x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mîncarea învingătorilor

Mîncarea învingătorilor

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

Cei mai mulţi dintre japonezi sînt convinşi că bucătăria lor este unică şi că nu are egal în lume, ei avînd un termen pentru a desemna domeniul culinar al culturii lor: "Shoku bunka" sau "cultura alimentelor". Aceasta s-a dezvoltat în cursul se­colelor pe baza produselor naturale disponibile: abundenţa de peşte, crustacee şi scoici, o mare varietate de plante sălbatice comestibile şi un climat favorabil cultivării orezului. Cei mai mulţi dintre japonezi sînt convinşi că bucătăria lor este unică şi că nu are egal în lume, ei avînd un termen pentru a desemna domeniul culinar al culturii lor: "Shoku bunka" sau "cultura alimentelor". Aceasta s-a dezvoltat în cursul se­colelor pe baza produselor naturale disponibile: abundenţa de peşte, crustacee şi scoici, o mare varietate de plante sălbatice comestibile şi un climat favorabil cultivării orezului.  

Istoricul nipon Isao Sato, întrebat despre legăturile dintre gastronomie şi Jo­curile Olimpice, a evocat o istorie despre un sportiv japonez aparent mai puţin marcat de cultura gastrono­mică a ţării sale, cît de lipsa mîncării de care a suferit Japonia în timpul răz­bo­iului şi primilor ani de ocupaţie, timp în care s-a dus o luptă crîncenă pentru hrănirea familiei. Acest sportiv, care a făcut parte din delegaţia japoneză la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952, a cunoscut războiul în copilărie, ca şi experienţa tristă a foamei, el entuziasmîndu-se atunci de abundenţa întîlnită în Finlanda. Această istorie este însă dificil de verificat.  

Meniuri pentru sportivi

Atunci cînd Tokyo se pregătea pentru găzduirea celei de-a XVIII-a ediţii, în 1964, Japonia şi japonezii cunos­cuseră deja schimbări considerabile. Noi­le baze olimpice au fost realizate, stră­zile oraşului s-au lărgit, reţeaua de metrou a fost extinsă. Satul Olimpic dis­punea de trei mari restaurante ce pu­teau găzdui 7.000 de sportivi şi oficiali din cele 94 de ţări participante. Două dintre ele, numite "Fuji" şi "Sakura", se aflau în sectorul mascu­lin, în timp ce al treilea funcţiona în cel femi­nin. Organizatorii au precizat că "me­niurile sînt realizate cît mai aproape de gusturile şi obiceiurile ali­men­tare ale diverselor ţări, dar satisfac în egală măsură şi necesarul de ca­lorii al sportivilor". Ei nu au făcut nici o re­fe­ri­re la meniuri japoneze, chiar dacă lis­ta produselor utilizate pe timpul în­tre­cerilor conţinea ingrediente tipice: nori (foi de alge uscate), daikon (ridiche uriaşă niponă), hakusai (varză chi­ne­zească), tsukemono (legume marinate) şi 72.000 kg de orez.

Bucătărie regională Mai multe delegaţii (Franţa, India, Italia, Germania, Unga­ria) au venit totuşi cu proprii bucătari, care fie au gătit, fie au supervizat lucrul în bucătărie, mîncărurile fiind servite şi altor delegaţii, cu care împărţeau acelaşi restaurant. Pen­tru sportivii care soseau tîrziu de la ­competiţii se pre­gă­teau meniuri speciale, 2.596 de asemenea preparate fiind ser­vi­te. De asemenea, nu au fost uitaţi nici cei care şi-au săr­bă­torit ziua de naştere în acele zile ale Jo­cu­rilor Olimpice, 420 de ­oficiali şi sportivi primind cîte un tort aniversar.

În afara Satului Olimpic, vizitatorii veniţi pentru Jocurile Olimpice mînuiau celebrele beţişoare şi gustau din faimosul sushi şi alte delicii locale. În felul acesta, bucătăria niponă a devenit din ce în ce mai cunoscută

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice