x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O delicatesă din România face senzație în vestul Europei. Prețul ajunge la 2.000 de euro

O delicatesă din România face senzație în vestul Europei. Prețul ajunge la 2.000 de euro

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2023   •   20:30
O delicatesă din România face senzație în vestul Europei. Prețul ajunge la 2.000 de euro
Sursa foto: Hepta

O delicatesă din România face senzație în țările bogate din vestul Europei, precum Elveția, Italia, Beglia, Germania. Prețul ajunge la 2.000 de euro pe kilogram.

Alimentul românesc care face senzaţie în Elveția și Germania. Se vinde chiar și cu 2.000 de euro

Două bazine din lacul de 7 hectare din Santăul Mic, județul Bihor, au fost golite după ce s-au extras 4 tone de nisetru siberian. Acesta va ajunge în Elveția, în următoarea perioadă. 

Sturionii erua importați din Federația Rusă dar războiu din Ucraina și sancțiunile occidentale fac dificilă acum aprovizionarea, astfel încât crescătorii din România încearcă să facă față cererii. 

Nisetrul siberian e o specie de sturion, în care 30% din greutatea femelei e reprezentată de icre. 

Mariana Suciu, administrator de fermă piscicolă, spune că cererea s-a majorat în ultima perioadă chiar și de cinci ori, iar prețul este piperat.

"Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi, cu siguranţă, o să vindem încă pe atât", spune aceasta. 

Sturionii care ating vârsta de 8-15 ani sunt foarte valoroși deoarece au o cantitate mare de icre.

"În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro pe kilogram", explică Mariana Suciu, pentru observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: sturion nisetru siberian