RASOL DE VITA CU LEGUME
SI HREAN
INGREDIENTE: 1,5 kg piept de vita, 250 g ceapa, 500 g morcovi, 200 g telina, un kg cartofi, o legatura de patrunjel, 250 g hrean, 50 ml otet, sare.
PREPARARE: Pentru acest preparat se foloseste carne din capul pieptului, care este mai frageda. Capul de piept se curata, se opareste si se pune apoi la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de cate ori este nevoie, se scoate din apa, se strecoara zeama, se pune din nou carnea in ea si se adauga legumele - ceapa si morcovii intregi, telina taiata felii - si se mai lasa sa fiarba impreuna aproximativ o ora si jumatate. Dupa ce a fiert, carnea se scoate din supa si se taie in felii potrivite. Ceapa se da deoparte, iar morcovii si telina se taie cuburi. Cartofii se curata, se taie in patru si se fierb separat, in apa cu sare. Hreanul se da pe razatoare si se fierbe separat in zeama de carne in care s-au adaugat otetul si putina sare. Se lasa sa scada pana cand se face un sos mai subtire. Se serveste pe farfurii astfel: pentru fiecare portie se pun 2-3 felii de carne, o cantitate potrivita de legume fierte, cativa cartofi natur, se presara patrunjel tocat si se aduce la masa cu sosul de hrean alaturi.
LASTE CU CARNATI AFUMATI
INGREDIENTE: 500 g faina,
3 oua, 100 g cas sau telemea grasa de oi, 300 g carnati afumati, 75 g unt,
30 g pesmet, sare.
PREPARARE: Se pregateste mai intai o coca mai tare din faina, oua, sare si putina apa. Din acest aluat se intind foi subtiri din care se taie lastele (sub forma de romburi, cu latura de aproximativ 2 cm). Lastele se pun in apa fierbinte cu sare si se fierb, apoi se scot intr-o strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece si se pun la scurs. Un vas ceramic pentru cuptor se unge cu unt, se presara cu pesmet si se pune in el jumatate din cantitatea de laste, tapetand cu ele tot fundul vasului si peretii acestuia. Se asaza deasupra carnatii taiati felii, se rastoarna restul de laste si se presara cas sau telemea rasa. Deasupra se pune untul ramas si se da tava la cuptor pentru 20 de minute, pana se gratineaza.
ALIVANCA
STRAMOSEASCA
INGREDIENTE: 500 g malai, un litru de lapte dulce,
un litru de lapte prins
(lapte batut), 150 g unt,
20 frunze de varza alba, smantana dulce,
branza, jumari.
PREPARARE: Mai intai se opareste malaiul cu lapte dulce. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga laptele batut si se amesteca pana devine o pasta omogena. Se toarna deasupra 100 g unt topit si se amesteca din nou. Se ung cu unt jumatate dintre frunzele de varza, se asaza pe fiecare frunza compozitie de alivanca, apoi se acopera cu restul de frunze de varza. Se ia fiecare alivanca in mana si se preseaza, apoi se asaza in tavi de ceramica si se pun in cuptorul bine incalzit. Inainte de a se aduce la masa, fiecare alivanca se despacheteaza si se serveste cu smantana dulce, cu branza si smantana sau cu jumari.
TOCMAGI CU NUCI
INGREDIENTE: 500 g faina, doua oua, 200 g zahar pudra, 200 g nuci macinate, un pliculet cu zahar vanilinat sau alte arome, coaja rasa de la doua lamai, 100 g unt, sare.
PREPARARE: Din faina, oua si sare se face un aluat mai consistent din care se intind foi care se taie in panglici late de un centimetru. Se lasa la soare sa se usuce timp de o ora, dupa care se fierb in apa cu sare, se trec in strecuratoare si se pun sub jetul de apa rece, apoi se lasa la scurs. Se asaza tocmagii (taiteii) pe un platou si se presara nucile macinate, amestecate cu zahar, arome si coaja rasa de lamaie.
PUI CU SOS
DE CEAPA
INGREDIENTE: un pui de aproximativ un kg, 200 ml ulei, 50 g faina, 750 g ceapa, 5 g boia de ardei dulce, o jumatate de lamaie, sare.
PREPARARE: Puiul se curata si se portioneaza, se sareaza, se prajeste in ulei fierbinte. Se scoate din vas, se curata vasul de eventualele resturi de carne care ar putea sa arda si apoi, in uleiul ramas, se caleste putin faina, apoi se adauga ceapa tocata marunt si se caleste. Se stinge totul cu apa fierbinte, se adauga boia si se lasa pe foc mic inca 30 de minute. Sosul care se formeaza se paseaza peste carne, i se potriveste gustul de sare, se acreste si se parfumeaza cu zeama de lamaie dupa care se pune din nou pe foc mic pentru 20 de minute.
GEANDRA
INGREDIENTE: 1,5 l lapte, 400 g malai, 150 g smantana groasa, 100 g unt, 200 g cas de oaie, sare.
PREPARARE: Laptele se pune la fiert, adaugandu-i-se sare, dupa gust (in cazul in care este sarat si casul de oaie, se pune mai putina sare). Cand a dat in fiert, se adauga malaiul "in ploaie", amestecand mereu cu un facalet sau cu telul. Se face in felul asta o mamaliga pripita, in care se adauga untul, smantana si casul ras. Se serveste cald, cu jumari. Vara se poate servi si rece, amestecata cu fructe (capsuni, zmeura, afine, mure, agude, peste care inainte s-a presarat zahar si s-au lasat pana ce acesta s-a topit) sau cu dulceata.
|