x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La vănătoare de specialităţi

La vănătoare de specialităţi

19 Dec 2007   •   00:00

Am găsit-o printre mirodenii, aşa cum ii şade bine unui chef. Pregătea bucate de sărbătoare. Am intrat in vorbă cu Florentina Rotaru şi am aflat căteva dintre secretele preparatelor din vănat.

Am găsit-o printre mirodenii, aşa cum ii şade bine unui chef. Pregătea bucate de sărbătoare. Am intrat in vorbă cu Florentina Rotaru şi am aflat căteva dintre secretele preparatelor din vănat.

Cum aţi descoperit măncărurile din vănat? Unele lucruri le ştiam din şcoală. O parte dintre secrete mi le-a dezvăluit maestrul Avram, cel care a şi adus reţetele aici, la restaurant. Insă, ca in orice meserie, foarte multe lucruri le afli de unul singur, exersănd. Eu pregătesc vănat de şapte ani şi am avut timp să imi dezvolt stilul propriu.

Care este specificul acestor preparate? Măncărurile din vănat sunt speciale. In general, vănatul cere multă atenţie in pregătire, fiindcă aceste delicatese sunt mai greu de digerat. Foarte importantă este pregătirea baiţului, in care trebuie ţinut orice vănat. Baiţul se face din legume, ca de exemplu: morcov, ceapă, păstărnac, ţelină, la care se mai adaugă căteva ingrediente "secrete".

Ce vănat mănăncă un chef de restaurant? Eu prefer iepurele, insă nu mă dau inapoi nici de la o raţă cu portocale. Iar din meniul romănesc aleg saramura lipoveană dintr-un peşte intreg.

Ingredientul-minune

Există vreun ingredient-minune, ceva care oferă preparatelor o savoare aparte? Da, există. Insă nu este cine ştie ce legumă exotică, cum poate işi imaginează lumea. Secretul in prepararea oricărui fel de măncare este condimentul (şi zămbeşte in colţul gurii - n.r.). Este vorba despre "puţin suflet". Fără el, e ca şi cum ai face un lucru "pe bandă".

Fazan Burebista

Ingrediente: un fazan, morcov, ceapă, păstărnac, ţelină, vin alb, sare, piper, coacăze, mure, afine, lămăie, portocală, unt, muştar, lichior.

Preparare: Fazanul, scos din baiţ, se bagă la cuptor 45 de minute, la 150˚C. Separat, se pregăteşte sosul din coacăze, mure şi afine. Coaja de la o lămăie şi cea de la o portocală se taie şi se trag in tigaie cu unt. Se adaugă muştar, demiglace şi supă din tava in care a fost fazanul. Se lasă puţin şi se adaugă coacăzele, sarea, piperul şi lichiorul. Se serveşte cu garnitură de orez vănătoresc.

Taina bucătarului

Mulţi bucătari se feresc să dea reţeta baiţului. Florentina Rotaru ne-a dezvăluit căteva dintre ingredientele acestui preparat-minune. Astfel am aflat că baiţul se face din morcov, păstărnac, ţelină şi vin alb.

×