nou-nascuti. O lingurita cu seminte de marar contine mai mult calciu decat o cana cu lapte.

RETETA
Ingrediente: 750 g file de cod, un cubulet de unt, sare, piper; Pentru sos: 25 g unt, 3 linguri cu faina, 250 ml supa de peste, o jumatate de lingurita cu otet, doua galbenusuri, o lingurita cu zahar, 3 linguri cu marar tocat, o lingurita cu mustar, cateva feliute de lamaie.

Preparare: Se da pestele cu sare si piper, se unge cu untul topit in prealabil si se prajeste in tigaia de teflon, 5-10 minute, pana este gata. Se tine la cald. Intr-o craticioara se topeste untul, se pune faina si se amesteca pe foc un minut pana dispar cocoloasele. Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza supa. Se mai fierbe cateva minute, amestecandu-se incontinuu. Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza mustarul, mararul, otetul si zaharul. Se pune sare, daca nu este suficienta. Se adauga in sos galbenusurile batute. Se pune din nou pe foc si se fierbe inca un minut. Apoi se adauga peste fileurile de cod fierte.

×
Subiecte în articol: gastronomie mararul