Pască cu caș frământat și crustă de bezea
Un kg făină de grâu, 7 ouă, 3 albușuri, 500 ml lapte, 200 ml ulei, două esențe mici de rom, coaja rasă de la o lămâie, 50 g drojdie de bere, o jumătate de linguriță de sare fină.
Pentru umplutură: 1,250 kg caș, 175 g unt, 350 g smântână, 100 g griș fiert, 350 g zahăr tos, 4 ouă întregi și încă 3 gălbenușuri, 200 g stafide fără sâmburi, o esență mică de rom, coaja rasă de la o portocală, coaja rasă de la o lămâie.
Se prepară un aluat de cozonac din ingredientele de mai sus, păstrând albușurile, 100 g zahăr și una dintre esențele de rom. Într-o formă de pască (rotundă) sau într-o cratiță unsă cu unt se pune o foaie de aluat (înaltă ca să acopere și pereții vasului).
Umplutura se face amestecând întâi smântâna cu cașul frământat și untul, apoi ouăle cu zahărul, după care se pun împreună și se adaugă celelalte ingrediente. Se omogenizează și se pune această umplutură în tavă, peste foaia de aluat. Se mai fac din aceeași cocă 6 șuvițe subțirele – două mai lungi, care se împletesc și se pun ca o cunună pe marginea tăvii și celelalte două mai scurte, care se împletesc două câte două și se pun în cruce peste umplutură.
Se bat albușurile și zahărul rămas până se face o spumă tare, ca de bezele, adăugându-se la sfârșit esența de rom.
Se pune mai întâi pasca la cuptor, timp de 30-40 de minute. Când începe să prindă culoare, se scoate și se răstoarnă repede peste ea spuma de bezele, numai deasupra umpluturii, după care se bagă din nou la cuptor, până se întărește și bezeaua. Se scoate din tavă cât bezeaua nu s-a răcit încă, ca să nu se rupă.
Rețetă culeasă de la o gospodină din Fălticeni, județul Suceava
Vezi şi:
Cozonac cu umplutură de albușuri și vanilie
Drob de Paști
Citește pe Antena3.ro