x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Nu au pâine? Să mănânce prăjituri!”

0
Autor: Simona Lazar 04 Noi 2011 - 21:00
„Nu au pâine? Să mănânce prăjituri!”

In vara anului 1788, in plina criza politica si, mai ales, intr-o vreme in care nepopularitatea ei atinsese apogeul, regina Maria Antoaneta – numita de pamfletarii vremii, inca din 1787, 'Madame Deficit' sau 'Doamna Datorie', pentru ca prin cheltuielile ei extra­vagante ingreunase datoria externa a Frantei – sfideaza toate sfaturile primite si da, la Trianon, o cina somptuoasa.

Nici nu ai cum sa numesti cu alte sintagme o masa cu nu mai putin de treizeci si doua de feluri diferite de mancare si saisprezece alte feluri de preparate de natura sa potoleasca foamea intre felurile principale. Cina, care a pornit undeva pe la orele cinci ale amiezii, s-a terminat, de altfel, tarziu, catre dimineata... Altfel, n-ai fi avut cum – daca te-ai fi nimerit oaspete ale extravagantei regine – sa gusti macar din toate cate ti s-ar fi pus dinainte.

Carne, carne, carne...
Simpla enumerare a felurilor de mancare ti-ar potoli stomacul pentru cateva zile. Patru feluri de supe: cu orez, 'Scheiber' (o supa austriaca, bogata in legume), supa de salata cu crutoane si inca un fel de supa, cu crutoane de doua feluri de carne, creata anume de bucatar pentru gusturile reginei (in epoca, i se spunea 'les croutons unis pour Madame'). Urmau apoi doua feluri principale, o friptura din carne de vita cu varza, care – parca nu ar fi fost destul de satioasa – era completata de carne de manzat, la frigare.

Alte saisprezece feluri de mancare – toate cu carne – te provocau. Pateul 'à l’espagnol' (frecat cu vin de Madera), cotletele de berbecut grilate, friptura de iepure, aripile de 'pularda' (gaina indopata), gatite 'à le maréchale', pieptul de curcan in supa limpede, carne de oaie impanata cu grasime, cu garnitura de cicoare, 'papiote' din carne de vita, cap de vita cu sos picant, pui cu sos tartar, purcel de lapte la frigare, pui de Caux (rasa de gaina franceza pura, cu carne frageda si densa) in supa limpede, rate de Rouen cu portocana, tocana cu fileuri de pularda si orez, carne rece de gaina, blanchete de pularda cu castraveti acri si sos bechamel...

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost indeajuns, cina a continuat, tarziu in noapte, cu alte patru feluri de mancare, care 'sa linisteasca stomacul si sa dea ghes poftei de viata si de mancare'. Fileuri de iepure, carne de vitel la frigare, consomeu din coada de vita, carne rece de curcan. Si apoi inca patru feluri de carne rotisata: de pui, de clapon, de iepuroi, de curcan, de bibilica si de iepure tanar. Treizeci si doua de feluri de mancare, iar printre ele, presarate alte saisprece antreuri, cele mai multe foitaje cu umpluturi dintre cele mai diverse, dar si 'canapele' (felii mici de paine, unse cu diferite compozitii din carne, legume, unt)... Sa nu mai vorbim de cosurile de fructe, de dulciurile care nici nu aveau loc in meniu, fiind de la sine inteles ca ele nu vor lipsi de la masa.

Pilaful cu perle
La Versailles, la Trianon si la Micul Trianon (foto) – pe care il pri­mise in dar, pe cand era doar 'delfina' Frantei (si unde, zice-se, in tinerete se ocupa cu gradinaritul, placandu-i sa cultive singura morcovi si varza) – mesele Mariei Antoaneta erau intotdeauna atat de bogate, incat nimeni nu putea sa manance pana la capat si o buna parte din mancare era aruncata 'oaspetilor'... porcariilor regale. Tot gurile rele spun ca, o data, neparandu-i-se ca un platou cu orez si carne de vitel era suficient de bogat, regina si-ar fi rupt siragul de perle de la gat, l-ar fi presarat peste orez si si-ar fi rugat prietenii sa manance din pilaful astfel innobilat.

Cu o asemenea opulenta expoziva, e de la sine inteles ca Maria Antoaneta nu era iubita decat in cercul ei intim de doamne – care fusese prezidat, pana in mai 1787, de ducesa de Polignac, pe care regina o expulzase in Anglia, pentru ca... incepuse sa-i displaca cheltuielile prea mari pe care aceasta le facea si impactul lor asupra finantelor Coroanei Frantei. Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi aratand un pranz pe vremea cand la stabilirea meniului contribuia si ducesa de Polignac!

Cred ca mai degraba Maria Antoaneta se debarasase de ea, pentru ca tocmai incepuse sa-i placa rolul de politician. Incepuse sa se implice in viata politica a Frantei, luandu-se 'la tranta' (metaforic vorbind) cu capii politici ai vremii si chiar cu regele, incercand sa-si impuna ideile (nu intotdeauna pro-austriece, cum s-ar crede, datorita originii ei, fiindca regina deja gandea mai mult la viitorul copiilor ei, 'Copiii Frantei', si mai putin la aliantele cu familia ei ramasa pe tronul de la Viena). In aceste conditii, ducesa de Polignac, care voia sa-si faca propriile-i jocuri, devenise o piedica si trebuia inlaturata.

Paine! Paine! Paine!...
Va veti fi intreband de ce vorbim acum despre meniul somptuos al cinei de la Trianon. Pentru ca, istoria a dovedit-o, lipsa hranei – a 'painii', generic vorbind – a dus la marile rasturnari de situatii, la cele mai mari evenimente revolutionare din istorie. O legenda spune ca la numai cativa ani dupa aceasta cina – o dam ca exemplu, dar mesele reginei erau la fel de bogate, zi de zi – Maria Antoaneta, la Versailles, in vreme ce femeile din popor cereau paine, alergand pe culoarele palatului, avea sa intrebe (mai mult sau mai putin) ingenuu: 'Ce striga? Ce vor?'. 'Vor paine, Majestatea Voastra! Nu au paine sa manance!', i s-a raspuns. 'Nu au paine? Atunci sa manance prajituri!' Familia regala a reusit sa fuga, in acea vara a anului 1791, de la Versailles...

Cat e istorie, cat e anecdota, se spune ca femeile franceze s-au potolit putin, cand au intrat in bucataria, in camarile, in pivnita regala. S-au potolit doar cat sa-si ostoiasca foamea de moment. Apoi au alergat dupa regii fugari. La 22 iunie 1791, au fost capturati si dusi la Paris. Pe 16 octombrie 1793, Maria Antoaneta murea decapitata.

Nu-i vremea acum pentru deslusiri istorice. Revolutia Franceza se aprinsese insa candva, in vara anului 1788, cam pe cand consoarta nefericitului rege Ludovic al XV-lea dadea acel banchet somptuos. Era insa o vara tragica: o foamete catastrofala lovise tara, pretul painii crescuse cu 90%, era penurie de produse alimentare. Si-n vreme ce Maria Antoaneta punea pe masa patruzeci si opt de feluri diferite, unii nu aveau nici macar un blid de supa si un codru de paine.
Lipsa painii lovise in trecut si Roma, lipsa painii a doborat monarhia franceza si-avea sa-i puna la zid si pe membrii familiei imperiale rusesti, in noiembrie 1917...

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...
Serviciul de email marketing furnizat de