RETETE CU ADRESA
Chinezii au fost cei care au descoperit calitatile curative ale branzei de soia. Acestia o consumau inca din anul 200 i.Ch, dar inventarea ei este pusa pe baza unei legende.
Se spune ca un bucatar a adaugat din greseala "nigari" (bacteria care ajuta soia sa se transforme in
tofu) intr-un piure de soia. Acesta s-a transformat in branza pe care noi o stim astazi sub numele de tofu.
PROPRIETATI. In prezent, ea se prepara in fiecare zi in magazine specializate din intreaga Asie, si asta pentru ca este considerata un aliment cu "energie racoroasa", ceea ce contribuie la inlaturarea senzatiei de oboseala din zilele caniculare.
Mai mult, calmeaza procesele inflamatorii ale stomacului si ale plamanilor pe perioada verii. De asemenea, este un preparat recomandat si diabeticilor. Tofu s-a raspandit in Asia o data cu religia budista, ca o sursa importanta de hrana vegetariana. In Europa a ajuns in secolul XX.
Din punct de vedere al aportului alimentar, tofu este bogata in proteine, vitamine din clasa B si fier. De asemenea, are avantajul de a nu contine colesterol, iar grasimile sunt in cantitati mici.
Cu cat branza de soia este mai moale, cu atat contine mai putine grasimi. Aceasta se poate combina foarte bine cu fructe sau cu legume. Gustul branzei tofu se potriveste foarte bine cu orice fel de carne, cartofi prajiti; se poate adauga la sandvisuri, salate, sosuri.
De asemenea, se poate folosi si la deserturi, intrand in compozitia unor creme sau a salatelor de fructe. In afara de tipurile de tofu foarte moi, toate celelalte pot fi prajite.
Exista foarte multe tipuri de tofu, insa cea mai buna clasificare este: tofu proaspat sau semipreparat (se produce din primul sortiment). Acesta din urma poate avea diverse arome: de migdale, alune, mango, nuca de cocos, oua.
|
SALATA DE VARZA CU TOFU SI CIUPERCI
INGREDIENTE: 200 g tofu, o varza mica, o conserva de ciuperci, o ceapa, zeama de lamaie, ulei, sare, condimente, verdeata.
PREPARARE: Se taie tofu cubulete, ciupercile se toaca marunt, varza se toaca fin. Ceapa tocata se caleste in ulei cu apa si condimente. Se pun ciupercile si se lasa pe foc cateva minute. La sfarsit se amesteca bine cu varza, tofu, sarea, verdeata si zeama de lamaie.
|
|
SHAKE DE CITRICE SI TOFU
INGREDIENTE: un pachet de branza tofu moale, o cana cu suc de portocale natural foarte rece, o lingura cu zeama de portocale, o lingura cu zeama de ananas, 3 linguri cu bucati de ananas tocate din conserva, o cana cu gheata zdrobita.
PREPARARE: Se pun toate ingredientele, in afara de gheata, intr-un blender si se amesteca pana cand devin o pasta cremoasa. Apoi se adauga gheata si se mai amesteca pentru inca 15-20 de minute. Dupa aceea se toarna compozitia in pahare si se serveste rece.
VINETE CU TOFU
INGREDIENTE: 3 vinete medii, o lingura cu ulei de masline, 700 g branza tofu zdrobita cu furculita, o ceasca si jumatate cu legume taiate marunt (morcovi, ardei, rosii, dovlecei), 50 g miez de nuca, doua-trei cesti cu orez integral fiert.
PREPARARE: Vinetele se spala si se taie in jumatati pe lung, apoi se scot semintele. Cu o lingura se scobeste miezul vinetelor, lasand o coaja groasa de un centimetru. Miezul se scoate si se toaca. Se pune deoparte. Uleiul de masline se incalzeste intr-o tigaie mare. Cand acesta s-a infierbantat, se pun miezul tocat de vinete, tofu zdrobit, legumele rase si nucile tocate. Se amesteca bine, pe foc mic, pana cand toata compozitia se inmoaie. Apoi se adauga aceasta compozitie in orezul fiert si se amesteca bine. Se incalzeste cuptorul. Se iau vinetele scobite si se umplu cu aceasta compozitie, apoi se pun in cuptor la copt, pentru aproximativ 30 de minute.
|