"Sunt putine locurile in Romania unde pastravul se face asa, in harzob de cetina. Din cate stiu eu, prin Bucovina mai e obiceiul asta. In rest, pastravul se afuma cu altfel de lemnâ¦"
Vasile Bostiog, "starostele turismului rural din Vrancea" (cum ii place sa-si spuna), ne vorbeste despre felul asta de mancare tocmai cand sa ne apropiem de Lepsa, cu celebra ei pastravarie. "Aici apa Putnei e limpede si curata si de asta are nevoie pestele ca sa creasca." Il intreb de reteta. Incepe razand: "Mai intai pestele se prindeâ¦". Incuviintez. Si tac, nu cumva sa-l supar si sa nu aflu cum se afuma pestele in harzob. "Cine se pricepe la taina asta are din timp facuta o leasa din niste vergele de lemn. Spala pestele cu putina apa rece, ii scoate matele, il sareaza si il lasa la o parte. Dupa aia se invredniceste de sapa o groapa si-n ea face focul. Deasupra pune leasa de lemn, de lasa sa treaca numai fumul." Se opreste nemultumit de ceva: "Pacat ca nu-i acum timpul sa facem asta. Ia sa veniti dumneavoastra la vara, sa va invat eu cum se face focul, cum fumuieste, cum se pregatesc pestele si harzobulâ¦".