x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumea artei culinare

Lumea artei culinare

de Anna Borca    |    12 Iun 2007   •   00:00
Lumea artei culinare

O lume a cărţilor "gustoase", "delicioase", "aromate", "condimentate", "savuroase"... care face să-ţi lase gura apă şi unde avem ocazia să descoperim secretele artei culinare din toată lumea.

O călătorie in lumea cărţilor... a cărţilor de bucate, mai bine zis. In prezent, pe piaţă am putea spune că este o explozie a cărţilor de artă culinară. La tărgul de carte Bookfest, desfăşurat la Romexpo in perioada 6-10 iunie, am observat că nu există aproape editură care să nu aibă măcar o carte de acest gen: fie că este vorba despre bucătăria romănească sau de bucătăria altor ţări, sau manuale de prăjituri, sau conserve de casă, sau pur şi simplu cărţi cu reţete.  Â

O surpriză plăcută a fost să descopăr la Editura Paideea "Bucate, vinuri şi obiceiuri romăneşti" de Radu Anton Roman, pe care Dan C. Mihăilescu il numeşte "amantul absolut al papilelor gustative, atletul epicureismului nostru". Este o mică enciclopedie despre bucătăria noastră, care prezintă atăt reţetele, căt şi tradiţiile şi obiceiurile culinare de pe aceste meleaguri. Cartea este prezentată in trei ediţii diferite. Una dintre ele este cu adevărat o carte pentru bibliofili: o realizare grafică de excepţie, o copertă din piele - fiecare exemplar are o altă culoare şi alte imagini in interior. Poate această ediţie ar putea participa la "Gourmand World Cookbook Awards", un concurs internaţional care apreciază şi premiază cele mai bune cărţi de bucate şi cărţi despre vinuri. Acest concurs este, după afirmaţiile unora, un Oscar, dar in domeniul artei culinare. In anul 2005, de exemplu, la acest concurs au fost inscrise peste 6.000 de cărţi din acest domeniu, din peste 60 de ţări. Scopul acestei manifestări este de a selecta din cele 24.000 de volume (atătea apar anual pe piaţă) cele mai bune şi de a le face cunoscute in toată lumea. Cine ştie, poate vom ajunge şi noi să participăm la acest Oscar culinar!

Cititi si pagina:Â bucatarie.jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie