CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Ziua de 6 ianuarie marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna dedicate Craciunului si Anului Nou. Aceasta zi are insa si alte semnificatii. Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste Botezul Domnului, dar in acelasi timp este momentul propice purificarii naturii, in special a apelor, de fortele distrugatoare ale raului.
In localitatile aflate in apropierea unei ape, preotul arunca o cruce de lemn in unda foarte rece, uneori inghetata. Cine se arunca in apa sa prinda crucea se va vindeca de orice boala ar fi avut. De altfel, timp de sase saptamani, apele vor fi curate si sfinte, chiar si cele din varful muntilor. Din acest motiv nu este bine sa se spele rufe timp de doua saptamani.
In toate bisericile, de Boboteaza preotii fac agheasma cu care se sfintesc casele, animalele si, in general, toate lucrurile folositoare. Se crede ca agheasma adusa de la biserica are puterea de a vindeca bolile, aduce noroc si spor. Chiar si copiii morti inainte de a fi botezati puteau intra in randul credinciosilor, daca mamele stropeau mormintele cu agheasma adusa de la biserica, sapte ani la rand. Nu este de mirare ca in fata bisericii se strange o mare de oameni, fiecare dorind sa-si umple sticlele cu apa sfintita. Aceasta nu se strica, pastrandu-se limpede tot timpul anului. Daca, totusi, intr-un caz exceptional, devine vascoasa si opaca, este semn ca in acea
casa cineva a savarsit un mare pacat sau asupra familiei a fost aruncat un blestem.
Credinta populara spune despre cei care tineau post negru in Ajunul Bobotezei ca aveau forta sa intoarca grindina si ploaia, aceasta din urma prevestind o iarna lunga.
Alimentele consumate in ziua de Boboteaza - piftia si graul fiert - au un puternic caracter ritualic, aducand in
case belsug si noroc.
In noaptea de Boboteaza se spune ca se deschide cerul si orice dorinta i se va indeplini celui care a asistat la aceasta minune.
|
GRAU FIERT CU MIERE
INGREDIENTE: 250 gr boabe de grau, zahar si miere (dupa gust).
PREPARARE: Graul se fierbe pana cand infloreste si devine moale. Se lasa la rece pana a doua zi si se amesteca cu zahar si miere, potrivindu-l la gust. Se poate adauga si nuca macinata sau pisata. Pentru a nu se lipi graul, cel mai bine este sa se foloseasca un ceaun, sau un tuci.
.
MANCARE CU CEAPA
INGREDIENTE: un kg de ceapa, bulion, sare, piper, putin zahar.
PREPARARE: Ceapa se spala, se curata si se taie solzisori. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se rumeneste ceapa. Se adauga bulionul si se amesteca bine. In functie de gust se adauga sare, piper si un pic de zahar. Optional se pot adauga si alte condimente: cimbru, busuioc sau vegeta. Se lasa pe foc pana scade bine.
|
5 - 11 ianuarie
|
4M Sf. Sfintit Mucenic Clement, Episcopul Romei si Petru, Episcopul Alexandriei
5M Sf. Mc. Teopempt si Teona, Cuv. Singlitichia (Ajunul Botezului Domnului - Post)
6J (â ) Botezul Domnului (Boboteaza)
7V (â ) Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului
(Dezlegare la peste)
8S Cuviosii Gheorghe Hozevitul si Emilian Marturisitorul; Cuv. Domnica
9D Sf. Mucenic Polieuct, Cuv. Eustratie
10L Sf. Grigorie, Episcopul Nisei; Cuviosul Antipa de la Calapodesti
11M (â ) Cuv. Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste; Cuv. Vitalie
|