x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (8): Stufat de miel / Cozonac moldovenesc / Suveacă

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (8): Stufat de miel / Cozonac moldovenesc / Suveacă

de Simona Lazar    |    10 Apr 2014   •   13:01
REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (8): Stufat de miel / Cozonac moldovenesc / Suveacă

Primăverile și sărbătorile pascale fără stufat de miel – cu multe, multe foi fragede de ceapă și de usturoi verde – n-ar mai avea nici un farmec. Rețetă ale cărei rădăcini nu le mai cunoaște nimeni (o întâlnești din satele spaniole până-n cele grecești și de la Mediterana până-n Carpați) s-a înrădăcinat atât de mult în tradițiile noastre pascale încât putem să ne-o asumăm ca pe una de-a noastră, neaoșă. Pe lângă acest preparat, vă propun încă o rețetă de cozonac (tot de prin Moldova adunată) și-o suveacă, desert bănățean care să schimbe rutina meselor de sărbătoare.

750 g carne de miel, 40 fire de ceapă verde, 20 fire de usturoi verde, 50 g untură, o lingură de făină, 30 ml ulei, 30 ml oțet, două linguri de bulion, sare, piper.
Carnea de miel se curăță și se porționează, după care se prăjește ușor în untură. Ceapa și usturoiul se curăță de mustăți, se spală și se înnoadă fiecare fir în parte, cu buclă. Firele de ceapă și de usturoi trebuie să fie foarte fragede, ca să se poată înnoda ușor. Dacă sunt mai groase și mai bătrâne, atunci întâi se opăresc ușor, ca să devină mai flexibile. Se călesc și ele puțin în untura în care s-a prăjit carnea. Într-o cratiță mai mare se pune întâi uleiul, apoi firele de ceapă și de usturoi și peste ele carnea. Bulionul de roșii se subțiază cu apa, apoi se adaugă în el oțetul, se dizolvă făina și se toarnă în cratiță. Se adaugă sare, piper și dacă e nevoie, încă puțină apă. După ce a început să fiarbă, se ia vasul de pe ochiul de aragaz și se trece în cuptor, la foc mic, să fiarbă pe îndelete și să scadă sosul suficient.

Rețetă culeasă de la o gospodină din Ploiești, județul Prahova

Vezi şi:
Reţetă de Cozonac Moldovenesc
Reţetă de Suveacă
 

×
Subiecte în articol: retete de pasti