x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de vedeta - Lita Dumitru

Reteta de vedeta - Lita Dumitru

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    05 Iul 2006   •   00:00
Reteta de vedeta  -  Lita Dumitru

Acasa fostul international, care chiar daca nu da fotbalul pe bucatarie, tot are timp de centrari culinare si driblinguri picante.

Acasa fostul international, care chiar daca nu da fotbalul pe bucatarie, tot are timp de centrari culinare si driblinguri picante.

Nu stiu daca de la Pele a prins ceva din bucataria braziliana, dar stiu ca la 19 ani, in Mexic ’70, Lita Dumitru l-a facut pe El Rey sa guste niscai iarba. De i-o fi placut sau nu, asta n-o sa aflam niciodata. Cert e ca nici Pele nu s-a apucat de pascut, dar nici Nationala n-a mai apucat prea curand Mondialele. Cat despre mizeria de Campionat Mondial de acum, niscai vitamine n-ar strica. Si-as recomanda unui Ronaldo, Beckham sau altor produse de marketing care-au imbracat cam din intamplare tricoul de fotbalist, o usoara transhumanta prin dealurile cu iarba grasa si gustoasa ale Bucovinei. Pentru vitaminizare. Apoi s-o ia de la zero povestindu-si unul altuia "Capra cu trei iezi", in timp ce joaca fotbal cu nasturi pe masa la bufetul satesc.

Imi intind cu of picioarele pe gazonul proaspat tuns. Doamna casei m-a omenit cu cafea. Pana ma-ntorc in prafaraia inabusitoare din mandra Capitala transformata-n santier, trag cateva guri de aer curat in piept de se zgaltaie tigla de pe casa. Flori, cativa copaci, mai in spate o gradina... Octidental-octidental... "Pai chiar e", ma prinde gandind cu voce tare domnul Lita Dumitru. Sau, Nea Lita, mai bine, ca e taticu’ multora de pe-aici. Chiar daca vor sau nu sa o recunoasca! Si este idolul lui Hagi. Macar el a avut bunul simt si-a spus-o. "Mi-a placut o casa din Germania, am fotografiat-o si, cand mi-am permis, mi-am facut una la fel. Dupa atatia ani de munca..." Ciugulim ceva gustari.

TRAIM IN ROMANIA. "Cand m-am intors din Germania in ’94, parcelele din fotbal erau deja impartite", incepe cu of povestea nea Lita. "Am devenit repede incomod. Cu FC National am avut rezultate formidabile. Luni de zile am fost pe primul loc in campionat. Apoi Casai i-a spus viceguvernatorului Soare ca, daca nu-l da afara pe Lita Dumitru, va avea probleme. Eu am crezut ca-n Romania, dupa Revolutie poti sa vorbesti. Dar se pare ca i-am suparat pe unii si pe altii. Asa ca m-a dat afara." Vantul se-nteteste. Umbrela sub care stam se clatina, iar masa o data cu ea si, tot tinand de masa ca sa nu pierdem bunatate de cafele, riscam sa fim luati pe sus ca Mary Poppins si nu stiu daca avem stofa.

IN BUCAtARIE. "Hai mai bine-n casa", rosteste formula magica nea Lita. In casa, adica in bucatarie... Deschide frigiderul fara nici o explicatie si scoate cate ceva. Doamna casei, alaturi... "Si lui Miron Cozma i-au spus sa ma dea afara", reia povestea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. "Dar el, incapatanat cum e, a facut cum a crezut el ca e mai bine, nu cum ii spuneau pe la telefon altii. «Daca nu prindeti divizia A, nu mai treceti de defileu», mi-a zis Cozma. Greu sa lucrezi sub presiunea asta. Dar i-am adus pe Tara, Matinca, Toader, Baicea si multi altii. Din ce avea Miron am pastrat doi. Unii din Valea Jiului spuneau sa mergem la Geoagiu Bai sa ne antrenam. «Dar nu-i nimeni bolnav», am zis eu si-am plecat la Predeal pentru pregatire. Adica am facut totul ca la carte, nu cu improvizatii. Asa a crescut echipa. Am scapat de retrogradare si-am promovat. Din patru etape eram pe locul cinci. Atunci am facut eu o mare greseala." Pauza.

Gazdele mele isi pun la treaba talentul bucataresc. Isi soptesc ceva, iar masa se umple cu mirodenii. Oala de pe aragaz clocoteste cu folos. Dau sa-l intreb ceva pe nea Lita. De gustibus.

