De te afli cumva călător printre dealurile incărcate de vii ale Jidveiului, atunci nu ezita să intri şi-n sat, la Cetatea de Baltă, la Crăciunelu de Sus, la Tătărlaua sau la Săntămărie.
Cărnaţi de porc, cartaboşi (sic!), caş de porc, dar şi copturi, precum: cozonaci, lichiu, hencleş, uscături, hornoaie sau plăcinte "impăturate". De te afli cumva călător printre dealurile incărcate de vii ale Jidveiului, atunci nu ezita să intri şi-n sat, la Cetatea de Baltă, la Crăciunelu de Sus, la Tătărlaua sau la Săntămărie. Ţi-or deschide uşa gospodarii şi te-or ospăta gospodinele cu bucate alese. Şi ţi-or pune dinainte, de-i iarnă şi te-a răzbit frigul, şi-o canuţă de "jinars" ori un vin fiert, că doar te afli pe "drumul vinului"!
Reţete tradiţionale
Nu-i timp mai bun decăt Crăciunul pentru a-ţi proba vrednicia pregătind dulciuri şi alte copturi tradiţionale pentru partea aceasta de lume. Cum ar fi, bunăoară, "hornoaiele", pentru care, la kilul de făină, mai ai nevoie de două ouă, o cană de zahăr, 7 linguri de ulei, o jumaâ de litru de lapte şi drojdie căt o nucă. "Se inmoaie drojdia in lapte şi se amestecă apoi cu toate ingredientele. Se frămăntă aluatul şi se pune la dospit. Se intinde o foaie de un deget grosime, care se taie in făşii late de două degete. Fiecare făşie se rulează pe un lemn rotund. Se coc in ulei incins. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin", aflăm de la gospodinele satului. Şi tot ele ne-au dat şi alte reţete locale. "Plăcintele impăturate" se pregătesc dintr-un kilogram de făină albă, două linguri de untură de porc, sare, ulei pentru copt. Făina se amestecă bine cu două linguri cu vărf de untură de porc şi se frămăntă cu apă sărată. Se face un aluat potrivit de tare. Se intinde aluatul pe o planşetă, se unge foaia obţinută cu ulei sau cu untură topită, apoi se rulează şi se taie in bucăţi de 4-5 cm. Din fiecare bucată obţinută se formează căte o plăcintă care se crestează la mijloc de două ori. Se coace in ulei incins. Pentru "uscături" (pe placul celor mici), adu-ţi la indemănă 5 ouă, 3 linguriţe de ulei, puţină sare, făină căt cuprinde şi ulei pentru copt. Se frămăntă făina cu ingredientele, se intinde o foaie subţire ca de tăiţei şi se taie in romburi cu latura de 3 degete. Se crestează romburile la mijloc cu cuţitul şi se trece un colţ al rombului prin crestătura din mijloc. Se coc in ulei incins. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin.
Cetăţile vechi
Deşi este atestată documentar in anul 1197, sub numele "Cuculensis castri", localitatea Cetatea de Baltă e posibil să fie cu mult mai veche. In secolele I i.Hr. - I d. Hr. aici s-a aflat o veche fortăreaţă, pe apa Tărnavei, pe o limbă de pămănt inconjurată de bălţi şi de mlaştini. După tradiţie, de aici vine şi numele de azi al locului. In secolul al XVI-lea, se construieşte pe o culme castelul Bethlen-Haller, restaurat in veacurile următoare. Astăzi, intrat in patrimoniul intreprinderii viti-vinicole din Jidvei, i-au fost readuse la lumină frumoasele elemente arhitectonice şi decorative in stilul Renaşterii franceze.
Cărnaţi de porc
Ingrediente: carne de porc (mai grasă), sare, piper, usturoi, maţe de porc.
Preparare: Se macină carnea de porc (se dă prin maşina de tocat - n.r.) şi se frămăntă cu usturoi pisat, sare, piper după gust şi una sau două căni de apă rece. Se umplu maţele de porc, spălate cu apă şi sare şi curăţate. Se aşază cărnaţii intr-o coşarcă de paie, la zvăntat, şi a doua zi se afumă.
Caş de porc
Ingrediente: o jumătate de cap de porc, falca de la porc, o bucăţică de ficat, un rinichi, o jumătate de limbă, o jumătate de inimă, o bucată de carne macră de 700-800 g, sare, piper, usturoi, băşică (stomac) de porc.
Preparare: Se pun la fiert, in apă cu sare, capul şi falca de porc, ficatul, rinichiul, limba, inima şi carnea macră. După ce au fiert, se scot şi se lasă să se răcească. Se taie in felii de circa un deget lăţime, se condimentează cu sare, piper şi usturoi, după gust. Se amestecă bine cu carnea in care au fiert şi se bagă in băşica porcului, curăţată şi spălată. Se leagă băşica şi se pune 5 minute in apă fierbinte. Se poate afuma puţin.
Cartaboş de porc
Ingrediente: măruntaie de porc (ficat, plămăni, splină, inimă, rinichi), slănină din barbă, carne macră, un kg ceapă, unsoare (untură), sare, piper, cimbru, maţe groase.
Preparare: Se fierb măruntaiele de la porc, slănina şi carnea macră, in apă cu sare. Separat se căleşte in unsoare un kg de ceapă tăiat feliuţe. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă la răcit. Apoi se toacă de două ori. Se frămăntă cu sare, piper şi cimbru. Se umplu maţele, spălate şi curăţate, se leagă la capete şi se opăresc.
Hencleş
Ingrediente: o jumătate de kilogram de făină, un ou, 125 g zahăr, 4 linguri de ulei, drojdie căt o nucă, 3-4 pahare de lapte, griş, unul-două pliculeţe cu zahăr vanilinat, smăntănă, nucă măcinată.
Preparare: Se frămăntă făina cu drojdie, zahăr şi ulei şi se lasă la dospit. Separat se prepară un griş mai gros, fiert in lapte, cu zahăr, după gust, şi zahăr vanilinat. După ce aluatul este dospit, se intinde o foaie groasă de un deget, se aşază intr-o tavă tapetată cu făină, se pune grişul răcit deasupra, se unge cu smăntănă amestecată cu ou şi zahăr. Peste griş se presară nucă măcinată. Se coace la cuptor la foc potrivit circa 30-40 de minute.
Reţete redactate de Maria Belu
Â
 Â
"Celor trei flori sfinte,/ Din Rai răsărite,/ Domnu-a cuvăntat:/ - Dragi florile mele,/ Cari suntem mai mari?// (â¦) Floarea vinului,/ Ea şi-a cuvăntat:/ - Da, eu sunt mai mare,/ Că dacă n-aş fi,/ N-ar fi bucurie/ Şi nici veselie"
Celor trei flori sfinte -colind