Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Meniul naţiunilor
Proverbul german "Mîncarea şi băutura unesc corpul şi spiritul" s-a potrivit ca o mănuşă sportului de nivel olimpic. Este şi motivul pentru care gastronomia a avut un rol important în cadrul Jocurilor Olimpice. De trei ori Jocurile au avut loc în Germania: în 1936 la Garmisch-Partenkirchen (iarna) şi la Berlin, iar în 1972 la München. De fiecare dată ele pot servi ca exemplu a ceea ce se poate realiza în domeniul artei culinare naţionale şi internaţionale.
Proverbul german "Mîncarea şi băutura unesc corpul şi spiritul" s-a potrivit ca o mănuşă sportului de nivel olimpic. Este şi motivul pentru care gastronomia a avut un rol important în cadrul Jocurilor Olimpice. De trei ori Jocurile au avut loc în Germania: în 1936 la Garmisch-Partenkirchen (iarna) şi la Berlin, iar în 1972 la München. De fiecare dată ele pot servi ca exemplu a ceea ce se poate realiza în domeniul artei culinare naţionale şi internaţionale.
După preferinţe
În bucătăria Jocurilor Olimpice de la München au lucrat numeroşi experţi în arta culinară, veniţi din diferite ţări. "Meniul naţiunilor", cum au numit organizatorii zona gastronomică a Jocurilor, a permis exprimarea diferitelor obişnuinţe culinare. Astfel, argentinienii şi-au adus 4.000 kg de carne pentru a prepara friptura lor preferată – "à la plancha". Japonezii nu s-au lipsit de sticlele de sos de soia şi propriile conserve de legume şi fructe, iar indienii au putut mînca curry, carne de oaie, miel şi păsări. De asemenea, sportivii din India au băut numeroase lactate. În ceea ce îi priveşte pe australieni, aceştia au avut carne la fiecare masă.Francezii nu s-au lipsit de vinul roşu nediluat şi de brînză, fructe şi cafea după masă. În raportul oficial s-a specificat că "sportivii francezi ştiu să mănînce bine". Finlandezii au cerut supe de fructe, iar italienii paste de toate felurile, bine garnisite cu parmezan. Mexicanii au avut nevoie de şofran, tabasco si usturoi. Turcii au manifestat un categoric interes pentru miel şi friptură de pasăre. Un mic dejun copios, compus din jambon, şuncă, ouă şi fulgi de ovăz, era "marca" celor mai mulţi dintre anglo-saxoni. Delegaţia din Malta a solicitat peşte în fiecare vineri, iar americanii au consumat la micul dejun cereale necunoscute în Germania, dar şi îngheţată şi tarte.

Oficial, doar belgienii şi olandezii au băut bere. Nutriţioniştii au recomandat însă tuturor o "alimentaţie uşoară, bogată în proteine şi vitamine".
Băcănie
În Satul Olimpic de la München se afla şi o băcănie de la care sportivii au avut posibilitatea să-şi satisfacă mici pofte. De aici s-au cumpărat fructe şi dulciuri în cantităţi impresionante şi numeroase sucuri de fructe şi de roşii.Meniu internaţional Supe: cu crutoane, Batvinnije cu Kwas; aperitive: jambon de Westfalia, cocteil de crevete; salate: inimă de lăptuci cu sos de muştar; garnituri: ţelină coaptă, porumb; felul principal: friptură cu sos de piper, medalion de somon; desert: mango în sos de ciocolată, fragi cardinal
În bucătăria Jocurilor Olimpice de la München au lucrat nu numai bucătari germani, ci şi alţi experţi în arta culinară, veniţi din diferite ţări. Ideea era ca fiecare participant să primească mîncarea cu care era obişnuit
Citeşte mai multe despre:
jocuri olimpice

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de...
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...