x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Regele si regina simplitatii

0
03 Noi 2004 - 00:00

RETETE DE VEDETA

Iluziile si deziluziile se sting in dragoste

POMPILIU KOSTAS RADULESCU

Click pentru a mari imaginea
Aveti prieteni care sa locuiasca la doi pasi, dar pe care nu i-ati vizitat de ani de zile? Ei bine, eu da! Nu stiu ce prieteni aveti dumneavoastra, dar eu pe Eugen Cristea si pe Cristina Deleanu i-am mai vazut, in ultima vreme, doar pe scena. Asa ca era momentul sa-i vad si la ei acasa. Zis si facut!

Sun la usa si se porneste alarma Yamaha…, care latra! Yamaha este catelusa din rasa Tekel care pazeste apartamentul prietenilor mei, de 13 ani. Doamna Cristina Deleanu imi deschide si-i dau binete. "Taci!", striga. Sper ca nu la mine. Dar, dupa cum se ascunde Yamaha, realizez ca ei ii era adresata somatia. "Bine ai venit!", imi spune scotandu-si sortul de bucatarie. "Iarta-ma ca te primesc asa. Tocmai pregateam ceva… Un orez formidabil! Trebuie sa ramai sa-l gusti! Ia loc!" Ma asez. Yamaha ma miroase si incepe sa ma recunoasca. Nu ma mai latra, ci se asaza cuminte langa "taticul" ei, actorul Eugen Cristea. Povestea - la fel ca si mancarea ce se pregateste in bucatarie - curge limpede si clar, ca o apa de munte, avand doar uneori scanteieri de cascada... de ras. Pana la urma, amfitrionii mei sunt: regele si regina simplitatii. Aici, in garsoniera actorilor Cristina Deleanu si Eugen Cristea, de multi, foarte multi ani se implineste un miracol: doi oameni se iubesc. Iluziile si deziluziile se sting in iubire, asa cum se stinge un taciune intr-un caus cu apa. Ramane numai buna-dispozitie si o disponibilitate uriasa pentru frumos, pentru caldura, pentru lumina si adevar.

Suntem amatori de noutate

Click pentru a mari imaginea
Eugen Cristea este un actor bun [i n buc`t`rie
"Eu, mai nou, ma realizez in bucatarie", continua Cristina Deleanu, servindu-ma cu o cafea. "In arta asta ma implinesc acum. Mi-e greu sa vorbesc despre alte activitati artistice pentru ca nu le mai am, viata imi ofera si surprize neplacute, oameni care se amuza facand experiente pe pielea altora… Asa ca imi gasesc alte resurse alaturi de un om pe care il iubesc de 20 de ani si care raspunde la fel. Imi concentrez atentia asupra unor lucruri mai marunte, care ma fac fericita si nu mai alerg dupa chestii prea mari si prea din cer picate. In fine, nu-mi place sa vorbesc despre lucruri neplacute, asa ca-i dau mai departe cuvantul sotului meu."

"Multumesc Cristina, am preluat legatura. Stii cum e treaba asta? Adevarul asteapta, minciuna e grabita! Asta, cred, e si reteta succesului. Si 80% din aceasta reteta am invatat-o de la Cristina. Si ei, ca si mie, toate bucuriile si realizarile i-au venit foarte tarziu. Dar prefer sa astept si sa ajung unde imi permit sa cred c-am ajuns, decat sa fiu vedeta de tipla. Nu de carton, de tipla, ca e mai nasol ca si fosneste, si e si transparenta. Drept pentru care, trebuie sa astepti, sa stii sa strangi din dinti si sa fii pregatit. Nu cred in vedetele facute peste noapte, pentru ca ele dispar peste zi!"

"Eu, in materie de bucatarie, nu prea ma pricep, dar imi place enorm", continua Eugen. E clar! Daca am inceput sa vorbim despre mancare, nu sunt singurul caruia i s-a facut foame. "Asa ca am facut niste eforturi deosebite ca sa-i fac o bucatarioara. Desi mica, e extrem de bine dotata cu tot felul de minunatii pe care le-am luat din numeroasele noastre calatorii, care sper sa se mentina si pe viitor in aceasta categorie, de numeroase. Eu sunt in primul rand un gurmand si apoi un priceput, cu maestrul langa mine, in bucatarie. N-am reusit si am si renuntat repede s-o egalez pe Cristina in gateli. In primul rand, ea are un lucru extraordinar, pe care l-am intalnit si la mama mea, care gateste foarte bine, in ciuda varstei inaintate. Nici una nu gusta mancarea. E senzational. Cred ca e o chestiune de talent. Ca in orice, unii au, altii, nu. In plus, totul trebuie facut cu dragoste. Chiar si daca scot la plimbare catelusul asta al nostru, tot cu dragoste trebuie s-o fac. Sa-mi fie drag si sa stiu ca-i fac un bine ca umbla prin minunatele noxe ale orasului. Ia si ea putin monoxid de carbon, nu vezi ce neagra e in cerul gurii!

