Cei trei muschetari... Cezar Ioan, Cristi Boerean şi Nicu Lintu.Promotori şi susţinători ai "Revoluţiei Pleşcoi" (numele vine de la renumiţii cărnaţi, cu acelaşi nume, făcuţi după o reţetă tradiţională, in satul buzoian Pleşcoi).
Cei trei muschetari... Cezar Ioan, Cristi Boerean şi Nicu Lintu. Un jurnalist, editor al primei publicaţii de vin (suplimentul lunar "Connaisseur", apărut intre anii 2002-2005), membru fondator al "Clubului Presa de Vin"; un pasionat, dar şi un bun cunoscător al gastronomiei şi un specialist de la Carl Reh Winery.
Promotori şi susţinători ai "Revoluţiei Pleşcoi" (numele vine de la renumiţii cărnaţi, cu acelaşi nume, făcuţi după o reţetă tradiţională, in satul buzoian Pleşcoi). O mişcare culturală iniţiată de "Clubul Presa de Vin", ce militează, prin mijloace specifice, pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului gastronomic şi cultural specific romănesc. De asemenea, urmăreşte identificarea a căt mai multor produse tradiţionale romăneşti şi protejarea acestora in faţa pericolului dispariţiei, prin promovarea produselor şi incurajarea introducerii lor in circuitul economic.
Satay şi Shieftalia
Aceşti trei muschetari participă la tot felul de evenimente cu tentă gastronomică. Printre ultimele manifestări de la care nu puteau să lipsească a fost şi Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Lliber, de unde jurnalistul Cezar Ioan s-a intors cu un premiul special pentru promovarea in mass-media a evenimentului. S-au prezentat la această manifestare, la secţiunea grătar, cu două preparate: frigărui din piept de pui "Satay" şi "Shieftalia" in prapure de miel, adus special din Cipru. "Este un eveniment extraordinar, o intrecere intre prieteni, cu schimburi de idei, păreri şi reţete. Sunt plăcut surprins de interesul vizitatorilor care se opresc la standul nostru şi intreabă ce facem, in ce mod, ce condimente folosim...", ne-a spus Cristi Boerean, şeful echipei. "Am ales special aceste preparate din gastronomia internaţională pentru că ştiam că toată lumea o să gătească gulaş, mititei sau frigărui. «Satay» este un amestec de mai multe condimente (poate să fie uscat sau sub formă de sos), originar din Asia de Sud-Est. Se foloseşte insă foarte mult in Franţa, de unde mi-l procur şi eu. Dar se poate face şi acasă, fiind nevoie de un număr mare de condimente: usturoi, coriandru, arahide, ghimbir, curry, cumin, pastă de ardei iute, ceapă tocată mărunt, zeamă de lămăie verde şi sare după gust. Toate aceste ingrediente se amestecă şi se lasă cel puţin două ore să stea, ca aromele să se intrepătrundă. Cu acest amestec se freacă făşiile de piept de pui, se mai adaugă sos de soia şi se lasă o jumătate de oră la macerat", spune şeful echipei, Cristi Boerean.
Un preparat foarte apreciat de vizitatori, deoarece, după ce a gustat juriul, pur şi simplu in căteva secunde a dispărut totul. Aşa că, după spusele lui Cezar, noroc că au primit de la un stand vecin nişte păine neagră cu roşii şi brănză, că altfel ar fi rămas flămănziâ¦
Shieftalia
Ingredinete: 500 g carne de porc (fără grăsime) şi 500 g carne de vită tocată, prapure de miel, două cepe mari tocate, 1/2 linguriţă de piper, o linguriţă de sare, un vărf de linguriţă de scorţişoară, 1/2 linguriţă de mentă uscată, două linguri de pătrunjel tocat, o ceaşcă de pesmet, o ceaşcă de apă călduţă şi zeamă de lămăie.
Preparare: Prapurele de miel se lasă două ore in apă călduţă cu zeamă de lămăie. Apoi se intinde pe un fund din lemn şi se taie in pătrate de 10 pe 10 cm. Se amestecă ingredientele şi se lasă o oră. Se iau cantităţi de mărimea unui mic şi se infăşoară in prapure. Se fixează pe căte două frigărui ca să nu se desfacă in timp ce se fac la grătar. Se lasă pănă se rumenesc bine. Din cănd in cănd se stropesc cu zeamă de lămăie. Se servesc pe un platou, stropite cu zeamă de lămăie şi presărate cu ceapă tocată şi pătrunjel.