x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Retete de acasa

0
Autor: Tudor Cires Carmen Dragan 16 Aug 2006 - 00:00
Retete de acasa
CAIET DE RETETE
Cand spunem bucatarie romaneasca, spunem de fapt bucatarie moldoveneasca, adunata cu cea bucovineana, maramureseana, ardeleneasca, banateana, valaha si enumeratia poate continua. Suntem o tara formata din zone diferite, foarte bine evidentiate si din punct de vedere culinar. Despre adevaratele mancaruri romanesti am aflat din calatoriile prin tara si… din carti.

Printre lecturile de acest gen se numara cartea "Obiceiuri populare de peste an", a profesorului Ion Ghinoiu, si trilogia poetului bucovinean Simion Fl. Marian, "Sarbatorile la romani".

TRADITII. In functie de sarbatorile de peste an avem diverse mancaruri traditionale romanesti: mielul de Pasti - fript haiduceste sau in tava - , friptura de porc de Craciun, mucenicii moldovenesti la 9 martie si multe, multe altele. Apoi, puiul de pe masa ursitoarelor, colacul de nunta, coliva de la praznic sunt doar cateva bucate asezate pe mese la cele trei momente importante din viata omului: nastere, nunta, moarte. Daca ne uitam in curtea bucatariei romanesti pe regiuni, putem vorbi de alivanca stramoseasca din Moldova, de rasolul de vita cu legume si hrean din Muntenia, de mamaliga pe paturi din Maramures.

Dar ceea ce se afla astazi pe mesele noastre este si rezultatul influentelor turcesti, unguresti, arabesti, grecesti etc., pentru ca toti cei care au trecut pe aceste meleaguri, din diverse motive, au venit si cu un recital culinar, care si-a pus amprenta asupra gastronomiei noastre. La fel cum si noi i-am influentat cu bunatatile noastre, care au ca ingredient principal voia buna. Dintre aceste minuni culinare, va daruim si noi sapte retete de preparate suta la suta romanesti.

CIORBA DE CARNE DE PORC CU TARHON

  • INGREDIENTE: 500 g carne de porc, 100 g morcovi, 50 g radacina de patrunjel, 100 g telina, 100 g ceapa, 75 g orez, 200 g smantana, 50 ml otet de vin (sau de mere), o legatura de tarhon verde, o legatura de patrunjel verde, sare.
  • PREPARARE: Carnea se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de cate ori este nevoie, iar dupa o jumatate de ora se adauga ceapa tocata marunt si zarzavatul (telina, morcovii, radacina de patrunjel) taiat rondele. Orezul se spala si se fierbe separat, dupa care se adauga in ciorba. Atunci cand carnea si legumele au fiert, se drege cu smantana, se potriveste de acru cu otet si se mai adauga sare, dupa gust. Tarhonul se opareste, apoi se toaca marunt si se pune in ciorba cu 2-3 minute inainte de a trage vasul de pe foc. Patrunjelul verde se toaca si se presara in fiecare farfurie cu ciorba, in momentul servirii.
  • RASOL DE VITA CU LEGUME SI HREAN

  • INGREDIENTE: 1,5 kg piept de vita, 250 g ceapa, 500 g morcovi, 200 g telina, un kg cartofi, o legatura de patrunjel, 250 g hrean, 50 ml otet, sare.
  • PREPARARE: Pentru acest preparat se foloseste carne din capul pieptului, care este mai frageda. Capul de piept se curata, se opareste si se pune apoi la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de cate ori este nevoie, se scoate din apa, se strecoara zeama, se pune din nou carnea in ea si se adauga legumele - ceapa si morcovii intregi, telina taiata felii - si se mai lasa sa fiarba impreuna aproximativ o ora si jumatate. Dupa ce a fiert, carnea se scoate din supa si se taie in felii potrivite. Ceapa se da deoparte, iar morcovii si telina se taie cuburi. Cartofii se curata, se taie in patru si se fierb separat, in apa cu sare. Hreanul se da pe razatoare si se fierbe separat in zeama de carne in care s-au adaugat otetul si putina sare. Se lasa sa scada pana cand se face un sos mai subtire. Se serveste pe farfurii astfel: pentru fiecare portie se pun 2-3 felii de carne, o cantitate potrivita de legume fierte, cativa cartofi natur, se presara patrunjel tocat si se aduce la masa cu sosul de hrean alaturi.

