Ne aromeaza muraturile si mancarurile. Ne poate si calma atunci cand nervii ne lasa. Cu sute de ani in urma, oamenii foloseau mararul pentru a se apara de vrajitoare.
Daca romanii nu ar fi descoperit calitatile mararului, gastronomia moderna ar fi fost mai saraca. Incantati de aroma lui puternica, acestia au dus condimentul - pe care il numeau "graveolens" - in Grecia, Egipt si Persia. Hipocrate scria intr-una dintre lucrarile lui ca mararul fiert in vin poate fi folosit pentru curatarea cavitatii bucale. In Evul Mediu, mararul a devenit aromatizantul preferat de bucataria scandinava. In aceasta zona nu se prea concepe vreun fel de mancare fara putin marar presarat pe deasupra.
RETETA
|
Ingrediente: 750 g file de cod, un cubulet de unt, sare, piper; Pentru sos: 25 g unt, 3 linguri cu faina, 250 ml supa de peste, o jumatate de lingurita cu otet, doua galbenusuri, o lingurita cu zahar, 3 linguri cu marar tocat, o lingurita cu mustar, cateva feliute de lamaie.
Preparare: Se da pestele cu sare si piper, se unge cu untul topit in prealabil si se prajeste in tigaia de teflon, 5-10 minute, pana este gata. Se tine la cald. Intr-o craticioara se topeste untul, se pune faina si se amesteca pe foc un minut pana dispar cocoloasele. Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza supa. Se mai fierbe cateva minute, amestecandu-se incontinuu. Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza mustarul, mararul, otetul si zaharul. Se pune sare, daca nu este suficienta. Se adauga in sos galbenusurile batute. Se pune din nou pe foc si se fierbe inca un minut. Apoi se adauga peste fileurile de cod fierte.
|