x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

05 Apr 2005   •   00:00

  • 6 aprilie
  • Draga redactie,
    Iti trimit cateva retete ce se pot prepara usor de catre tinerele gospodine care nu au mult timp. Pentru salate, cantitatile sunt pentru o singura portie. Eu, fiind o singura persoana, le pregatesc usor. "Salata de oua": un ou, doua fire de ceapa verde, 50 gr smantana, o lingura mustar, doua linguri ulei, piper, sare, o legatura de marar. Se fierbe oul tare, se curata de coaja si se taie felii. Se adauga ceapa taiata. Se amesteca cu sosul preparat din celelalte ingrediente. Se orneaza cu marar. "Oua umplute cu pateu de ficat si sos de sunca": 6 oua, o cutie mica de pateu de ficat, o lingura de unt. Se fierb ouale tari, se curata si se taie lung in doua, se scot galbenusurile si se freaca spuma impreuna cu pateul de ficat si untul. Cu acesta compozitie se umplu ouale si se asaza pe un platou. Se acopera cu urmatorul sos: o lingura de unt, o lingura rasa de faina, doua linguri de vin alb, 4 linguri de lapte, o felie de sunca presata, sare si piper. Se amesteca faina cu laptele si vinul. Untul se pune intr-o tigaie la incalzit. Se adauga faina cu laptele si vinul. Se amesteca bine. Apoi se adauga sunca taiata cubulete, sare si piper. Se lasa sa dea in 2-3 clocote. Se garniseste cu salata verde sau cu castraveciori in otet.
    Cojocaru Anna, Ploiesti.

    Dragi prieteni,
    Va spun asa, pentru ca de cand ati aparut nu mi se mai pare un chin sa stau in bucatarie. Acum am inteles ca este arta, ca totul trebuie facut cu dragoste si daruire. Povestile de la "Popasuri monahale" sunt adevarate lectii de viata. Si pentru ca am vazut ca mi-au iesit retetele am tot incercat si incercat si pana la urma a inceput sa imi placa foarte mult sa gatesc. Primesc chiar laude de la cei care degusta, desi la inceput s-au simtit ca niste cobai si aveau putina teama. Acum pot face chiar si prajituri mai complicate. Va trimit una din retetele pe care le fac atunci cand am musafiri. Tort "Printesa". Ingrediente:125 gr ciocolata, doua linguri lapte, 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri unt, o lingurita nescafe, nuci, alune, frisca. Se bat albusurile spuma foarte tare si se dau deoparte. Se rupe ciocolata in bucatele mici si se pune intr-un castron impreuna cu laptele, pe foc mic, pana se topeste. Se adauga galbenusurile si zaharul, amestecand in permanenta. Se adauga apoi untul in bucati mici, se ia de pe foc si se bate bine timp de cateva minute. La sfarsit se adauga nescafe-ul si albusurile batute, care se incorporeaza usor. Se varsa intr-o forma lunga si se pune la frigider. Pentru a se putea rasturna usor, se desprind marginile cu ajutorul unei lame de cutit, apoi se introduce forma in apa calda timp de 20 de secunde, dupa care se poate rasturna pe un platou rotund. Se poate decora cu jumatati de nuci, alune, iar la mijloc se poate umple cu frisca.
    Ana Maria, Barlad Respirati usor
  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • RETETE CU ADRESA
  • Acum, la inceput de primavara, sinusurile noastre au tendinta sa isi faca de cap. Migrene puternice, senzatii de lesin, greturi si alte senzatii care nu ne dau pace. Toate acestea sunt rezultatul sinuzitei netratate la timp. Aceasta se manifesta cu dureri sub pometii obrajilor sau imediat sub ochi. Cauza o reprezinta inflamatia mucoasei ce captuseste sinusurile. Ca masuri de prevenire, se are in vedere ca aerul din camera sa fie umed, iar temperatura sa fie in jur de 20°C. Se vor consuma multe lichide. Sinuzita poate avea si o cauza alergica. De aceea, se va sterge bine praful din camera, de pe toate obiectele, si se vor inlatura animalele din apartament si florile. Se recomanda mult sport in aer liber si se va renunta la fumat. Produsele lactate si zaharul se vor consuma in cantitati mici.

    Ca tratament pentru obraz se folosesc baile de abur cu musetel sau cetina de pin, cataplasme cu flori de dafin, cu argila sau frunze zdrobite de varza, dusuri cu jet pe coapse si torace, ceaiuri de musetel si cimbrisor, bai nazale cu apa argiloasa. Caldura locala are un efect benefic.

    SFECLA CU PORTOCALA
  • Ingrediente:
  • 3 linguri cu ulei de masline, 4 sfecle rosii mici, o lingurita cu sare grunjoasa o portocala
  • Preparare: Preincalziti cuptorul la semnul 6/200ÞC. Incingeti 3 linguri cu ulei de masline intr-o tava pentru friptura si adaugati 4 sfecle rosii mici, spalate si curatate de coaja, o lingurita cu sare grunjoasa si un praf de piper. Lasati la cuptor timp de o ora si 10 minute, pana se inmoaie. Taiati in bucati o portocala, cu tot cu coaja si adaugati-o in ultimele 20 de minute de coacere.

    SALATA DE PORTOCALE CU MENTA
  • Ingrediente: 3 portocale mari, doi morcovi, doua cesti cu cereale fierte - quinoa, hrisca sau altceva o telina, un sfert de ceasca menta proaspata, frunze de salata verde Preparare: Portocalele se despart in felii si se taie in bucatele. Morcovii si telina se taie marunt sau se dau prin razatoarea mare. Menta se toaca marunt. In afara de frunzele de salata, care se vor folosi pentru decor, celelalte ingrediente se amesteca intr-un bol.

    CRAP IN FOI DE DAFIN
  • Ingrediente: un crap de 1 1/2 kg, doua pahare cu vin rosu, 150 gr unt, o lingura cu faina, 250 gr arpagic, 250 gr ciuperci, foi de dafin, cimbru, sare, piper
  • Preparare: Se curata pestele, se goleste, se taie de-a lungul sirei spinarii, apoi in felii late de 4 cm. Se sareaza si se lasa sa stea. Se curata arpagicul si se inabusa cu unt pana se rumeneste. Se adauga faina, ciupercile taiate feliute subtiri, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera feliile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic o ora. Se scot feliile de peste si se asaza in piramida pe o farfurie. Se pune capul peste piramida, de jur-imprejur cepele de arpagic si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat. Daca pestele are lapti, acestia nu se fierb decat 5 minute.

    DAFINUL

    INDIENII. Dafinul era folosit, in vechime, pentru alungarea spiritelor rele. Indienii bastinasi din America foloseau frunzele si uleiul de dafin pentru alinarea durerilor.

    AROMOTERAPIE. Dafinul inspira incredere, induce pace si armonie, confera curaj si incredere, alunga starile de melancolie si anxietate, reduce starea de extenuare nervoasa. Va poate ajuta sa atrageti norocul la bani si bunastare.
  • ×
    Subiecte în articol: linguri adauga