x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rafinament si stil a la francaise

Rafinament si stil a la francaise

28 Dec 2004   •   00:00

REVELION FRANTUZESC

CRISTINA CATANA, VERONICA GUZUN

"Bonne ann...e!" Clinchete de pahare de cristal care stralucesc in lumini de candelabre. Doamne foarte stilate, domni parca decupati din reviste.

"Bonne annee!" Spuma de sampanie izvoraste din sticle prea mult agitate. Grupuri de tineri inhaimurati cu fulare, caciuli si geci. Ger si muzica. Suntem la Paris si este noaptea de Revelion. Fiecare francez vrea sa fie cat mai nonconformist in aceasta noapte in care ne luam "adio" de la un an si spunem "bun venit" altuia.

Patrick Guibet a zambit atunci cand i-am spus despre ce vrem sa ne povestesca. Nu parea iesit din comun ceea ce spunea, ci felul cum spunea. Abia pe parcursul discutiei am inteles ce vroia sa insemne acel zambet timid din coltul buzelor. Povestea lui s-a impletit cu impresii din diferite timpuri si tari. Vorbind despre revelioanele copilariei se uita in zare, parca amintindu-si si parca traind din nou clipe plecate fara intoarcere: "Mama imi spunea ca pe 31 decembrie trebuie sa ma trezesc primul. Daca nu, voi avea note mici la scoala si nu voi primi cadou". Dar tot mama care il necajea umplea masa cu bunatati. "Nu se putea sa lipseasca de pe masa stridiile. Si pe langa acestea mai erau fructele de mare si tot felul de preparate din peste." Stridiile erau parte din traditie, restul tinea de zona din care era fiecare gospodina. Iar la miezul noptii, micutul Patrick mergea in fiecare casa din satul natal si le ura oamenilor sanatate si toate cele potrivite unei asemenea traditii. Si pentru gandurile sale bune primea de la fiecare consatean cate un banut. Este ca un fel de colindat in stil frantuzesc. Din francii castigati el isi cumpara dulciuri. "Satele se imbracau in straie din beculete colorate si din zapada. Se organizau chiar concursuri pentru satul cel mai frumos amenajat..."

Pentru Patrick Guibet un revelion modern a la franIaise inseamna "multa mancare, multa bautura si taifas pana la ore matinale alaturi de prieteni". Revelionul este o sarbatoare pentru adulti. Copiii sunt lasati la bunici, iar cei mari merg sa se distreze.

Francezii au intotdeauna grija ce pun pe masa. Guibet spune cu haz ca nu este ca la noi romanii, unde se umplu farfuriile cu sarmale si alte bucate cu care ne ghiftuim pana nu mai putem. "La noi tendinta este de a micsora portiile." Si intr-adevar, in farfurii mancarea este putina, dar aspectul este de-a dreptul "delicios".

Rafinamentul merge pana la obsesie. Rafinament al gusturilor, al designului, al modului in care este perceputa mancarea. Mai nou, francezii isi aleg o tema de revelion. Imbracamintea, meniul, decorul, toate sunt pregatite conform stilului stabilit. Pare a fi un bal mascat atat pentru oameni, cat si pentru mancarurile de intampinare a noului an. S-a grabit sa ne povesteasca cel mai frumos An Nou din viata lui: "Pff, c’etait magnifique". Se intampla la Cairo. Concert Jean Michel Jarre cu lumini indreptate spre piramide, iar copiii si sotia erau alaturi. O privire calda s-a strecurat printre vorbe. "De fiecare revelion, oriunde as fi, plec pentru cateva ore sa ma intalnesc cu familia, sa ii pup, sa ii imbratisez si sa ciocnesc o cupa de sampanie."

"Nu se putea sa lipseasca de pe masa stridiile. Fiecare gospodina le prepara. Si pe langa acestea mai erau fructele de mare si tot felul de mancaruri din peste. Mama incepea pregatirile cu o zi inainte. Imi placeau mult toate preparatele de pe masa de sarbatoare"
Patrick Guibet, bucatar-sef

Piept de rata umplut cu salata de telina
Click pentru a mari imaginea
Pentru a-l prepara aveti nevoie de o forma pe care o tapati cu felii fine de piept de rata. Apoi se umple cu salata de telina, capetele pieptului de rata se strang si compozitia se rastoarna pe o farfurie. Se orneaza cu felii de ridiche.

.

.

File de lup de mare cu spuma de peste si creveti
Click pentru a mari imaginea
Spuma se face din peste tocat, pe care il frecati cu albus de ou, smantana si condimente dupa gustul fiecaruia. Drept garnitura puteti folosi legume fierte in vapori de apa.

.

.

Prajitura Melisa
Click pentru a mari imaginea
Secretul acestei prajituri este modul in care se asaza pe farfurie. Melisa se face cu spuma de menta, ciocolata si sos de fructe de padure. Biscuitele cu susan si boaba de strugure din dulceata ii dau mai multa personalitate. Panglicile sunt facute din zahar dupa o metoda specifica restaurantului. Un vin rosu ii va pune in valoare gustul.

.

.

UN PARIZIAN LA BUCURESTI
Click pentru a mari imaginea
Patrick Guibet este bucatar la Restaurantul Le Darclee, din Hotelul Sofitel. De trei ani, de cand este in Romania, a reusit sa invete cateva cuvinte romanesti. Dar cel mai important este ca a invatat denumirile bucatelor noastre traditionale care ii plac cel mai mult: salata de vinete si ardeii copti.
Este un om modest. Chiar daca este castigatorul premiului pentru cel mai bun bucatar al anului "The Best Chef of Bucharest" in 2003, pentru bucataria franceza, chiar daca a lucrat in multe dintre marile restaurante ale lumii, nu spune nimic despre aceste etape din viata sa. Numeroase sunt personalitatile care au tinut neaparat sa ia masa la restaurantul in care acesta este chef: Adrian Paul, Anthony Delon, ambasadorii Frantei, Braziliei, Indoneziei.
×