2 martie 2005
Sa improvizam atunci. Mai intai e necesar un "inventar" al ingredientelor aflate in frigidere, camari si beciuri (daca sunt). O gospodina atat de priceputa ca dumneavoastra nu se poate sa nu intrevada solutiile! Ideile pot rasari si dintr-un fir de patrunjel! Imaginatia, flerul si bunul gust va vor ajuta sa compuneti un meniu cu gust bun. (Si nu e un simplu joc de cuvinte). Parca intrevazandu-va dilema, doamna Virginia din Galati - guresa doamna Virginia, ale carei "interpelari" telefonice mi-au adus o mare bucurie - imi trimite (si va trimite) o astfel de "reteta de salvare": "Aveti "in dotare" legume congelate (ardei, fasole verde, mazare, morcovi) - o jumatate de kilogram, oua - vreo 12, opt linguri cu supa, o nuca de unt, patru linguri de faina, sare, piper, patrunjel verde, marar. Inabusiti legumele in supa timp de zece minute. Scurgeti-le si lasati-le sa se raceasca pe un platou. Fierbeti patru oua, lasandu-le in apa clocotinda cel putin 7 minute. Nu fortati racirea lor cu apa din frigider, caci pot deveni cleioase, e important sa aiba galbenusul tare. Ungeti cu unt o tava de cozonac, in care asezati apoi o coala de hartie cerata, lasand marginile pe dinafara. Intr-un castron, bateti spuma 8 oua, adaugati faina, sare, piper si la urma, amestecand bine, legumele. Rasturnati compozitia in tava. Curatati ouale fierte si puneti-le si pe ele in tava, la distante egale. Acoperiti cu hartie cerata. Puneti la cuptor pentru o ora, la foc potrivit. Lasati apoi sa se racoreasca in tava acest neobisnuit chec de legume, inainte de a-l scoate si de a-l pregati pentru musafiri. Taiati felii groase de 1-2 centimetri, decorati-le cu frunze de patrunjel si acompaniati totul cu un sos de lamaie. Aspectul usor marmorat al feliilor, dublat de soarele galbenusului de ou, vor incanta privirea si vor stimula apetitul invitatilor".
Iar daca aveti din intamplare si o sticla cu vin alb, sec si usor piscator la limba - o Francusa de Cotnari, de exemplu - , sarbatoarea va fi intreaga.
Citește pe Antena3.ro