Ca de fiecare dată, drumul postului mă aduce în mănăstiri și de acolo în cuhnii, în căutarea adevăratelor retete romanesti.
Povestea asta a pâinii mănăstirești am aflat-o eu în cuhniile Episcopiei Hușilor, într-o zi binecuvântată dintr-un post al Paștilor, ca acesta, în care m-a primit în chilia sa părintele Mina Dobzeu, limpede fie-i în veci amintirea. Înaintat în ani, dar cu mâini încă pricepute în sculptarea lemnului - meșteșug de care nu s-a depărtat până în cea din urmă etapă a vieții.
Pâinea - simbol creștin prinn excelență - însă nu cuvioșia sa o modela, ci o măicuță de la care aveam să deprind, atunci, mai multe rețete mănăstireșit. Dar timpul pentru aceasta se făcu, acum! Pâine mănăstirească.
Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.
Se desface drojdia fecând-o cu puțină sare. Se presară făină și se lasă la loc cald, să se pornească la dospit.
.....................
Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti