x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Marele Bal al Sarbatorilor

Marele Bal al Sarbatorilor

de Tudor Cires    |    28 Dec 2005   •   00:00
Marele Bal al Sarbatorilor
RETRO REVELION
Asteptam Anul Nou cu aceleasi vechi intrebari: ce sa gatim de Revelion, cum sa dam sarbatorii o dimensiune particulara? Traditionale, exotice sau conventionale, mesele din seara aceasta ar trebui sa degajeze o caldura care sa-i uneasca pe musafiri si pe gazde, contribuind, si gustativ, la fericirea fiecaruia.

Daca, odata, Revelionul era numai o reuniune de familie, de mai bine de un secol lumea a prins gustul deplasarii: astfel, gospodinele scapa de plita si pot sa-si etaleze noile garderobe. In 1922, la cumpana dintre ani, Bucurestiul trecea pentru multi drept capitala cea mai vesela din Europa si cu cele mai frumoase femei. Un Revelion la restaurant oferea "mancare buna, icre negre, nisetru la gratar, vin excelent, orchestre de tigani minunate". Petrecerea la restaurant a reprezentat dintotdeauna o alegere reusita, dar si o chestiune de buget cu intrebarea esentiala: cat sunt dispus sa cheltuiesc pentru a saluta noul an? Pe gratis, numai o mie de invitati puteau participa, la Palatul Regal, de 1 ianuarie, la primul mare bal al sezonului. Nu lipseau meniurile frantuzesti, dar nici placintele in care se ascundeau bani sau ravase cu mesaje dintre cele mai nostime.

Pentru gazdele de azi, nu de putine ori bucuria de a primi e sufocata de intrebari de cosmar: va face bucataria lor fata exigentelor culinare? Unii oaspeti, vanatori de kitsch sau minimalisti, vor avea oricum ceva de spus: culoarea nepotrivita a fetei de masa, sarea care lipseste, carnea prea coapta sau prea tare… stim cu totii refrenul. Acestia nu vor cunoaste corvoada spalarii veselei (adevarat Everest pentru gazde) la 1 ianuarie, cand isi vor face siesta. Un lucru insa e sigur: scopul noptii de Revelion a fost acum 100 de ani, ca si astazi, de a iesi din obisnuit. Prin urmare, neobisnuitul, extraordinarul, nu se improvizeaza. Totul trebuie pregatit cu minutiozitate, de la cumpararea ingredientelor pana la ornarea platourilor.

Unele retete care va pot stimula imaginatia si buna dispozitie va sunt oferite chiar in paginile acestei reviste. Si nu uitati: intotdeauna, principalul e sa reusiti sa le faceti placere celor pe care ii iubiti.

Sa vina sampania!

×