x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei. Barbunul și învățații din antica Romă

0
Autor: Max Gourmet 17 Noi 2014 - 15:06
„Nimic nu e mai frumos decât un barbun care moare! Ultima lui respirație, ultima zbatere îl face să fie de un roșu aprins. (...) Între viață și moarte, există o gradație a culorii, în nuanțe subtile. Mai întâi îl vezi cum se aprinde, se inflamează, e strălucitor, purpuriu! Uită-te la el cum pulsează! Uită-te! Ai crede că pe pântecele lui curge sânge adevărat! Iar fruntea strălucește, de un albastru luminos! Apoi devine tot mai palid, de un roșu vag, uniform...” Ai spune că un poet a scris aceste cuvinte despre... barbun, numit prin unele locuri și „chefalul roșu”. Dar, nu, nu despre un poet este vorba, ci despre... Seneca. Filosoful.

În antica Romă, barbunul era atât de prețuit încât ajunsese... de neprețuit. Grecilor nu le stârnise același entuziasm. Archestratos din Gela, grecul din cetatea-colonie din estul Siciliei, autorul primului ghid turistic și culinar al umanității (păstrând proporțiile, desigur), se mulțumește doar să spună care sunt locurile unde poate fi întâlnit, în tavernele din porturi. Cicero, în schimb, într-o scrisoare către Atticus, descrie cum romanii, care adorau carnea dulce a acestui pește, nu se mulțumeau cu cel prins în larg de pescari, ci amenajaseră iazuri, încercând să-l crească acolo. Numai că barbunului nu-i place în captivitate și puține exemplare reușeau să supraviețuiască.
Exemplarele descrise și de Pliniu cel Bătrân (care spune despre barbun că a fost „înnobilat cu două fire de mustăți pe buza de jos”) rar cântăreau mai mult de un kil. Chiar și atunci când reușeau să le crească în bazine. Poate, de aceea, romanii erau fascinați de exemplarele mai mari, pentru care ar fi fost în stare să plătească prețuri extravagante. Horațiu ajunge să certe, într-una dintre „satirele” sale, pe gazda care se încăpățâna să gătească barbuni de un kilogram și jumătate, deși știa foarte bine că nimeni nu putea mânca atât. Marțial scrie că romanii ajunseseră chiar să disprețuiască barbunii care nu cântăreau măcar două livre și, ca să justifice prețul aberant pe care-l dădeau pe acest pește, îl mâncau pe tipsii de aur. Marțial îl satirizează chiar pe un patrician roman care și-a vândut un sclav cu două sute de sesterți, doar pentru a cumpăra un barbun de două kilograme. Juvenal amintește și el de un pește pe care s-au plătit șase mii de sesterți, câte o mie pentru fiecare jumătate de kilogram, mai mult decât ar fi costat să-l cumperi pe pescar, cu tot cu barca lui... Iar în vremea lui Caligula, un oarecare Asinius Celer a pretins că a plătit și el pe un barbun formidabila sumă de... opt mii de sesterți. S-ar părea că patricienii romani o luaseră razna, prețăluind acest pește, din orgolii stupide, mai mult decât făcea (nu vreau să spun că nu era gustos, dar nici chiar până-ntr-acolo), iar în ziua în care, ne zice Suetoniu, trei barbuni s-au vândut cu treizeci de mii de sesterți, împăratul Tiberiu a decis că nu se mai poate așa și a reglementat prețurile la piața de pește. Spre marea nefericire a pescarilor, care nu se mai puteau îmbogăți din vânzarea barbunilor mari. Se zice – dar eu nu iau toate poveștile pescărești de bune – că într-o zi, pe insula Capri, un pescar l-ar fi surprins pe Tiberiu singur pe plajă și i-ar fi aruncat un crab pe față, ca să se răzbune. Și că astfel ar fi dobândit împăratul urâtele-i cicatrici.

Barbunii roșii de Marea Neagră – de talie mult mai mică decât cei mediteraneeni – probabil că nu le-ar fi plăcut patricienilor romani. Nu le-ar fi hrănit orgoliul. Pentru că, altminteri, gustul lor este plăcut. O adevărată delicatesă! Aș îndrăzni chiar să spun că diferența de salinitate dintre cele două mări chiar accentuează calitățile gustative ale barbunului pontic (mai mic, dar delicios).
Pofticioșii pot să se delecteze cu carnea lui specială, comandându-l – mai ales acum, la Sărbătoarea Hamsiei și a altor pești mici –, fie marinat, fie prăjt, crocant și catifelat, deopotrivă.

https://www.facebook.com/CherhanauaAncora?fref=ts
 
Citeşte mai multe despre:   povestile ancorei,   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...
Serviciul de email marketing furnizat de