x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Scad veniturile din turism, în Grecia

Scad veniturile din turism, în Grecia

de Tudor Cires    |    31 Mai 2010   •   00:00

Criza economică şi socială care marchează puternic Grecia în acest an va conduce probabil la o scădere a numărului de turişti cu 10% şi la o diminuare a veniturilor din turism cu 15%, anticipează hotelierii eleni. Cea mai afectată zonă este Atena şi împrejurimile, unde peste 27.000 de rezervări au fost anulate în ultimele 18 zile, ca urmare manifestaţiilor de stradă din capitala elenă şi a decesului a trei angajaţi ai unei bănci, în urma unui incendiu provocat de manisfestanţi. Anulările sunt pentru întreg sezonul turistic şi, aşa cum a declarat pentru AFP reprezentantul sindicatului local al hotelierilor, Alexandros Vassilakis, aceste probleme ar putea continua şi în  2011. În Grecia, 17% din PIB este asigurat din turism, iar regiunea Atenei reprezintă 15% din aceste venituri.

În ce priveşte turismul, Grecia se află pe o pantă descendentă încă din 2009, când numărul turiştilor străini a scăzut cu 6,4%, iar veniturile din turism s-au diminuat cu 15%. Destinaţii clasice, care păreau că nu pot fi atinse de nici o criză, precum insulele Creta şi Rodhos, s-au resimţit şi ele, datorită publicităţii negative provocată de situaţia financiară a ţării.

După Atena, insula Rodhos, cu 10.000 de anulări, se află în "topul" negativ al scăderilor dramatice de turişti, fiind urmată de Cephalonia. Principalul motiv pentru criza din aceste insule îl reprezintă închiderea parţială a traficului aerian european din cauza norului de cenuşă vulcanică. Să mai adăugăm la acestea şi criza provocată de demisia secretarului de stat pentru turism Antzela Guerekou, ca urmare a implicării soţului ei într-un scandal de evaziune fiscală, pentru a avea tabloul complet al problemelor cu care se confruntă turism din Grecia, în acest moment.

×
Subiecte în articol: travel news