Cei mai multi dintre dumneavoastra asociaza toamna cu bogatia roadelor. Pentru mine, toamna e sinonima cu un rod anume: rodia. I se mai spune mar de Punia. Sau granata. Apare toamna prin piete, caci e dintre fructele ce se coc tarziu, pana catre iarna. Coaja ei rosie-violacee ascunde un pumn de rubine. Se spune ca samburii dulci, imbracati in pulpa subtire, sangerie, prevestesc fecunditatea. Poate de aceea Orientul pune la mare pret fructul acesta considerat a avea puteri miraculoase: peste crestetul tinerilor casatoriti se aruncau seminte de rodie, ca urare de fertilitate. Simbol al iubirii si al procrearii, simbol al vietii si al...ispitei. Caci se mai spune ca marul de Punia crestea si in gradinile Raiului si ca fructul acestuia, anume, ar fi fost sa fie marul intins de Eva lui Adam.
Descoperisem rodia mai intai intr-o poveste. "Cele trei rodii aurite". Si cum am si acum bucuria povestilor, n-am incetat sa ii caut semnificatiile ascunse. Va aduceti aminte povestea fiului de imparat care pleaca in cautarea rodiilor? Le culege pe toate trei si, insetat, desface una, si-n rodie era o fata care ii cere apa si el nu are sa-i dea... Abia a treia rodie fat-frumosul o desface langa un izvor si fata traieste... Povestii i-a urmat un poem biblic extraordinar. "Cantarea cantarilor". "Ce frumoasa esti iubito, ce frumoasa esti!... obrazul tau este ca o jumatate de rodie" - ii spune mirele alesei lui.
Vezi mai multe rețete AICI - Marea Carte de Bucate
Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)
Si dincolo de aceasta superba incarcatura de sensibilitate si erotism, am descoperit pentru a treia oara rodia strivindu-i samburii de cerul gurii... Si, cautand sa stiu mai multe, un "dulce" deosebit mi-a starnit interesul. Tarta cu sâmburi de rodie, rețetă afrodiziacă!
Vezi și alte retete tradtionale romanesti
Cum se prepară?
.......................................................................
Citește mai departe pe ANTENA SATELOR