x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Nu au pâine? Să mănânce prăjituri!”

0
Autor: Simona Lazar 04 Noi 2011 - 21:00
„Nu au pâine? Să mănânce prăjituri!”

In vara anului 1788, in plina criza politica si, mai ales, intr-o vreme in care nepopularitatea ei atinsese apogeul, regina Maria Antoaneta – numita de pamfletarii vremii, inca din 1787, 'Madame Deficit' sau 'Doamna Datorie', pentru ca prin cheltuielile ei extra­vagante ingreunase datoria externa a Frantei – sfideaza toate sfaturile primite si da, la Trianon, o cina somptuoasa.

Nici nu ai cum sa numesti cu alte sintagme o masa cu nu mai putin de treizeci si doua de feluri diferite de mancare si saisprezece alte feluri de preparate de natura sa potoleasca foamea intre felurile principale. Cina, care a pornit undeva pe la orele cinci ale amiezii, s-a terminat, de altfel, tarziu, catre dimineata... Altfel, n-ai fi avut cum – daca te-ai fi nimerit oaspete ale extravagantei regine – sa gusti macar din toate cate ti s-ar fi pus dinainte.

Carne, carne, carne...
Simpla enumerare a felurilor de mancare ti-ar potoli stomacul pentru cateva zile. Patru feluri de supe: cu orez, 'Scheiber' (o supa austriaca, bogata in legume), supa de salata cu crutoane si inca un fel de supa, cu crutoane de doua feluri de carne, creata anume de bucatar pentru gusturile reginei (in epoca, i se spunea 'les croutons unis pour Madame'). Urmau apoi doua feluri principale, o friptura din carne de vita cu varza, care – parca nu ar fi fost destul de satioasa – era completata de carne de manzat, la frigare.

Alte saisprezece feluri de mancare – toate cu carne – te provocau. Pateul 'à l’espagnol' (frecat cu vin de Madera), cotletele de berbecut grilate, friptura de iepure, aripile de 'pularda' (gaina indopata), gatite 'à le maréchale', pieptul de curcan in supa limpede, carne de oaie impanata cu grasime, cu garnitura de cicoare, 'papiote' din carne de vita, cap de vita cu sos picant, pui cu sos tartar, purcel de lapte la frigare, pui de Caux (rasa de gaina franceza pura, cu carne frageda si densa) in supa limpede, rate de Rouen cu portocana, tocana cu fileuri de pularda si orez, carne rece de gaina, blanchete de pularda cu castraveti acri si sos bechamel...

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost indeajuns, cina a continuat, tarziu in noapte, cu alte patru feluri de mancare, care 'sa linisteasca stomacul si sa dea ghes poftei de viata si de mancare'. Fileuri de iepure, carne de vitel la frigare, consomeu din coada de vita, carne rece de curcan. Si apoi inca patru feluri de carne rotisata: de pui, de clapon, de iepuroi, de curcan, de bibilica si de iepure tanar. Treizeci si doua de feluri de mancare, iar printre ele, presarate alte saisprece antreuri, cele mai multe foitaje cu umpluturi dintre cele mai diverse, dar si 'canapele' (felii mici de paine, unse cu diferite compozitii din carne, legume, unt)... Sa nu mai vorbim de cosurile de fructe, de dulciurile care nici nu aveau loc in meniu, fiind de la sine inteles ca ele nu vor lipsi de la masa.

Pilaful cu perle
La Versailles, la Trianon si la Micul Trianon (foto) – pe care il pri­mise in dar, pe cand era doar 'delfina' Frantei (si unde, zice-se, in tinerete se ocupa cu gradinaritul, placandu-i sa cultive singura morcovi si varza) – mesele Mariei Antoaneta erau intotdeauna atat de bogate, incat nimeni nu putea sa manance pana la capat si o buna parte din mancare era aruncata 'oaspetilor'... porcariilor regale. Tot gurile rele spun ca, o data, neparandu-i-se ca un platou cu orez si carne de vitel era suficient de bogat, regina si-ar fi rupt siragul de perle de la gat, l-ar fi presarat peste orez si si-ar fi rugat prietenii sa manance din pilaful astfel innobilat.

Cu o asemenea opulenta expoziva, e de la sine inteles ca Maria Antoaneta nu era iubita decat in cercul ei intim de doamne – care fusese prezidat, pana in mai 1787, de ducesa de Polignac, pe care regina o expulzase in Anglia, pentru ca... incepuse sa-i displaca cheltuielile prea mari pe care aceasta le facea si impactul lor asupra finantelor Coroanei Frantei. Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi aratand un pranz pe vremea cand la stabilirea meniului contribuia si ducesa de Polignac!

Cred ca mai degraba Maria Antoaneta se debarasase de ea, pentru ca tocmai incepuse sa-i placa rolul de politician. Incepuse sa se implice in viata politica a Frantei, luandu-se 'la tranta' (metaforic vorbind) cu capii politici ai vremii si chiar cu regele, incercand sa-si impuna ideile (nu intotdeauna pro-austriece, cum s-ar crede, datorita originii ei, fiindca regina deja gandea mai mult la viitorul copiilor ei, 'Copiii Frantei', si mai putin la aliantele cu familia ei ramasa pe tronul de la Viena). In aceste conditii, ducesa de Polignac, care voia sa-si faca propriile-i jocuri, devenise o piedica si trebuia inlaturata.

Paine! Paine! Paine!...
Va veti fi intreband de ce vorbim acum despre meniul somptuos al cinei de la Trianon. Pentru ca, istoria a dovedit-o, lipsa hranei – a 'painii', generic vorbind – a dus la marile rasturnari de situatii, la cele mai mari evenimente revolutionare din istorie. O legenda spune ca la numai cativa ani dupa aceasta cina – o dam ca exemplu, dar mesele reginei erau la fel de bogate, zi de zi – Maria Antoaneta, la Versailles, in vreme ce femeile din popor cereau paine, alergand pe culoarele palatului, avea sa intrebe (mai mult sau mai putin) ingenuu: 'Ce striga? Ce vor?'. 'Vor paine, Majestatea Voastra! Nu au paine sa manance!', i s-a raspuns. 'Nu au paine? Atunci sa manance prajituri!' Familia regala a reusit sa fuga, in acea vara a anului 1791, de la Versailles...

Cat e istorie, cat e anecdota, se spune ca femeile franceze s-au potolit putin, cand au intrat in bucataria, in camarile, in pivnita regala. S-au potolit doar cat sa-si ostoiasca foamea de moment. Apoi au alergat dupa regii fugari. La 22 iunie 1791, au fost capturati si dusi la Paris. Pe 16 octombrie 1793, Maria Antoaneta murea decapitata.

Nu-i vremea acum pentru deslusiri istorice. Revolutia Franceza se aprinsese insa candva, in vara anului 1788, cam pe cand consoarta nefericitului rege Ludovic al XV-lea dadea acel banchet somptuos. Era insa o vara tragica: o foamete catastrofala lovise tara, pretul painii crescuse cu 90%, era penurie de produse alimentare. Si-n vreme ce Maria Antoaneta punea pe masa patruzeci si opt de feluri diferite, unii nu aveau nici macar un blid de supa si un codru de paine.
Lipsa painii lovise in trecut si Roma, lipsa painii a doborat monarhia franceza si-avea sa-i puna la zid si pe membrii familiei imperiale rusesti, in noiembrie 1917...

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de