RAPID SI... NECOMESTIBIL. "M-am dus la Rapid", ma dribleaza el din vorbe. "«Nea Lita», mi s-a spus, «vrem sa facem echipa tanara, cu perspective. Ai trei ani la dispozitie. Nu ne intereseaza nimic altceva». Eu am zis ca l-am prins pe Dumnezeu de picioare. In iarna eram pe locul cinci. Performanta pentru vremea aia! Apoi a venit Sichitiu presedinte. Si au venit pretentiile pentru Cupele Europene. Era imposibil cu o echipa asa tanara. Copos mi-a zis ca din cinci meciuri trebuie sa castigam 15 puncte, altfel ma da afara. Tene, portarul, mi-a trantit meciul cu National si asta a fost. Pe mine ma intereseaza ca, din punct de vedere fotbalistic, nu si-au facut treaba." Doamna supravegheaza bucatareala, intervine, corecteaza. Gospodina...

PRINTUL DESERTULUI. "Cel mai bine m-am simtit in Siria. Echipa militarizata, Armata Siriei, disciplina de fier. Am ajuns cu ei in finala Cupei Arabiei si Asiei. Sa trantesti un meci? Imposibil. Era egal cu hotia. Iar acolo, daca ai furat, ti se taie mana dreapta. Daca mai furi o data, ramai fara un picior. Iar daca furi si-a treia oara, executie publica. Eu nu sunt adeptul pedepsei capitale, dar..." Dar mancarea, apuc eu sa continuu fraza. Deposedare neregulamentara de idee. Dar n-are cine ce cartonas sa-mi dea! Na!

"Mancarea? Eu mai gatesc din cand in cand. Ce-i drept, cu ciorbele ma-mpac eu bine. Pe-acolo nu prea gaseai, dar bucataria lor e senzationala. Am tot incercat noi sa aflam retete si ingrediente, dar degeaba, ca aici tot nu prea ai cu ce sa le faci. Porc nu se mananca deloc, ceea ce mie mi-a convenit de minune. Oricum nu mai mananc porc de ani de zile. Dar reteta pe care o fac acum am invatat-o in Germania. Se si vede. Acolo se mananca foarte multe sosuri. Si asta-mi place, asa ca si acolo m-am adaptat repede."

Coboram farfuriile-n berna, in onoarea bunatatilor ce le vom manca.

Lita Dumitru si driblingurile care i-au facut viata grea si lui Pele
Impreuna cu echipa nationala la intonarea Imnului Romaniei
In ’73, jucatorii Tarii Galilor n-au avut nici o sansa in fata lui Lita

DRIBLING BIROCRATIC

"Pacat de orasul asta frumos, ca n-are o echipa de fotbal cum trebuie. Asta mi-am spus cand am fost chemat la Poli Iasi. Si m-am pus pe treaba. Eram si antrenor, si masor, si magazioner. Ma duceam pe la ferme, ca sa le dau jucatorilor mei trei mese pe zi. Dupa vreo saptamana s-au sucit. «Nu mai veni, nea Lita, ca am primit telefon sa nu-ti mai dam». Atunci am facut apel la autoritati. Dupa luni bune de plimbat prin birouri, am obtinut sustinerea Primariei si a Prefecturii. Dar la intalnirea care urma n-am mai participat. Dupa un 7-0 suspect la Fieni, mi s-a facut lehamite si-am plecat. Echipa s-a redresat cu timpul. N-am cules eu roadele, dar stiu ca am impulsionat o echipa care era in pragul desfiintarii."

DON QUIJOTE

Eu cred ca nu sunt lasat sa antrenez in Romania. "De luni esti antrenor la noi", mi s-a spus la Sibiu. Apoi au primit un telefon de sus... Macar aici unde sunt sa ma lase sa-mi fac treaba. Antrenez in comuna Chiajna, unde domnii George si Mircea Mirea investesc foarte mult in miscarea sportiva. Au facut un stadion mai bun decat Giulestiul. Am fuzionat acum cu echipa din Mihailesti... Ma rog, ne-a pacalit un politai, care era si organizator, si antrenor, si ne-a vandut o echipa cu opt puncte in tur. Dupa vreo luna ne-am trezit ca n-avem decat cinci. Dar sunt convins ca vom face performanta. Am facut in retur 30 de puncte din 39 posibile! Ce sa fac? Daca m-am invatat sa pun umarul unde e mai greu...

PUI CU SOS CURRY

Nu stiu cum ii zice pe nemteste (adica stiu, da’ nu vreau sa ma dau mare!), dar ca sa-ti iasa o papica de sa i se faca si lui Bismarck dor de mamica lui ai nevoie de un piept de pui (dezosat, daca nu vrei sa muncesti suplimentar) pe care-l centrezi taiat fasii in oala, la coltul scurt, ca sa se fiarba mai repede. Daca-l fierbi in supa, e mai bine, daca nu, n-ai decat sa pui mirodenii in apa. Faci frumos un sos de curry (clasic, nu-ti mai zic cum) si-un orez cum ne zicea mai deunazi Ialcin Cadir, bucatarul echipei nationale. Torni sosul peste pui si-l lasi, cu niscai verdeata pe deasupra, sa se odihneasca in farfurie langa orez. Putin. Ca dupa aia-l mananci.
×
Subiecte în articol: echipa lita lita dumitru