x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O altă formă de artă

O altă formă de artă

22 Aug 2007   •   00:00

Un barman bun nu inseamnă neapărat cel care face cocteiluri după reţetă şi ţi-l serveşte cu zămbetul pe buze. Barmanul modern trebuie să ştie să facă spectacol, prin asta inţelegănd un dans al sticlelor şi al shakerelor. Jongleriile sunt imbinate cu o comunicare foarte bună cu publicul. Aplauzele şi incurajările celor prezenţi in faţa barului ii dau barmanului curaj să incerce mai mult. De la jonglatul cu patru sticle, poate ajunge la cinci, foloseşte mai multe shakere, ceea ce va atrage după sine mai multe aplauze.

Experienţă şi antrenamente

James "The Professor" Purton este cel care a deschis calea spre aceste spectacole, pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Metodele s-au perfecţionat mult mai tărziu. In străinătate, astfel de show-uri au loc de ceva ani buni, la noi insă au apărut acum trei-patru ani. Numai barmanii cu experienţă ajung să practice aşa ceva. Este nevoie de o indemănare peste limite, dar şi de antrenamente zilnice de peste opt ore. Pentru acestea, barmanii au nevoie de sticle speciale care costă aproximativ 30 de euro. Insă acest efort merită. Barmanii care fac show-uri de flair sunt adevărate vedete, iar căştigurile lor sunt de cifra milioanelor de dolari.

Evident, fiecare dintre ei are o anumită cotă pe piaţă. Sistemul este oarecum copiat din tenis. Fiecare participare la concursuri ii aduce barmanului puncte. In acest moment, cel mai bun barman la nivel mondial este Christian Delpech din Argentina, urmat de Danilo Oribe, din Uruguay.

Astfel de concursuri se organizează in toate colţurile lumii. Căştigurile pe care le obţine barmanul clasificat pe locul intăi sunt destul de insemnate, ajungănd la 20.000 de euro. Bineinţeles că premiul depinde de amploarea competiţiei, de numărul de sponsori. Oricum, dacă concursul este inscris in circuitul internaţional, concurenţii participă pentru a acumula punctele necesare urcării in clasamentul mondial. Flair Bartenders Association (FBA) este autoritatea care reglementează mai tot ce se intămplă in acest domeniu, aşa incăt orice competiţie organizată de ei este importantă. Cele mai mari competiţii la nivel mondial in acest moment sunt: "Legends of Bartending World Bartender Championships" şi "The Ultimate Flair Bartending Champions".

In Romănia, cea mai mare competiţie de acest fel este organizată de Mondy’s Bartending Academy, ajunsă anul acesta la cea de-a cincea ediţie. In fiecare an, concursul devine din ce in ce mai important, aducănd atăt in juriu, căt şi printre concurenţi nume sonore din această branşă.

×
Subiecte în articol: profesionistii