x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pornind în căutarea gusturilor

Pornind în căutarea gusturilor

de Simona Chiriac    |    04 Iun 2009   •   00:00
Pornind în căutarea gusturilor

Indiscutabil, bucătăria thailandeză are propriul ei specific, o "zestre culinară" transmisă din generaţie în generaţie. Chiar şi modul în care se alcătuieşte un meniu reflectă o istorie lungă, în care fiecare preparat şi ingredient îşi are rostul bine stabilit. Preparatele thailandeze sunt cunoscute nu numai datorită gustului bun, aromelor şi unicităţii lor în ansamblu, ci şi datorită beneficiilor nutriţionale.



Nu întâmplător, logo-ul sub care este cunoscută această gastronomie în lume este: "Bucătăria thailandeză - o bucătărie sănătoasă".

ECHILIBRU ÎN TOATE

În bucătăria primitoare a singurului restaurant cu specific thailandez din Bucureşti, Lidia Iancu a avut ocazia să pregătească patru specialităţi tradiţionale (tăiţei prăjiţi, curry verde picant cu pui, supă de crevete cu lemongrass şi frigărui de porc), în compania celor două profesoare de gastronomie, Chayanit Prampate şi Sudaporn Timrurg. "Este o ştiinţă să combini ingredientele", explică Sudaporn Timrurg. "Vinetele reduc nivelul de grăsimi. De fapt, cele mai multe dintre ierburile thailandeze - lemongrass, galangal, frunzele de lămâie kaffir - au rolul de a reduce grăsimile, ajută digestia şi întăresc sistemul imunitar.

Poate părea complicat, dar nu este chiar atât de greu. De exemplu, în supa picantă de pui punem galangal ca să nu se simtă foarte puternic aroma de pui, la fel, în curry verde de pui se adaugă vinete mici pentru ca gustul de cocos să nu fie foarte pătrunzător."

AROME THAI ÎN BUCUREŞTI
Lidia Iancu şi-a demonstrat din plin talentul culinar. Preparatele thailandeze capătă gust şi contur chiar în inima Bucureştiului. Totul e să ştii unde să cauţi... "Sunt fericită pentru că fac ceea ce îmi place. Bucătăria thailandeză este pasiunea mea. Înainte de a deschide restaurantul am fost în Thailanda. Nu ştiam ce să caut. Totul era nou şi fascinant. Am făcut cursuri de bucătărie thailandeză şi acum recompun gusturile de care m-am îndrăgostit. Mie îmi place căutarea asta.

Desigur, unele dintre ingrediente nu se găsesc aici, aşa că le comand din Olanda. În permanenţă am în magazie tot ceea ce îmi trebuie, astfel încât să nu-i dezamăgesc pe cei care îmi sunt oaspeţi."

DESCHIDERE CĂTRE LUME
"Cursurile de bucătărie thailandeză fac parte dintr-un program mai amplu, iniţiat în urmă cu trei ani, care poartă numele de «Bucătăria thailandeză în lume». Noi vrem să promovăm gastronomia thailandeză în întreaga lume pornind de la ideea că, dacă preparatele sunt sănătoase şi gustoase, atunci sunt bune pentru toţi gurmanzii, indiferent de ţară sau naţionalitate.

În acelaşi timp, este vorba şi despre un schimb cultural, gastronomia făcând parte din civilizaţia şi cultura fiecărui popor în parte", a mărturisit Angsana Sihapitak, ministru-consilier al Ambasadei Thailandei la Bucureşti.





Kaeng Khiao Wan Kai - Curry verde cu pui
Ingrediente: un kg piept de pui, sos de peşte, 200 g vinete, 5 frunze de lămâi kaffir, 6 chili verzi, 3 căni de cremă de cocos, 6 căni de lapte de cocos, o linguriţă de zahăr de palmier, frunze de busuioc; pentru pasta de curry: 30 chili verzi, 3 linguri de lemongrass tocat, coajă rasă de lămâie kaffir, seminţe de coriandru, un sfert de cană de ceapă eşalotă, usturoi, sare, o lingură galangal tocat, rădăcină de coriandru tocată, pastă de crevete.
Preparare: Pentru a obţine pasta de curry se macină într-un mojar toate ingredientele. Într-o tigaie se prăjeşte pasta de curry împreună cu crema de cocos până când capătă un aspect uleios. Se fierbe puiul în laptele de cocos. Pasta de curry se pune într-o oală şi se adaugă zahărul, frunzele de lămâi kaffir şi sosul de peşte, apoi se încălzeşte. Când puiul este gata se pun vinetele tocate, busuiocul şi chili, apoi se ia de pe foc.


Khao Niao Mamuang - Orez dulce cu mango
Ingrediente: un kg orez thailandez, două căni şi jumătate de cremă de cocos, două linguri de sare, două căni de zahăr, fructe de mango, 3 frunze de pandan.
Preparare: Orezul se lasă la înmuiat timp de două ore. Se fierbe la aburi timp de 30 de minute, cât să fie bine făcut. Se pune pe foc crema de cocos împreună cu zahărul şi sarea. Se adaugă orezul şi se lasă până când această compoziţie devine cremoasă. Pe farfurie se face o movilă de orez, iar lângă ea se aşază felii de mango foarte bine copt. Se ornează cu frunze de pandan.


Phat Thai - Tăiţei prăjiţi
Ingrediente: un kg tăiţei din orez, 300 g crevete, 200 g alune prăjite, 100 g ridichi murate, o cană de brânză tofu, un sfert de cană de ceapă eşalotă tocată, 10 ouă, ulei, muguri de fasole; pentru sos: câte o jumătate de cană de zahăr, zahăr de palmier, suc de tamarind, sos de roşii, sos de chili, trei sferturi de cană de oţet, o lingură de sare.
Preparare: Mai întâi se prăjeşte ceapa eşalotă până când îşi răspândeşte aroma, apoi se adaugă tăiţeii de orez şi apă până când se înmoaie. Se pun uleiul, brânza tofu cubuleţe, crevetele, ridichile murate măcinate şi ouăle. Se prăjeşte, amestecându-se bine. Se toarnă sosul, apoi se pun mugurii de fasole şi alunele. Se mai prăjeşte puţin.

×
Subiecte în articol: cocos curry caiet de retete