x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O masă la cherhana, de Buna Vestire

0
Autor: Max Gourmet 24 Mar 2014 - 10:21
O masă la cherhana, de Buna Vestire
Vezi galeria foto
Zice-se că peștele-i mut, dar uite câtă vorbă a stârnit!

Borşul la foc şi peştele în iaz.
Când seacă lacul, se vede peştele.
Cu râma mică se prinde peştele mare.
Fără undiţă, fără plasă, nicicum peşte vei avea.
Oricând peştele cel mare pe cel mic în burtă-l are.
Oricâtă apă bea un peşte, tot o scoate pe urechi.
Peşte cu apă nu se prăjeşte.
Peştele cel mare înghite pe cel mic.
Peştele cere vin.
Peştele de la cap începe să se strice.
Peştele mare cu îmbucătura mică se prinde.

Verbe-proverbe, de spus în prag de Buna Vestire și mai ales de zădărât pofta de-o masă cu... pește, în locul nostru știut, la Cherhanaua Ancora, cea așezată pe țărmul Herăstrăului, unul dintre “plămânii Bucureștilor”, loc de tihnită priveală și de gustoase... degustări.

Și fiindcă veni vorba de... “plămâni”, să vă istorisesc ceva. Odinioară, cam pe vremea când “plămânii Dunării” (lacurile şi bălţile ce “însoţeau” fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, primăvara începea să bată “Băltăreţul”, vânticelul blând care topea zăpezile.

Cam tot pe atunci, imediat după echinocţiul de primăvară, se mânca “peştele de Ziua Cucului”..., de fapt, nimic altceva decât peştele permis în post, de Buna Vestire, când, după tradiţia ortodoxă, e dezlegare. Din bălţile Dunării, pe tot parcursul, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei.

Cei mai norocoşi, prin Balta Brăilei, prindeau acum şi scrumbii tinere - căci ştiut e că, în drumul lor către locul unde vor depune icrele, scrumbiile albastre de Dunăre nu fac decât să înoate fără timp de popas, cu gurile deschise şi flămânde, neatente la capcanele ce se ivesc în cale. Şansa pescarilor...!

În porturile de pe Dunăre, cu o jumătate de veac ori mai bine în urmă, se mânca neobișnuitul... crap la carton. Așa-l pregăteau marinarii de pe șlepurile care duceau grâul Bărăganului și-al Câmpiei Române în lume: îl curățau numai de intestine și-l așezau între două bucăți groase de carton, pe jar. Până ardea mocnit cartonul, se frigea și peștele, pe care-l aruncau peste-o fiertură de grâu (ori de orez, dacă-și puteau permite). Se mai făcea plachie de crap – care, în ciuda inflexiunilor eleno-turcești ale numelui, s-ar părea că-i de-a noastră, neaoșă. Se făcea saramură... Iar pe la casele mai mari,se găteau bucate cu dichis: știucă umplută cu carnea ei, și crap umplut, și scordolea cu sos de nuci și usturoi.
Buna Vestire, în toate vremile, se trecea cu mâncare de pește. E dezlegare, întâia din Postul cel lung și bogat în verdețuri al Paștelui. Și dacă uneori drumul până-n ceasul acesta sfânt e lung, iată că-n acest an s-a rânduit ca sărbătoarea să fie chiar la mijloc, ținând dreaptă balanța zilelor de postit...

E vremea, deci, ca aici, la Cherhanaua Ancora, să se aștearnă masă mare, cu toate cele ale peștelui și-ale Bunei Vestiri! Salata de icre de știucă frecate cu ulei de sâmburi de strugure, hamsiile marinate în casă și zacusca de sturion vor face începutul. Apoi să vină chiftelele de pește, rapanele pane, midiile în sos de roșii cu vin alb și guvizii – ah! guvizii! – tăvăliți în mălai și prăjți crocanți, să-i ronțăi după ce i-ai tăvălit în mujdei. Saramura de crap ne va purta pe apele Dunării, sturionul la plită ne va duce mai aproape de mare, iar la calcanul la cuptor va-ntregi călătoria noastră culinară pe ape, aruncându-ne în brațele mării.


 



Mai multe titluri din categorie

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Serviciul de email marketing furnizat de