x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peşte pentru toate gusturile

Peşte pentru toate gusturile

08 Aug 2007   •   00:00

Doamna Viorica Fodor este renumită in zona Neamţului pentru specialităţile de peşte pe care le găteşte pentru invitaţii săi.

Doamna Viorica Fodor este renumită in zona Neamţului pentru specialităţile de peşte pe care le găteşte pentru invitaţii săi.

Ce preparat de peşte, pregătit la dumneavoastră, a fost cel mai reuşit, incurajăndu-vă să mergeţi mai departe? Prima satisfacţie pe care am avut-o a fost atunci cănd am preparat prima ştiucă umplută, una foarte mare, de aproape patru kilograme. Un prieten mi-a spus că in felul acesta voi da faliment, pentru că nimeni nu o va comanda. Şansa a fost de partea mea, căci peste două-trei ore au sosit nişte francezi care au dorit să fie serviţi cu ceva mai special, in afară de grătar. Atunci le-am dat această ştiucă umplută, la care nu ştiam nici măcar ce preţ să spun că are. "Căt credeţi dumneavoastră că face", le-am răspuns atunci cănd au cerut să plătească masa.

Cele mai multe dintre preparatele dumneavoastră sunt pe bază de păstrăv. Cum il pregătiţi? In primul rănd, suntem renumiţi pentru hărzobul de păstrăv, pe care nu-l pregăteşte nimeni in zonă. Dar pregătim şi peşte prăjit in ulei, dat prin mălai cu făină, sau păstrăv fript la grătar, in folie de aluminiu, cu smăntănă, toate la preferinţele clientului. La peşte am inventat un sos picant, pe care-l folosesc de atunci.

Originalitate

Ne puteţi spune cum pregătiţi acest sos picant, specific pensiunii? Il pregătesc numai din suc de roşii făcut de mine de casă. Eu nu am o listă clară de ingrediente şi cantităţi, fac totul după gust. In afară de sucul de roşii, pun cimbru, căteva boabe de ienibahar, busuioc, sare, doi-trei căţei de usturoi, puţin zahăr şi ardei iute, pănă cănd ii simt gustul. Dacă simt că-mi place la gust, atunci cu siguranţă le va plăcea sosul şi clienţilor.

Cu ce alte preparate de peşte vă imbiaţi oaspeţii? Tot felul de sortimente de peşte proaspăt, dar şi afumat sau conserve din peşte. Toamna fac un sos din legume. Prăjesc peştele, in special caras, il aşez in borcane, după care torn tot sosul de legume, le capsez şi pun borcanele la bain-marie, la fiert, la sterilizat. Ţine pănă anul viitor, dacă mai rămăne pănă atunci. Fac şi zacuscă de peşte. Peştele se fierbe intr-o oală mare, cu foarte puţină apă, un pic de oţet şi un pic de ulei. Se lasă la foc mic pănă scade. Se adaugă foi de dafin şi ienibahar. După ce a scăzut bine, se dezosează peştele şi se trece prin maşina de tocat. Separat, se coc ardei şi gogoşari, se căleşte ceapă şi se dă totul prin maşină. La sfărşit se amestecă cu suc de roşii şi se pune la fiert. Iese o zacuscă minunată.

Peşte cu cartofi

500 g cartofi şi o ţelină se fierb şi se taie rondele. Intr-o tavă unsă se pun un strat de cartofi, unul de ţelină şi altul de peşte. Deasupra incă un strat de cartofi şi ţelină. Se face un sos de caşcaval cu smăntănă, adăugăndu-se un pic de lapte ca să se mai indulcească. In momentul in care se bagă tava in cuptor, se toarnă şi sosul. Din loc in loc se presară căteva capere, pentru un aspect deosebit. Se poate folosi orice fel de peşte fără multe oase.

Taina bucătarului

Nu folosesc coloranţi, ci doar ingrediente naturale. Gustul este foarte important, dacă vrei ca oaspeţii tăi să-ţi aprecieze preparatele.

×
Subiecte în articol: peste recomandarea saptamanii