x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Romăneşti şi străine, pentru toate gusturile

Romăneşti şi străine, pentru toate gusturile

11 Iul 2007   •   00:00

Cristina Stamate nu rezistă nici o zi chemării de a intra in bucătărie. Deşi nu este specialistă in dulciuri - pentru că nici nu a vrut să inveţe, ca să nu se ingraşe - actriţa a reuşit să adune de la prieteni căteva reţete.

Cristina Stamate nu rezistă nici o zi chemării de a intra in bucătărie. Deşi nu este specialistă in dulciuri - pentru că nici nu a vrut să inveţe, ca să nu se ingraşe - actriţa a reuşit să adune de la prieteni căteva reţete. Vom găsi in cartea ei prăjiturile Whitney Houston, Maria Callas, dar şi reţete mai de la noi, cum ar fi prăjiturile cu fructe de sezon, cu mere şi frişcă sau cu suc de roşii. Pe lăngă acestea, ştie să prepare torturi cu fructe de sezon, de pişcoturi şi ananas sau tort rapid pentru gospodine lente. Nici de la plăcinte nu se dă inapoi cănd e vorba despre plăcintă canadiană sau plăcintă dietetică de mere. Şi pentru că pepenele galben este "prietenul" cel mai bun al doamnei Cristina, ea ştie să prepare pepene galben surpriză sau cu dulceaţă.

"Cozonacul nu mi-a ieşit niciodată", imi mărturiseşte doamna Cristina Stamate, deşi recunoaşte că are multă indemănare (tricotează bine). E convinsă că atunci cănd a adus-o pe lume, Dumnezeu a zis: "Tu, cozonac, nu!". Deşi s-a străduit de-a lungul aventurilor sale in bucătărie să realizeze şi acest nărăvaş cozonac, cel mai lung drum al cozonacului ei a fost din tavă la găleata cu gunoi. "Am cumpărat şi cuptor special de copt păine, sperănd că aşa voi păcăli şi cozonacul să se facă frumos, dar totul a fost in zadar." Pentru gospodine leneşe a "furat" de la Ambasada din Tel Aviv reţeta cozonacului, pe care o veţi găsi in cartea domniei sale. Există totuşi un cozonac ce i-a ieşit: cel… savarinat (făcut in prealabil de alţii şi doar insiropat de ea).

Prăjitură London

Se poate călători cu avionul, cu trenul, cu vaporul şi, desigur, cu găndul. Eu vă propun să călătorim cu… papilele gustative… pănă la Londra.

Frecaţi pănă se fac spumă 250 g unt impreună cu 180 g zahăr, amestecaţi treptat

450 g de făină, un ou intreg, plus incă un gălbenuş şi vanilie. Frămăntaţi bine şi puneţi compoziţia la cuptor intr-o tavă unsă. Coaceţi doar pe jumătate prăjitura, scoateţi-o din cuptor şi ungeţi-o cu marmeladă sau cu dulceaţă, iar pe deasupra mai nivelaţi frumos un strat, pe care il obţineţi din şase ouă, pe care, după ce le-aţi despărţit in gălbenuşuri şi albuşuri, le preparaţi in felul următor: frecaţi gălbenuşurile cu 300 g zahăr, in care inglobaţi treptat 300 g nuci măcinate, o lingură de pesmet, vanilie şi, la urmă, albuşurile bătute spumă. Nu uitaţi atunci cănd bateţi albuşurile, să-l adăugaţi şi pe cel care v-a rămas cănd aţi făcut aluatul folosind doar gălbenuşul. Turnaţi toată această compoziţie peste prăjitura pe jumătate coaptă şi unsă cu marmeladă sau dulceaţă şi rebăgaţi totul la cuptor pănă e gata şi… drum bun in Anglia… cu prăjitura London!

Dulceaţă de pepene galben

Mi se pare de-a dreptul că dau dovadă de un altruism deşănţat propunăndu-vă această reţetă, pentru că pepenele galben face parte dintre fructele mele preferate şi am senzaţia că il trădez, spunănd secretul… aşa… oricui ii aruncă ochii la intămplare asupra reţetei de dulceaţă din acest fruct, minune a naturii, alcătuit din soare şi apă.

