Saramura de peşte este specifică pentru zona balcanică şi are influenţe din bucătăria turcească.
Pentru o saramură de crap ca la cherhana, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Un crap mare
sare grunjoasă
6 căţei de usturoi pentru mujdei
4 rosii mari
3 ardei grasi
1-2 ardei iuti
1 ramura rozmarin
2-3 ramuri cimbru
1 legatura patrunjel
cateva boabe de piper
Se coace crapul pe pat de sare grunjoasă, după ce a fost mai întâi eviscerat. Solzii nu se curăţă!
Pe aceeasi tabla pe care am copt pestele prajim rosiile, ardeiul gras si un ardei iute. Dupa ce s-au fript punem pestele intr-un vas.Pregatim saramura fierband apa cu sare, ulei, usturoiul, verdeata, piperul, pana ajunge la punctul de fierbere, apoi adaugam si legumele si ardeiul iute fripte pe tava. Lasam sa fiarba impreuna 3-4 minute, apoi turnam peste peste. Lichidul trebuie sa fie suficient pentru a-l acoperi.
Peştele se mai poate băga la cuptor vreo 15 sau 20 de minute la 200 de grade Celsius pentru ca aromele să se pătrundă mai bine.