    LASTE CU CARNATI AFUMATI

  • INGREDIENTE: 500 g faina, 3 oua, 100 g cas sau telemea grasa de oi, 300 g carnati afumati, 75 g unt, 30 g pesmet, sare.
  • PREPARARE: Se pregateste mai intai o coca mai tare din faina, oua, sare si putina apa. Din acest aluat se intind foi subtiri din care se taie lastele (sub forma de romburi, cu latura de aproximativ 2 cm). Lastele se pun in apa fierbinte cu sare si se fierb, apoi se scot intr-o strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece si se pun la scurs. Un vas ceramic pentru cuptor se unge cu unt, se presara cu pesmet si se pune in el jumatate din cantitatea de laste, tapetand cu ele tot fundul vasului si peretii acestuia. Se asaza deasupra carnatii taiati felii, se rastoarna restul de laste si se presara cas sau telemea rasa. Deasupra se pune untul ramas si se da tava la cuptor pentru 20 de minute, pana se gratineaza.

    ALIVANCA STRAMOSEASCA

  • INGREDIENTE: 500 g malai, un litru de lapte dulce, un litru de lapte prins (lapte batut), 150 g unt, 20 frunze de varza alba, smantana dulce, branza, jumari.
  • PREPARARE: Mai intai se opareste malaiul cu lapte dulce. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga laptele batut si se amesteca pana devine o pasta omogena. Se toarna deasupra 100 g unt topit si se amesteca din nou. Se ung cu unt jumatate dintre frunzele de varza, se asaza pe fiecare frunza compozitie de alivanca, apoi se acopera cu restul de frunze de varza. Se ia fiecare alivanca in mana si se preseaza, apoi se asaza in tavi de ceramica si se pun in cuptorul bine incalzit. Inainte de a se aduce la masa, fiecare alivanca se despacheteaza si se serveste cu smantana dulce, cu branza si smantana sau cu jumari.

    TOCMAGI CU NUCI

  • INGREDIENTE: 500 g faina, doua oua, 200 g zahar pudra, 200 g nuci macinate, un pliculet cu zahar vanilinat sau alte arome, coaja rasa de la doua lamai, 100 g unt, sare.
  • PREPARARE: Din faina, oua si sare se face un aluat mai consistent din care se intind foi care se taie in panglici late de un centimetru. Se lasa la soare sa se usuce timp de o ora, dupa care se fierb in apa cu sare, se trec in strecuratoare si se pun sub jetul de apa rece, apoi se lasa la scurs. Se asaza tocmagii (taiteii) pe un platou si se presara nucile macinate, amestecate cu zahar, arome si coaja rasa de lamaie.

    PUI CU SOS DE CEAPA

  • INGREDIENTE: un pui de aproximativ un kg, 200 ml ulei, 50 g faina, 750 g ceapa, 5 g boia de ardei dulce, o jumatate de lamaie, sare.
  • PREPARARE: Puiul se curata si se portioneaza, se sareaza, se prajeste in ulei fierbinte. Se scoate din vas, se curata vasul de eventualele resturi de carne care ar putea sa arda si apoi, in uleiul ramas, se caleste putin faina, apoi se adauga ceapa tocata marunt si se caleste. Se stinge totul cu apa fierbinte, se adauga boia si se lasa pe foc mic inca 30 de minute. Sosul care se formeaza se paseaza peste carne, i se potriveste gustul de sare, se acreste si se parfumeaza cu zeama de lamaie dupa care se pune din nou pe foc mic pentru 20 de minute.

    GEANDRA

  • INGREDIENTE: 1,5 l lapte, 400 g malai, 150 g smantana groasa, 100 g unt, 200 g cas de oaie, sare.
  • PREPARARE: Laptele se pune la fiert, adaugandu-i-se sare, dupa gust (in cazul in care este sarat si casul de oaie, se pune mai putina sare). Cand a dat in fiert, se adauga malaiul "in ploaie", amestecand mereu cu un facalet sau cu telul. Se face in felul asta o mamaliga pripita, in care se adauga untul, smantana si casul ras. Se serveste cald, cu jumari. Vara se poate servi si rece, amestecata cu fructe (capsuni, zmeura, afine, mure, agude, peste care inainte s-a presarat zahar si s-au lasat pana ce acesta s-a topit) sau cu dulceata.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   ceapa,   ingrediente,   smantana,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

    Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
    Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

    Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

    Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
    Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

    Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

    Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
    Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

    Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

    Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
    Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

    Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

    Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
    Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
    Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
    Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
    Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
    Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
    Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
    Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...
    Serviciul de email marketing furnizat de