Adevarul e ca amandoi suntem mari amatori de noutate si peste tot unde am fost, am gustat toate lucrurile specifice... Mi se pare o mare tampenie, si o tampenie cu "t" mare, sa te duci in strainatate la un restaurant romanesc. Ca sa mergi sa mananci aceiasi mici, desi acolo sunt buni, aceleasi icre, fasole, sarmale si vinete pe care le mananci aici, mai bine nu! Multe mancaruri noi le-am imprumutat din tarile in care am calatorit. Cand eram intr-un turneu in Brazilia am fost invitati la o masa senzationala, am furat, la propriu, o reteta. Serios! Am luat o lingura din salata de naut care noua ni s-a parut deosebita si-am pus-o intr-un servetel, iar la hotel am inceput sa scormonim in ea sa vedem din ce e facuta." Ma pufneste rasul.

"Serios, asa am facut!", intervine din bucatarie Cristina Deleanu. "Uite, de exemplu, intr-unul din concediile noastre minunate am ajuns in Turcia. Dupa ce vizitasem, pe o caldura cumplita, o gramada de locuri, ne-am oprit sa mancam ceva intr-un restaurant simplu si mai retras. Am mancat acolo cateva zile la rand niste lucruri specifice delicioase, o musaca teribila, un pilaf… Asa ca, plecand de la o amintire, am inclus in repertoriul nostru culinar pilaful turcesc", spune si ne pune pe masa oala aburinda. Ne servim fiecare cu curaj si, curand, nu se mai aude decat zgomotul furculitelor infigandu-se pofticios in minunea de orez.

PILAF CU PUI

Click pentru a mari imaginea
Asta e modelul meu de pilaf, fie ca este cu carne, fie cu zarzavaturi. In primul rand, spal orezul, chiar daca este curat, pentru ca vreau sa fie ud. Incing apoi putin ulei intr-un vas care nu lipeste, de obicei, asa se gateste bine, si-l rastorn acolo. Il las sa sfaraie pana prinde putina culoare, nu multa, ca doar nu facem floricele, si-l sting cu supa sau daca nu apa, in care adaug ceva care sa-i dea putin gust. Acum, eu nu sunt maestra in gramaje, gatesc mai mult dupa ochi, dar o cana de orez si doua de supa sau apa ar fi o proportie potrivita. Daca am carne, eu o pun fiarta in prealabil cu legume, dupa ce am pus supa. Daca nu, si e foarte bun si asa, pun niste morcov sau albitura cat sa-i dea putina culoare. Si pentru ca orezul, saracul, nu trebuie sa ramana singur, pun sare, piper, si macinat, si boabe, praf de usturoi si verdeata uscata sau proaspata, respectiv patrunjel. Astept ca totul sa dea in clocot sau, ma rog, s-o ia din loc, am stins focul si-am pus capacul. Totul nu poate sa dureze mai mult de 20 de minute. Bine, in clipa in care amplificam lucrurile si la toate astea adaugam mai mult zarzavat, gogosari, o ceapa, bulion, obtinem pilaf sarbesc.

SFAT

Dar secretul care trebuie retinut si care face ca orezul sa ramana bob cu bob, asa cum ne place noua, este sa-l incingem putin in ulei inainte de a adauga supa. Astfel isi pastreaza si gustul si e mult mai sanatos.

"Eu gatesc mai dietetic pentru ca e cazul ca la orice varsta sa ai grija de organismul tau. Bine ar fi sa o facem chiar de la inceput, ca sa prevenim niste neplaceri mai tarziu. Stii cum se spune, esti ceea ce mananci…" - Cristina Deleanu

"D-aia, eu seman cu un purcelus, cand mai mananc purcel. La cat imi place sa pescuiesc, ar trebui sa seman cu un peste, sa fiu un tar!" - Eugen Cristea

NOUA BUCURIILE NE-AU VENIT FOARTE TARZIU

"Stii cum e treaba asta? Adevarul asteapta, minciuna e grabita! Asta, cred, e si reteta succesului. Si 80% din aceasta reteta am invatat-o de la Cristina. Si ei, ca si mie, toate bucuriile si realizarile i-au venit foarte tarziu. Dar prefer sa astept si sa ajung unde imi permit sa cred c-am ajuns, decat sa fiu vedeta de tipla. Nu de carton, de tipla, ca e mai nasol ca si fosneste, si e si transparenta. Drept pentru care trebuie sa astepti, sa stii sa strangi din dinti si sa fii pregatit. Nu cred in vedetele facute peste noapte, pentru ca ele dispar peste zi!"
Citeşte mai multe despre:   cred

 



Mai multe titluri din categorie

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...
Serviciul de email marketing furnizat de