Ingrediente:
● 300 g fasole boabe
● 500 g afumătură cu os
● 3 morcovi
● 2 rădăcini păstârnac
● 2 cepe
● 2 rădăcini pătrunjel
● o conservă mică roșii în bulion
● o linguriță cimbru
● o foaie dafin
● sare
● piper
Mod de preparare: Cu o seară înainte se pune fasolea la înmuiat în apă rece. A doua zi se scurge, se trece sub un jet de apă rece și se pune la fiert. La 15-20 de minute după ce dă în clocot, se schimbă apa și se pune din nou pe foc. Se lasă o oră la fiert luând spuma formată, se adaugă apoi afumătura și legumele curățate, spălate și tăiate mărunt și foaia de dafin. Se mai lasă la fiert o oră, se adaugă roșiile și cimbrul și se mai lasă pe foc un clocot. Se trage de pe foc și se potrivește gustul de sare și piper.