x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, dorit în România, la Campionatul de Gătit în Aer Liber

Jamie Oliver, dorit în România, la Campionatul de Gătit în Aer Liber

de Tudor Cires    |    25 Ian 2011   •   20:59

Cunoscut pasionaţilor de gastronomie din România datorită emisiunilor sale culinare, ca şi prin cărţile publicate (dintre care o serie de 15 cărţi a fost publicată şi difuzată împreună cu Jurnalul Naţional în urmă cu un an), Jamie Oliver ar putea veni şi în România, pentru câteva demonstraţii gastronomice live. Acesta este proiectul organizatorilor Campionatului de Gătit în Aer Liber, organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) România. Reprezentanţii asociaţiei sunt în negocieri cu Jamie Oliver încă de acum un an, dorindu-se aducerea sa în România la una dintre cupele care vor avea loc pe parcului anului 2011. În cazul în care negocierile vor primi un răspuns pozitiv, Jamie Oliver ar putea fi prezent fie la Cupa Bucureştiului (27-29 mai), fie la Cupa Polus Center (Cluj Napoca, 9-11 septembrie). Prezenţa sa, într-un eveniment live, ar necesita – cred organizatorii campionatului – un buget cel puţin dublu faţă de cel de la ediţiile precedente. Campionatul de Gătit în Aer Liber mai are programate alte două ediţii în 2011: Cupa Moldovei (Iaşi, 5-6 martie) şi Cupa Banatului (Timişoara, 25-26 iunie).

Unul dintre cei mai îndrăgiţi bucătari ai lumii, "copilul teribil al gastronomiei mondiale”, cum a fost numit în urmă cu mai bine de un deceniu, când a debutat în showul culinar TV "The Naked Chef”, Jamie Oliver este celebru pentru campaniile duse pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru schimbarea meniurilor cantinelor şcolare din Marea Britanie sau, mai recent, pentru acţiunile derulate în America, de convingere a populaţiei să lupte cu dependenţa de fast-food.

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber se înscrie într-un calendar mondial al evenimentelor de gen. Prima ediţie a avur loc în 2007, la Gilău, după care s-au derulat mai multe ediţii succesive, la Cluj, Bucureşti, Azuga şi Mamaia, de anul acesta pe harta evenimentului urmând să intre şi Moldova şi Banatul. Printre invitaţii de marcă de la eidţiile precedente îi putem enumera pe cunoscuţii prezentatori de emisiuni gastronomice Robert Rainford ("License to Grill”), Jacob Hausmann ("Hai să bucătărim”), Antonio Passarelli ("Dănuţ SRL”), Dan Chişu, precum şi pe maeştrii bucătari Cornelia Ghişoi, Gheorghe Vătafu, Ştefan Bercea, Dumitru Burtea, Petrişor Tănase. În cazul în care negocierile cu Jamie Oliver nu se vor finaliza în timp util sau răspunsul va fi negativ, la Campionatul de Gătit în Aer Liber va fi invitată o altă personalitate din industria mondială a restauraţiei.

×