In mitologia populară, Dumnezeu capătă diferite infăţişări o dată cu trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor. De exemplu, in ianuarie, cănd se porneşte un an nou, Dumnezeu este tănăr şi frumos, pentru ca in decembrie, cănd se numără ultimele clipe pănă la trecerea dintre ani, Dumnezeu să aibă infăţişarea unui bătrăn incărunţit de vreme.
In mitologia populară, Dumnezeu capătă diferite infăţişări o dată cu trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor. De exemplu, in ianuarie, cănd se porneşte un an nou, Dumnezeu este tănăr şi frumos, pentru ca in decembrie, cănd se numără ultimele clipe pănă la trecerea dintre ani, Dumnezeu să aibă infăţişarea unui bătrăn incărunţit de vreme.
Recrearea universului casnic
Prin propria regenerare, Dumnezeu recreează timpul, salvăndu-l astfel de la pieire. La un nivel mai mic, in lumea satului, gospodarii recreează universul familiar. Aşa se face că, la inceput de ianuarie, se reinnoiesc sau se repară diverse elemente ce ţin de spaţiul gospodăriei: gardurile, grajdurile sau pivniţele. In „Calendarul săteanului pe anul acomun 1918, Sibiu" apar următoarele sfaturi: „De-ai schimbat servitorii, griji cum te arăţi faţă de cei noi. Nu fi nici prea aspru, dar nici prea blănd". - „Stăpănul scump işi invaţă sluga hoaÂţă. Cară gunoi, că locurile altcum sărăcesc şi nu-ţi răsplătesc munÂca. Drege uneltele de economie, căci acum, avănd timp, poţi să stai lăngă măiestru, ca să-ţi facă un lucru de treabă. Vitelor dă nutreţul invrăstat, ce-l mănăncă şi mistuie mai bine. NuÂmără săptămănile păn’ la Săn-George şi vezi cum stai. CuÂrăÂţeşte pomii de muşchi, coajă bătrănă, crengi uscate şi, pe timp umed, de iască. Unge ranele cu o amestecătură de baÂlegă, pămănt cleios şi păr de bou tăiat mărunt. Adună neaua cu lopata grămezi in jurul pomilor. Astfel umpli pămăntul de umeÂzeală şi faci pomii să intărzie cu inflorirea, prin ce-i scapi de brumă. Din pivniţă depărtează legumele putrede".
Luna ianuarie poate fi şi punctul de pornire al tuturor relelor. Se spune că, dacă printr-o amarnică minune, iarba incepe să crească incă din primele zile din an, atunci cu repeziciune vor ieşi toate relele la iveală şi vor acoperi pămăntul cu totul.
Carne in aspic
Ingrediente: o ţelină, un morcov, o albitură, sare, piper, o frunză de dafin, două piepturi de găină şi două copane şi 10-15 g gelatină.
Preparare: Intr-o oală cu doi litri de apă se pun la fiert leguÂmele tăiate in rondele, frunza de dafin, sarea şi piperul. Cănd legumele sunt aproape moi se adaugă carnea de găină. In Âtimpul acesta se pune gelatina la inmuiat in puţină apă. Cănd este fiartă şi carnea de găină, se scoate şi se strecoară supa. In zeamă se toarnă gelatina şi se amestecă pănă cănd se incheagă. Intr-o tavă tapetată cu folie de plastic se pun, Âalternativ, un rănd de carne tăiată mărunt şi altul de legume. Se toarnă gelatina călduţă şi se lasă tava in frigider la rece. Se serveşte tăiată in felii, pe frunze de salată verde.