GURMANDUL IN BUCATE
Nu vi se intampla sa aveti momente in care simtiti ca ati manca ceva, dar nu prea stiti bine ce? Parca ati avea pofta si de carne si de ceva legume, dar si de branzeturi. Sunt clipe in care papilele gustative ne cer ceva deosebit, dar nu putem identifica bine catre ce se indreapta poftele noastre. Atunci trebuie sa cautam prin cartile de bucate preparate care sa contina toate acele ingrediente de care noua ne este pofta. Si rasfoim fila cu fila, in incercarea de a ne satisface pornirile gurmande. Parca nimic nu corespunde dorintelor noastre, dar in acelasi timp am vrea sa mancam din toate cate putin.
CAUTARI. In acest caz, ultima noastra scapare este sa apelam la imaginatie. Bineinteles ca aceasta trebuie sa tina cont de o regula importanta: nu putem combina orice. Noi va propunem o reteta de piept de pui umplut cu busuioc si branza feta si impachetat in feliute foarte subtiri de sunca de Parma. Garnitura din orez si legume poate fi inlocuita si de cartofi natur cu unt si asezonati cu patrunjel taiat foarte fin. De la acest preparat nu putea lipsi sosul, care are doua calitati. In primul rand, da preparatului o nota distincta din punct de vedere estetic si, in al doilea rand, vine ca o completare a aromelor celorlalte ingrediente ale pieptului de pui si ale garniturii. La sfarsit trebuie sa rezulte un preparat unitar. Fiecare dintre cele trei componente ale sale - felul de baza, garnitura si sosul - trebuie sa se completeze reciproc si nu trebuie gandite independent.
Un astfel de preparat, chiar daca pare complicat, nu necesita foarte multa munca. Daca aveti toate ingredientele in casa, in maxim o ora puteti prepara patru portii. Mai mult de atat, pentru ca in compozitia lui intra multe ingrediente, va ofara posibilitatea de a le inlocui pe cele care va lipsesc. Reteta oferita de noi contine ingredientele necesare pentru o singura portie de piept de pui umplut cu branza feta si garnitura de orez cu legume.
BRANZA FETA
|
Feta este un sortiment de branza traditionala greceasca.
Aceasta se prepara de mii de ani in acesta tara, din lapte de capra si de oaie, dar in anumite
zone pot fi intalnite si
sortimente din lapte de vaca.
Dovezile referitoare la vechimea prepararii branzei feta vin din
vremea lui Homer, care a amintit de ea in epopeea "Odiseea".
Legenda spune ca primul care a preparat aceasta branza a fost ciclopul Poliphemus.
El cara laptele oilor in recipiente confectionate din pielea animalelor. Dupa cateva zile,
a observat ca laptele a capatat consistenta si ca avea
un gust foarte bun.
Numele de "feta" vine din italienescul "fetta", care se traduce prin "felie", denumirea datand din secolul al XVII-lea. Branza feta este folosita mai ales la salate sau ca umplutura pentru diverse produse de panificatie.
|
SUNCA DE PARMA
|
Sunca de Parma face parte din categoria mezelurilor de calitate superioara si este originara din Italia. In Parma crescatorii folosesc drept hrana pentru porcine castane si zer, iar carnea capata o aroma deosebita, ceea ce se poate simti dupa o simpla degustare. Procedeul de fabricare nu presupe afumarea, ci doar sararea si uscarea suncii. De obicei, acest mezel se serveste ca aperitiv si este insotit de felii de pepene galben, insa se poate utiliza si ca ingredient pentru alte preparate.
|