Alegeţi trei pepeni galbeni - cantalupi - cu miezul tare şi parfumat. Tăiaţi pepenii in două, curăţaţi-i de seminţe şi de coajă şi tăiaţi miezul in cuburi pe căt de egale puteţi. Dintr-un kilogram de zahăr şi două pahare de apă faceţi, la foc mic, un sirop.

Cănd s-a legat pe jumătate, adăugaţi cuburile de pepene şi lăsaţi viitoarea

dulceaţă să se lege bine. Puneţi dulceaţa de pepene galben in borcănele, cu capace cu ghivent şi lăsaţi-l să se răcească, aşezate cu capacele in jos pe masă, pentru că aşa se formează vid şi dulceaţa se va menţine mai bine in timp.Sper să-mi apreciaţi generozitatea şi să spuneţi despre mine că sunt… o dulceaţă de fată.

Chinezoaică

Ce mult mi-aş fi dorit să văd China! Căt despre Japonia… nici nu mai vorbesc. N-am reuşit, din păcate, dar ceva din rafinamentul oriental tot imi face cu ochiul (oblic… bineinţeles) din cănd in cănd, atunci cănd mă răsfăţ cu o prăjitura care se numeşte "chinezoaică" şi o să vedeţi de ce.

Aveţi nevoie de 400 g zahăr, 200 g nuci pisate, şase ouă, 100 g făină, 200 g unt sau margarină, două linguri de cacao, stafide, coajă de lămăie şi let’s go! 200 g unt, pe care il frecaţi spumă (de să-i sară capacele) cu 300 g zahăr, apoi incorporaţi treptat nucile, cacaua, stafidele, coaja rasă de la o lămăie şi 100 g făină. La urmă separaţi ouăle in albuşuri şi gălbenuşuri. Bateţi spumă albuşurile şi le inglobaţi ultimele in compoziţie. Ungeţi o tavă cu unt, turnaţi compoziţia pe care tocmai aţi alcătuit-o şi puneţi-o la copt in cuptor (că in cazul acesta nu aveţi loc de intors, oricătă personalitate aţi avea… prăjiturile se coc… la cuptor! Dixit!). In timpul in care prăjitura se coace la cuptor, frecaţi bine cele şase gălbenuşuri cu zahărul rămas, adică 50 g, şi cănd prăjitura e gata coaptă (o testaţi, desigur, după cum cunoaşteţi deja, cu paiul), scoateţi tava şi ungeţi-o cu gălbenuşurile frecate cu zahăr. Puneţi inapoi tava in cuptor, pănă se intăresc şi gălbenuşurile de la suprafaţă. Veţi obţine o prăjitură galbenă, galbenă… ca o frumoasă chinezoaică!z

Poftă bună la Tănase!

Dacă vă e dor de actriţa care v-a deschis apetitul pentru gătit (dar şi pentru măncat), mergeţi la Teatrul "Constantin Tănase" din Bucureşti, unde o veţi reintălni alături de alţi mari actori de comedie. De asemenea, Cristina Stamate se ocupă şi de 28 de copii, a căror vărstă este cuprinsă intre 5 şi 15 ani, cu care face cursuri de teatru la Ministerul Administraţiei şi Internelor. A realizat pănă acum piesa "Nenea Caragiale", un muzical de Dan Dumitru, iar versurile Aurel Storin. Comedia cuprinde şi texte originale, dar şi texte din operele lui Caragiale. Am intălnit-o şi in filme şi, pentru că nu ii place să se plictisească, să devină monotonă, actriţa preferă să facă mai multe lucruri in acelaşi timp. De aceea scrie in prezent şi eseuri pe teme variate, la două reviste, in care işi poate exprima toate găndurile bune, pentru că "viaţa e slăbiciunea mea", ar spune actriţa.

×
Subiecte în articol: cănd dulceaţa cuptor bucate cercate