x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O mică istorie a fondantelor

0
Autor: Diana Radu 17 Ian 2008 - 00:00
O mică istorie a fondantelor

Astăzi ne vom opri asupra bomboanelor, acele mici delicatese care îi încântă deopotrivă pe copii şi pe adulţi. Printre primele bomboane apărute se numără fondantele, inventate de un francez: Emil Dubois, celebrul bucătar al secolului al XIX-lea.



Astăzi ne vom opri asupra bomboanelor, acele mici delicatese care îi încântă deopotrivă pe copii şi pe adulţi. Printre primele bomboane apărute se numără fondantele, inventate de un francez: Emil Dubois, celebrul bucătar al secolului al XIX-lea.


Povestea şerbetului şi a bomboanelor fondante ne-o relatează Emil Frederic, vestit cofetar român care a trăit la începutul secolului al XX-lea. Emil Frederic povesteşte în lucrarea sa, "Manual practic de cofetărie pentru cofetari şi particulari", apărută în 1928, la Editura Culturală Română, că fondantul s-a născut întâmplător, în timp ce Dubois încerca să prepare şerbet! "Când eram la Paris, am făcut cunoştinţă cu un lucrător bătrân, numit Emil Dubois, care în tinereţea lui a fost la Constantinopol, şi acolo a văzut cum se fabrică şerbetul."


Aşa începe Frederic relatarea sa. Povestea spune că, iniţial, Dubois făcea şerbetul în cazan, după cum văzuze în Orient. Apoi, "în loc să-l frece în cazan, îl toarnă în piatră, cu scopul de a se răci mai repede, şi în modul acesta a devenit fondantul de azi". Sistemul de fabricare a fondantului s-a diversificat în timp. Sistemul "pe piatră" asigură însă obţinerea unui fondant de bună calitate. Iar pentru bomboane, fondantul trebuie făcut din zahăr curat, fără nici un adaos, şi lucrat repede.


PE PIATRÅ. Fondantul pentru bomboane se obţine din "zahăr căpăţână frumos, alb, care trebuie spart într-un cazan de aramă". Peste el se toarnă atâta apă câtă absoarbe şi se aşază pe foc. Când începe să fiarbă, trebuie amestecat repede, ca să se topească zahărul. "Cum începe să fiarbă, îi iei spuma, îl speli pe margini şi dai zor la foc, ca să fiarbă cât se poate mai repede", ne sfătuieşte Emil Frederic. Fiindcă are apă puţină şi fierbe repede, fondantul devine alb, întrucât nu are timp să se îngălbenească. Sistemul pietrei inventat de Emil Dubois presupune ca, atunci când este gata, fondantul să fie turnat "pe o piatră curată, rece, udată". Deasupra se stropeşte cu apă, iar culorile se adaugă la frământat.


Fondant

Puneţi 500 g de zahăr la fiert cu 150 ml de apă într-o cratiţă smălţuită. La început ţineţi focul pe minim. În timp ce fierbe, se şterg pereţii cratiţei cu o pânză înmuiată bine în apă rece şi stoarsă. După aproximativ un sfert de oră puteţi încerca dacă fondantul este suficient de legat. Luaţi puţin sirop pe degetul arătător şi încercaţi să îl lipiţi de degetul mare. Atunci când desfaceţi degetele, siropul trebuie să se întindă într-o aţă de circa 2 cm. Răsturnaţi fondantul pe o placă de marmură sau într-o cratiţă smălţuită şi turnaţi apă rece. Atunci când s-a răcit adunaţi fondantul la mijlocul vasului, iar apoi frământaţi-l bine în mâini. Separat luaţi cinci portocole şi, după ce le-aţi spălat bine, daţi coaja prin răzătoare. Amestecaţi această coajă cu puţin zahăr şi puneţi-o la topit cu puţină apă. Când e gata strecuraţi-o şi mai lăsaţi-o să fiarbă puţin. După ce s-a răcit puţin, amestecaţi bine fondantul, apoi modelaţi-l sub formă de bomboane, pe care le daţi prin nucă de cocos.    





Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   apă,   fondantul

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de