x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pentru o suta de preferinte

Pentru o suta de preferinte

de Cristina Andreea Catana    |    26 Apr 2006   •   00:00
Pentru o suta de preferinte
GURMANDUL IN BUCATE
Nu vi se intampla sa aveti momente in care simtiti ca ati manca ceva, dar nu prea stiti bine ce? Parca ati avea pofta si de carne si de ceva legume, dar si de branzeturi. Sunt clipe in care papilele gustative ne cer ceva deosebit, dar nu putem identifica bine catre ce se indreapta poftele noastre. Atunci trebuie sa cautam prin cartile de bucate preparate care sa contina toate acele ingrediente de care noua ne este pofta. Si rasfoim fila cu fila, in incercarea de a ne satisface pornirile gurmande. Parca nimic nu corespunde dorintelor noastre, dar in acelasi timp am vrea sa mancam din toate cate putin.

CAUTARI. In acest caz, ultima noastra scapare este sa apelam la imaginatie. Bineinteles ca aceasta trebuie sa tina cont de o regula importanta: nu putem combina orice. Noi va propunem o reteta de piept de pui umplut cu busuioc si branza feta si impachetat in feliute foarte subtiri de sunca de Parma. Garnitura din orez si legume poate fi inlocuita si de cartofi natur cu unt si asezonati cu patrunjel taiat foarte fin. De la acest preparat nu putea lipsi sosul, care are doua calitati. In primul rand, da preparatului o nota distincta din punct de vedere estetic si, in al doilea rand, vine ca o completare a aromelor celorlalte ingrediente ale pieptului de pui si ale garniturii. La sfarsit trebuie sa rezulte un preparat unitar. Fiecare dintre cele trei componente ale sale - felul de baza, garnitura si sosul - trebuie sa se completeze reciproc si nu trebuie gandite independent.

Un astfel de preparat, chiar daca pare complicat, nu necesita foarte multa munca. Daca aveti toate ingredientele in casa, in maxim o ora puteti prepara patru portii. Mai mult de atat, pentru ca in compozitia lui intra multe ingrediente, va ofara posibilitatea de a le inlocui pe cele care va lipsesc. Reteta oferita de noi contine ingredientele necesare pentru o singura portie de piept de pui umplut cu branza feta si garnitura de orez cu legume.

RETETA. Pentru a prepara aceasta delicatesa aveti nevoie de 200 g piept de pui, 30 g sunca de Parma, 30 g branza feta, 2 g busuioc proaspat, 50 g orez, 100 g ciuperci proaspete, 20 g parmezan, 50 g rosii cherry, 20 g unt, un pahar cu supa de legume, 100 ml smantana dulce, 30 g ardei capia copt, 100 g vinete coapte si scurse, 20 g usturoi, cimbrisor verde pentru decor, 10 g ulei de masline, sare, piper multicolor proaspat macinat. Pieptul de pui trebuie taiat pe jumatate. In interiorul pieptului asezati busuiocul si branza feta. Apoi il impachetati cu sunca de Parma si il stropiti cu uleiul de masline. Dupa ce ati terminat aceasta operatiune, introduceti-l in cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 12-14 minute. Daca vreti ca ruloul sa fie mai crocant, atunci trebuie lasat un sfert de ora. Pentru garnitura trebuie sa curatati ciupercile si sa le spalati bine. Apoi le taiati cubulete si le puneti la calit timp de doua minute, dupa care adaugati orezul si supa de legume. Aceasta trebuie adaugata treptat, putin cate putin. Cand a fiert, adaugati untul si parmezanul ras. Pentru sos, smantana se bate cu mixerul pana cand se intareste. Apoi amestecati ardeiul capia, vinetele si usturoiul cu blenderul si mixati-le pana cand capata consistenta unei paste. Vinetele trebuie scurse foarte bine de zeama inainte de a fi folosite. In cazul in care aceasta operatiune nu este facuta corect, riscam sa dam sosului un gust amarui. Apoi se amesteca cu smantana dulce batuta si se sareaza dupa gust. Deasupra puteti presara piper multicolor macinat fin.

DECORUL. Pentru acest fel de mancare avem nevoie de o farfurie intinsa, de culoare deschisa, de preferinta alba. In acest fel se vor pune in valoare foarte bine culorile preparatului. Decorul este lasat la latitudinea fiecaruia, insa este indicat ca pieptul de pui sa fie taiat felii, astfel incat sa se vada foarte bine umplutura. Din orez se vor forma mici bilute, care vor fi aranjate simetric pe farfurie. Sosul nu se pune niciodata deasupra preparatului. Trebuie sa se incadreze perfect liniei generale a preparatului. De langa acest piept de pui umplut nu poate lipsi un pahar cu vin alb care sa completeze gustul si sa dea mesei un rafinament aparte.

BRANZA FETA
Feta este un sortiment de branza traditionala greceasca. Aceasta se prepara de mii de ani in acesta tara, din lapte de capra si de oaie, dar in anumite zone pot fi intalnite si sortimente din lapte de vaca. Dovezile referitoare la vechimea prepararii branzei feta vin din vremea lui Homer, care a amintit de ea in epopeea "Odiseea". Legenda spune ca primul care a preparat aceasta branza a fost ciclopul Poliphemus. El cara laptele oilor in recipiente confectionate din pielea animalelor. Dupa cateva zile, a observat ca laptele a capatat consistenta si ca avea un gust foarte bun. Numele de "feta" vine din italienescul "fetta", care se traduce prin "felie", denumirea datand din secolul al XVII-lea. Branza feta este folosita mai ales la salate sau ca umplutura pentru diverse produse de panificatie.

SUNCA DE PARMA
Sunca de Parma face parte din categoria mezelurilor de calitate superioara si este originara din Italia. In Parma crescatorii folosesc drept hrana pentru porcine castane si zer, iar carnea capata o aroma deosebita, ceea ce se poate simti dupa o simpla degustare. Procedeul de fabricare nu presupe afumarea, ci doar sararea si uscarea suncii. De obicei, acest mezel se serveste ca aperitiv si este insotit de felii de pepene galben, insa se poate utiliza si ca ingredient pentru alte preparate.

×
Subiecte în articol: brănză feta