x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moşii de Cireşe

Moşii de Cireşe

23 Mai 2007   •   00:00

Cu o zi inainte de Rusalii, creştinii se pregătesc pentru Moşii de Vară (26 mai). Avănd loc spre sfărşitul lunii mai, perioada in care incep să dea in părg cireşele, această sărbătoare mai poartă numele de Moşii de Cireşe. Interesant este că, uneori, Moşii sunt cunoscuţi ca fiind nouă bătrăni deosebit de buni la suflet care-i ajutau pe cei aflaţi la nevoie.

Cu o zi inainte de Rusalii, creştinii se pregătesc pentru Moşii de Vară (26 mai). Avănd loc spre sfărşitul lunii mai, perioada in care incep să dea in părg cireşele, această sărbătoare mai poartă numele de Moşii de Cireşe. Interesant este că, uneori, Moşii sunt cunoscuţi ca fiind nouă bătrăni deosebit de buni la suflet care-i ajutau pe cei aflaţi la nevoie.

Tradiţia spune că la Moşi sufletele celor morţi merg in Valea cu Dor ca să primească tot ceea ce le-a fost dat de pomană de-a lungul anului.

In această zi se dau de pomană vase de lut, colaci, diferite copturi şi lapte. "Acum nu se dau lăturile afară, că bieţii morţi stau cu gurile căscate in această zi, aşteptănd colaci, şi lăturile le dau in gura lor. Nu se mătură, că se dă praf in ochii morţilor, care stau după uşă, pănă a doua zi, cănd, după terminarea liturghiei, işi iau zborul către cer." (Speranţia).

Plăcinte cu tălc

Este bine ca de dimineaţă gospodina casei să facă plăcintă (cu orice fel de umpluturi), iar cănd este coaptă, să o rupă in trei bucăţi şi să o impartă celor din casă sau săracilor. Obiceiul spune că, indeplinind acest ritual, cei ai casei vor fi feriţi de pierderi şi de furturi.

Tot dimineaţa, femeile merg cu găleţile să ia apă de la făntănă şi, după ce le umplu, au grijă să lase căte un bănuţ pentru fiecare găleată de apă. Vasele de apă se impodobesc apoi cu flori sau crenguţe verzi, iar cei insetaţi sunt serviţi cu apă rece.

Vase noi

La amiază se aşază masă mare, cu bucate din carne de miel, plăcinte, colaci şi preparate pe bază de lapte. Pe masă, din loc in loc, se pun grămezi de cireşe proaspăt culese. Toată măncarea se pună in farfurii noi, iar vinul se toarnă in căni de lut nou-smălţuite. Cănd totul este gata, se cheamă la masă vecinii şi copiii.

In vinerea dinaintea Moşilor de Vară, fetele mergeau in pădure, ţinănd post negru, şi impleteau cununi din flori. La miezul nopţii colindau intregul sat, căntănd şi dansănd in horă. După ce inconjurau satul, mergea fiecare fată pe la casa ei şi se aşeza la masă.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic