5 ianuarie 2005
|
Va scriu pentru ca va citesc si va apreciez. Ati facut un lucru minunat cu "Jurnalul de Bucatarie" si doresc sa va ajut. Mai tineti minte ce gust avea conserva de "Crap in sos tomat" de pe vremuri? Va dau eu reteta. Atentie, cere multa rabdare. Ingrediente: 1 kg trunchi de crap taiat felii de cca 2 cm; doua linguri otet; 4 linguri ulei; sare, boabe de piper si coriandru, foi de dafin; apa, 1 l suc de rosii. Preparare: intr-un vas cu interiorul antiadeziv se pun: o lingurita de boabe de piper, una de coriandru si doua foi de dafin. Se asaza pestele, se sareaza adaugand otetul si uleiul. Mai punem un litru de apa clocotita si lasam sa fiarba la foc foarte mic 3 ore. Turnam apoi si sucul de rosii clocotit si mai lasam sa fiarba 3 ore pana se ingroasa sosul. Daca lichidul scade prea repede adaugam apa fierinte. Se serveste rece, cu oase cu tot. Pofta buna! Cu drag, Florin Pigote din Sinaia.
Draga redactie,
Ma bucur foarte mult ca a aparut in sfarsit o revista "de bucatarie" care sa contina si altceva decat retete. Reportajele la manastiri ne umplu sufletul de bucurie. As vrea, daca se poate, sa citesc in paginile acestui supliment materiale mai detaliate despre diferite zone ale tarii. Ar fi interesant sa prezentati ce inseamna gastronomia romaneasca din Transilvania, Dobrogea, Muntenia⦠Sa mergeti prin sate, unde gospodinele inca mai respecta traditia si pentru care gatitul este o bucurie, o altfel de arta. Numele meu este Mariana Savciuc, din Iasi.
|
Stimati prieteni,
Avand in vedere ca au trecut Sarbatorile si ca in acest timp am degustat, unii mai mult, tot felul de preparate din carne, dati-mi voie sa va ofer si eu o reteta de ciorba de legume care sa spele organismul. Bors de varza dulce cu marar: pentru a-l prepara aveti nevoie de o varza potrivita ca marime, 4 linguri de ulei, 3 cepe, un morcov, o legatura de marar, o ceasca de orez, 1 l bors, apa, sare. Se prepara in felul urmator: se curata varza, se spala si se taie fasii. Se curata morcovul si ceapa, se spala si se taie marunt. Intr-o oala se pune apa la fiert si apoi se adauga varza si zarzavatul. Cand au fiert pe jumatate, se pune orezul spalat si curatat, iar apoi mararul taiat marunt. Cand sunt gata fierte, se pune borsul si se sareaza. Se lasa sa fiarba cateva clocote si apoi se serveste. Este foarte buna si daca este consumata rece. Va scriu din Slatina, iar numele meu este Paul Petre.
|
Stimata redactie,
"In calitate de vechi cititor al "Jurnalului National", inca de la primele sale aparitii, pot spune ca nu m-a surprins prea mult aparitia suplimentului "Jurnalul de Bucatarie". Desi nu sunt un profesionist al artelor culinare, ci doar un amator, am acumulat in decursul timpului o anumita experienta atat in prepararea unor mancaruri consacrate, cat si in cresterea de noi placeri gustative. Am in curs de pregatire o baza de date privind utilizarea in alimentatie a unor plante mai putin cunoscute, unele aflate la indemana tuturor. De exemplu, ce se poate prepara din salcam, bob, stir, caprita, leurda, lucerna." In continuare, domnul Vasile Niculescu, din Bucuresti, ne trimite retete de preparate din stir. Salata de stir cu cascaval afumat. Ingrediente: 200 gr frunze de stir fragede, nefierte, 100 gr cascaval afumat, o ceapa verde sau un fir de praz, otet, sare, ulei, piper, boia, vegeta. Mod de preparare: se toaca marunt stirul cu ceapa, se amesteca cu cascavalul taiat cubulete mici sau ras, ulei, sare, piper, otet dupa gust. Se serveste proaspat, nu se pastreaza mai mult de 24 de ore. Se poate introduce in reteta o rosie feliata.
Citește pe Antena3.ro