Continuăm să vă prezentăm, în zilele care au mai rămas până la sărbătoarea Învierii, sugestii de rețete pentru masa de Paști, unele dintre ele mai puțin obișnuite – cum este Cozonacul cu prune – dar toate culese de la gospodinele din satele și orașele românești. Mielul gorjenesc cu ciuperci este delicious, dar vreau să vă atrag atenția de data aceasta asupra „Dumicatului”, un desert întâlnit adeseori în casele bătrânilor noștri, care înțelegeau că pâine - și cozonacul – e trupul Domnului și că nu trebuie nici o firimitură aruncată.
Dumicat
250 g cozonac, 500 ml vin alb dulce, 150 g zahăr tos, coaja rasă de la o jumătate de lămâie, un baton mic de scorțișoară
Vinul se pune la fiert cu zahărul, coaja de lămâie și scorțișoara. Cozonacul (se folosesc felii de cozonac care s-au uscat) se taie în cubulețe care se pun într-un bol. Se răstoarnă deasupra vinul fiert și se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Se dă farfuria la rece și se lasă până se umflă cozonacul și se absoarbe vinul Se poate servi simplă sau cu nucă măcinată.
(Rețetă culeasă de la o gsopodină din Gura Râului, Sibiu)
Vezi şi:
Reţetă de miel cu ciuperci, ca în Gorj
Cozonac cu prune, reţetă din Mureş