x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A murit inventatorul deliciosului fel de mâncare chicken tikka masala. Cum a preparat celebrul sos de curry

A murit inventatorul deliciosului fel de mâncare chicken tikka masala. Cum a preparat celebrul sos de curry

de Anastasia Paul    |    22 Dec 2022   •   14:40
A murit inventatorul deliciosului fel de mâncare chicken tikka masala. Cum a preparat celebrul sos de curry
Sursa foto: antena1

Ahmed Aslam Ali a murit la vârsta de 77 de ani. El a inventat un fel de mâncare din pui devenit cunoscut în întreaga lume, și care face parte astăzi din bucătăria britanică, scrie AFP.

Este vorba despre curry chicken tikka masala, o specialitate delicioasă din pui cu curry. Ali a preparat sosul special în restaurantul său Shish Mahal, din Marea Britanie, în anii '70, scrie amp.france24.com.

Decesul celebrului bucătar pakistanez a fost anunțat de nepotul său, Andleeb Ahmed.

„Își lua prânzul în restaurantul său, așa cum obișnuia fiecare zi. Restaurantul a fost viața lui. Nu sunt sigur dacă mânca des pui tikka masala”, a spus acesta acesta, precizând că unchiul său era hotărât și perfecționist. 

„Anul trecut nu se simțea bine și m-am dus să-l văd la spital în ziua de Crăciun. Capul lui era lăsat în jos. Am stat 10 minute. Înainte să plec, el și-a ridicat capul și a spus că ar trebui să fiu la serviciu”, a povestit Ahmed.

Într-un interviu pentru AFP, din 2009, Ali a spus că a preparat sosul pentru puiul tikka masala după ce un client s-a plâns că acesta era prea uscat. 

„Puiul tikka masala a fost inventat în acest restaurant, obișnuiam să facem pui tikka și într-o zi un client a spus: I-ar trebui niște sos deoarece este prea uscat. Așa ne-am gândit că ar trebui să-l servim cu niște sos. Așa că am preparat sosul din iaurt, smântână și condimente”, a explicat celebrul bucătar.

Deși este dificil să se stabilească cu exactitate de unde provine deliciosul fel de mâncare, acesta este considerat ca fiind un preparat din pui cu sos curry, adaptat gusturilor occidentale. 

Ali a explicat că puiul tikka masala este pregătit după gustul clientului.

„De obicei nu servim sosul curry fierbinte, de aceea îl gătim cu iaurt și smântână”, a spus el.

Fostul șef al diplomației britanice, Robin Cook, a descris cândva acest preparat ca pe o parte esențială a culturii britanice.

„Chicken Tikka Masala este acum un fel de mâncare națională britanică, nu numai pentru că este cel mai popular, ci și pentru că reprezintă o ilustrare perfectă a modului în care Marea Britanie absoarbe și adaptează influențe din ale culturi”, a declarat oficialul britanic în 2001, când a vorbit despre identitatea britanică.

Ali s-a născut în Punjab, provincie din Pakistan, și s-a mutat cu familia în Regatul Unit când era copil, înainte de a deschide restaurantul Shish Mahal, în partea de vest a orașului Glasgow, în 1964. El a spus că vrea ca acest preparat să fie un cadou pentru orașul său adoptiv. A fost căsătorit și a avut 5 copii. 

În anul 2009, acesta a militat fără succes pentru ca felul său de mâncare să primească statut de „denumire de origine protejată” din partea autorităților europene, alături de șampanie, șuncă de Parma sau brânză Feta.

Deputatul Mohammad Sarwar a depus o moțiune în Camera Comunelor în 2009, cerând protecția acestui preparat în UE. 

 

×