Cand se duc la restaurante chinezesti, romanii comanda sushi, mancare specific japoneza. Prin urmare, localurile chinezesti si-au adaptat meniurile dupa preferintele clientilor.
OANA ANTONESCU
Primul lucru pe care il intreaba un roman atunci cand intra intr-un local chinezesc este daca au sushi. La Dragon House Minion, restaurant specific, se gaseste in meniu acest aperitiv japonez, preparat din somon afumat si icre de Manciuria. Costa 320.000 de lei.
IUTE. Specifice restaurantelor chinezesti sunt branza de soia, friptura de rata in stil Beijing (preparata la rotisor si feliata), supa de broasca testoasa, salata de alge sau castravetele de mare (cel mai scump dintre toate: 850.000 de lei portia). Mancarurile se gatesc cu condimente si sosuri care depasesc 100 de sortimente. Indiferent de preparatul ales, ardeiul iute este nelipsit. "In China, mancarurile sunt mult mai condimentate decat cele pe care le gasim in restaurantele chinezesti din celelalte tari", ne explica Marilena Novac, managerul localului amintit. Faina de orez, amidonul, sarea chinezeasca, ghimbirul, broccoli sunt si ele foarte folosite in bucataria chinezeasca. Cele mai multe dintre ele se gasesc si in Romania, dar restaurantele chinezesti importa condimentele pentru ca folosesc mult mai multe soiuri decat cele care se gasesc pe piata romaneasca. Este unul dintre motivele pentru care, oricat ai incerca sa prepari acasa o mancare chinezeasca, nu va avea niciodata acelasi gust cu cea de la restaurant. Un alt motiv este ca taierea marunta a legumelor si a carnii presupune multa indemanare.
FARA ZAHAR. Chinezilor nu le plac dulciurile. Exceptie face inghetata prajita. Reteta e simpla: inghetata se inveleste in sos bechamel, care arata ca un caramel, si se baga la cuptor. Sosul formeaza o crusta care mentine inghetata rece. O asemenea delicatesa costa 70.000 de lei. In rest, la desert sunt preferate fructele.
Bauturile chinezesti traditionale nu se gasesc in restaurantele cu specific pentru ca sunt foarte scumpe si nu au cautare. Vinul chinezesc e inlocuit de cel romanesc si in locul rachiului de orez se poate bea votca. La mancarurile din bucataria asiatica se asociaza vinurile dulci si demidulci, si nu cele seci, cum prefera romanii.
Citește pe Antena3.ro
Spuneti-va parerea!
Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlati cititori!Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti