x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Retete de acasa

Retete de acasa

de Tudor Cires    |    Carmen Dragan    |    16 Aug 2006   •   00:00
Retete de acasa
CAIET DE RETETE
Cand spunem bucatarie romaneasca, spunem de fapt bucatarie moldoveneasca, adunata cu cea bucovineana, maramureseana, ardeleneasca, banateana, valaha si enumeratia poate continua. Suntem o tara formata din zone diferite, foarte bine evidentiate si din punct de vedere culinar. Despre adevaratele mancaruri romanesti am aflat din calatoriile prin tara si… din carti.

Printre lecturile de acest gen se numara cartea "Obiceiuri populare de peste an", a profesorului Ion Ghinoiu, si trilogia poetului bucovinean Simion Fl. Marian, "Sarbatorile la romani".

TRADITII. In functie de sarbatorile de peste an avem diverse mancaruri traditionale romanesti: mielul de Pasti - fript haiduceste sau in tava - , friptura de porc de Craciun, mucenicii moldovenesti la 9 martie si multe, multe altele. Apoi, puiul de pe masa ursitoarelor, colacul de nunta, coliva de la praznic sunt doar cateva bucate asezate pe mese la cele trei momente importante din viata omului: nastere, nunta, moarte. Daca ne uitam in curtea bucatariei romanesti pe regiuni, putem vorbi de alivanca stramoseasca din Moldova, de rasolul de vita cu legume si hrean din Muntenia, de mamaliga pe paturi din Maramures.

Dar ceea ce se afla astazi pe mesele noastre este si rezultatul influentelor turcesti, unguresti, arabesti, grecesti etc., pentru ca toti cei care au trecut pe aceste meleaguri, din diverse motive, au venit si cu un recital culinar, care si-a pus amprenta asupra gastronomiei noastre. La fel cum si noi i-am influentat cu bunatatile noastre, care au ca ingredient principal voia buna. Dintre aceste minuni culinare, va daruim si noi sapte retete de preparate suta la suta romanesti.

CIORBA DE CARNE DE PORC CU TARHON

  • INGREDIENTE: 500 g carne de porc, 100 g morcovi, 50 g radacina de patrunjel, 100 g telina, 100 g ceapa, 75 g orez, 200 g smantana, 50 ml otet de vin (sau de mere), o legatura de tarhon verde, o legatura de patrunjel verde, sare.
  • PREPARARE: Carnea se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de cate ori este nevoie, iar dupa o jumatate de ora se adauga ceapa tocata marunt si zarzavatul (telina, morcovii, radacina de patrunjel) taiat rondele. Orezul se spala si se fierbe separat, dupa care se adauga in ciorba. Atunci cand carnea si legumele au fiert, se drege cu smantana, se potriveste de acru cu otet si se mai adauga sare, dupa gust. Tarhonul se opareste, apoi se toaca marunt si se pune in ciorba cu 2-3 minute inainte de a trage vasul de pe foc. Patrunjelul verde se toaca si se presara in fiecare farfurie cu ciorba, in momentul servirii.
  • RASOL DE VITA CU LEGUME SI HREAN

  • INGREDIENTE: 1,5 kg piept de vita, 250 g ceapa, 500 g morcovi, 200 g telina, un kg cartofi, o legatura de patrunjel, 250 g hrean, 50 ml otet, sare.
  • PREPARARE: Pentru acest preparat se foloseste carne din capul pieptului, care este mai frageda. Capul de piept se curata, se opareste si se pune apoi la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de cate ori este nevoie, se scoate din apa, se strecoara zeama, se pune din nou carnea in ea si se adauga legumele - ceapa si morcovii intregi, telina taiata felii - si se mai lasa sa fiarba impreuna aproximativ o ora si jumatate. Dupa ce a fiert, carnea se scoate din supa si se taie in felii potrivite. Ceapa se da deoparte, iar morcovii si telina se taie cuburi. Cartofii se curata, se taie in patru si se fierb separat, in apa cu sare. Hreanul se da pe razatoare si se fierbe separat in zeama de carne in care s-au adaugat otetul si putina sare. Se lasa sa scada pana cand se face un sos mai subtire. Se serveste pe farfurii astfel: pentru fiecare portie se pun 2-3 felii de carne, o cantitate potrivita de legume fierte, cativa cartofi natur, se presara patrunjel tocat si se aduce la masa cu sosul de hrean alaturi.

    LASTE CU CARNATI AFUMATI

  • INGREDIENTE: 500 g faina, 3 oua, 100 g cas sau telemea grasa de oi, 300 g carnati afumati, 75 g unt, 30 g pesmet, sare.
  • PREPARARE: Se pregateste mai intai o coca mai tare din faina, oua, sare si putina apa. Din acest aluat se intind foi subtiri din care se taie lastele (sub forma de romburi, cu latura de aproximativ 2 cm). Lastele se pun in apa fierbinte cu sare si se fierb, apoi se scot intr-o strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece si se pun la scurs. Un vas ceramic pentru cuptor se unge cu unt, se presara cu pesmet si se pune in el jumatate din cantitatea de laste, tapetand cu ele tot fundul vasului si peretii acestuia. Se asaza deasupra carnatii taiati felii, se rastoarna restul de laste si se presara cas sau telemea rasa. Deasupra se pune untul ramas si se da tava la cuptor pentru 20 de minute, pana se gratineaza.

    ALIVANCA STRAMOSEASCA

  • INGREDIENTE: 500 g malai, un litru de lapte dulce, un litru de lapte prins (lapte batut), 150 g unt, 20 frunze de varza alba, smantana dulce, branza, jumari.
  • PREPARARE: Mai intai se opareste malaiul cu lapte dulce. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga laptele batut si se amesteca pana devine o pasta omogena. Se toarna deasupra 100 g unt topit si se amesteca din nou. Se ung cu unt jumatate dintre frunzele de varza, se asaza pe fiecare frunza compozitie de alivanca, apoi se acopera cu restul de frunze de varza. Se ia fiecare alivanca in mana si se preseaza, apoi se asaza in tavi de ceramica si se pun in cuptorul bine incalzit. Inainte de a se aduce la masa, fiecare alivanca se despacheteaza si se serveste cu smantana dulce, cu branza si smantana sau cu jumari.

    TOCMAGI CU NUCI

  • INGREDIENTE: 500 g faina, doua oua, 200 g zahar pudra, 200 g nuci macinate, un pliculet cu zahar vanilinat sau alte arome, coaja rasa de la doua lamai, 100 g unt, sare.
  • PREPARARE: Din faina, oua si sare se face un aluat mai consistent din care se intind foi care se taie in panglici late de un centimetru. Se lasa la soare sa se usuce timp de o ora, dupa care se fierb in apa cu sare, se trec in strecuratoare si se pun sub jetul de apa rece, apoi se lasa la scurs. Se asaza tocmagii (taiteii) pe un platou si se presara nucile macinate, amestecate cu zahar, arome si coaja rasa de lamaie.

    PUI CU SOS DE CEAPA

  • INGREDIENTE: un pui de aproximativ un kg, 200 ml ulei, 50 g faina, 750 g ceapa, 5 g boia de ardei dulce, o jumatate de lamaie, sare.
  • PREPARARE: Puiul se curata si se portioneaza, se sareaza, se prajeste in ulei fierbinte. Se scoate din vas, se curata vasul de eventualele resturi de carne care ar putea sa arda si apoi, in uleiul ramas, se caleste putin faina, apoi se adauga ceapa tocata marunt si se caleste. Se stinge totul cu apa fierbinte, se adauga boia si se lasa pe foc mic inca 30 de minute. Sosul care se formeaza se paseaza peste carne, i se potriveste gustul de sare, se acreste si se parfumeaza cu zeama de lamaie dupa care se pune din nou pe foc mic pentru 20 de minute.

    GEANDRA

  • INGREDIENTE: 1,5 l lapte, 400 g malai, 150 g smantana groasa, 100 g unt, 200 g cas de oaie, sare.
  • PREPARARE: Laptele se pune la fiert, adaugandu-i-se sare, dupa gust (in cazul in care este sarat si casul de oaie, se pune mai putina sare). Cand a dat in fiert, se adauga malaiul "in ploaie", amestecand mereu cu un facalet sau cu telul. Se face in felul asta o mamaliga pripita, in care se adauga untul, smantana si casul ras. Se serveste cald, cu jumari. Vara se poate servi si rece, amestecata cu fructe (capsuni, zmeura, afine, mure, agude, peste care inainte s-a presarat zahar si s-au lasat pana ce acesta s-a topit) sau cu dulceata.
  • ×