x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Romanesc si modern

Recomandarea saptamanii - Romanesc si modern

de Cristina Andreea Calin    |    24 Ian 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii  -  Romanesc si modern

Bucatarii tineri care merg la concursuri internationale capata o noua viziune asupra bucatariei traditionale romanesti. Adrian Spataru ne explica.

Cat de important este ca atunci cand se gatesc bucate traditionale, sa fie servite in vase de lut?
Este de dorit sa se pastreze traditia si in ceea ce priveste vasele traditionale romanesti. Noi la restaurant avem doar platouri de lemn, pe care le folosim la gustarile traditionale, bulz taranesc si la platoul taranesc cald.

Pur romanesc

ADRIAN SPATARU, bucatar la restauratul Ambient Brasov
Cum primesc strainii care vin la voi la restaurant mancarea traditionala romaneasca?
Prima data doar incearca, pentru ca sunt curiosi. Apoi, dupa ce gusta, sunt multumiti de ele si mai cer si alte preparate. Cele mai apreciate sunt sarmalele, bulzul si iahnia de fasole.

Ce deserturi traditionale cer strainii cand vin in Romania?
Nu avem foarte multe deserturi romanesti, dar papanasii cu smantana si dulceata, precum si clatitele cu branza de vaci sunt foarte apreciate, atat de clientii straini, cat si de cei romani.

Schimbari

Ati participat la concursuri internationale de bucatari si vei mai merge. Ce trebuie sa facem pentru ca bucatele romanesti sa arate modern?
In primul rand, cred, din experienta competitiilor internationale, ca este foarte important sa schimbam gramajul ingredientelor. Ar trebui injumatatit, pentru ca la noi, in comparatie cu ceea ce se cere acum pe piata, portiile sunt foarte mari.

File de salau imperial cu migdale

  • Ingrediente: 150 g file de salau, 50 g file de somon, 50 g samburi de migdale, 30 g crevete, 25 ml frisca lichida, 15 g unt de rac, un ou, 20 g rosii, coniac, ketchup, lamaie, sare, piper, faina, ulei, 50 ml lapte.
  • Preparare: Fileul de salau se bate, se condimenteaza, se adauga batonul de somon, rulandu-se cu grija. Se da apoi prin ou, faina si samburi de migdale. Se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Sosul douglere se prepara astfel: Rosiile se inabusa in unt de rac, se adauga fondul de peste pana se face o reductie. Crevetele se trag la tigaie in unt de rac si se condimenteaza. Se prepara un sos alb la care se adauga rosiile, laptele, crevetele, frisca lichida si coniacul. Se orneaza cu felii de lamaie.
  • Taina bucatarului
    Aceasta specialitate de peste, care a fost prezentata si la o competitie internationala, se potriveste foarte bine cu garnitura de piure de broccoli. Este indicata la ocazii speciale sau cine festive.
    ×