Am dat de o rețetă într-un caiet în care, de-a lungul anilor, s-au strâns multe rețete. Și dacă tot am găsit-o, am și încercat-o. Și bine am făcut, pentru că suntem siguri că și voi o s-o pregătiți, mai ales că sunt gata în cel mult 40 de minute.
INGREDIENTE
-
3 galbenușuri
-
100 g făină + extra (pentru pudrat masa de lucru)
-
2 linguri de zahăr tos
-
2 linguri de smântână, 30% grăsime
-
½ linguriță de esență de vanilie
Citește pe Antena3.roRezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi -
Coaja de la ½ lămâie/portocală (opțional)
-
Ulei de floarea-soarelui
-
70 g zahăr pudră
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Bateți cu mixerul, nu mai mult de un minut, gălbenușurile cu zahărul tos și un praf de sare.
- Reduceți viteza mixerului și încorporați smântâna, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală și făina. Compoziția e moale și lipicioasă, dar nu vă panicați, mai adăugați 1-2 linguri de făină, doar cât să se lege aluatul.
- Răsturnați-l pe masa de lucru pudrată cu făină și frământați-l de 50 de ori. Nu vă va lua mai mult de 3-4 minute, timp în care aluatul va deveni mai ferm. Împărțiți-l în două părți egale și înfoliați una dintre ele.
- Puneți o cratiță cu ulei la încins.
- Pudrați bine cu făină masa de lucru. Cu răbdare, întindeți prima bucată de aluat într-o foaie cu diametrul de 28-30 de cm. Cu cât veți reuși să întindeți aluatul mai bine, într-o foaie cât mai fină, cu atât minciunelele sau uscățelele, cum doriți să le spuneți, vor fi mai crocante! De aceea, este foarte important să lucrați (întindeți) aluatul pe o suprafață pudrată bine cu făină, să nu se lipească.
- Tăiați aluatul în fâșii de 2-2,5 cm lățime și pe fiecare dintre acestea în 3 sau 4. Crestați apoi fiecare fâșie de aluat în mijloc. Luați unul dintre capete și treceți-l prin crestătura din mijloc, astfel încât să formați o fundiță. Nu-i nimic complicat!
- Prăjiți-le în uleiul foarte bine încins, aproximativ 30 de secunde, până când devin aurii pe ambele părți. Scoteți-le cu o paletă și așezați-le pe un prosop de hârtie, apoi pudrați-le cu zahăr după ce s-au răcit.
SFATURI
- Dacă vă plac foarte crocante, după ce le scoateți din ulei, puneți minciunelele într-o tavă tapetată cu hârtie și dați-o la cuptor, la 170 de grade, pentru 5 minute. Abia apoi pudrați-le cu zahăr.