x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Specific montan

0
Autor: Simona Chiriac 21 Ian 2010 - 00:00
Specific montan
Vezi galeria foto

Bucătăria specifică regiunii Savoia este renumită pentru mâncărurile care au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se desăvârşi. Gospodinele de aici ştiu a stăpâni arta de a combina ingrediente diverse, adăugându-le la momentul potrivit pentru a le pune în valoare aromele.



Carnea este un ingredient important, care excelează în special în timpul sărbătorilor. Conform tradiţiei, la marile sărbători din an pe mese se aducea "la daube" - un vas încăpător plin cu bucăţi de carne înăbuşită, nici mai mult, nici mai puţin decât câteva păsări şi un sfert de vacă. Toate acestea erau puse la înăbuşit în unt, adăugându-se legume (morcovi, ceapă, usturoi), coniac (se flambează, aşa că este o reţetă spectaculoasă chiar şi numai din această perspectivă), sare şi un bouquet garni. Reţeta menţionează chiar folosirea a două oale suficient de mari pentru a adăposti atâtea bunătăţi.


Meniu pantagruelic

 În Evul Mediu însă, acest preparat avea dimensiuni pantagruelice. Pentru 50 de persoane se foloseau 15 kilograme de carne de vită, două capete de vacă, 10 bucăţi mari de slănină, 40 de picioare de porc. Toate acestea se aşezau în straturi intercalate cu legume de toate felurile şi condimente... Deserturile nu erau foarte diverse, în schimb gopodinele ştiind să profite la maximum de "dulceaţa" munţilor. Fructele de pădure, merele, mierea, untul şi smântâna erau ingrediente de bază. Perele lăsate la uscat în aerul rece de munte erau folosite apoi atât la felurile principale, cât şi la dulciuri. Pentru a pregăti "les rézules de poires", se pun feliile de pere stropite cu zeamă de lămâie într-un vas de lut, adăugându-se zahăr pudră, scorţişoară şi apă. Se lasă pe foc până se obţine un compot foarte scăzut. Se taie cercuri dintr-o foaie de aluat şi în mijloc se pune câte o linguriţă de compot. Se pliază, se lipesc, se pudrează cu zahăr şi se coc. Se servesc calde.


Les farcement

Ingrediente: 1.500 g cartofi, 150 g şunculiţă de porc afumată tăiată în fâşii subţiri, două ouă, două linguri de făină, câte 4 prune uscate de persoană, doi pumni de stafide, sare, piper.

Preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi se dau prin răzătoare. Se adaugă sare, piper, ouă, făină, stafide şi prune, amestecând totul foarte bine. Forma se unge cu grăsime şi se tapetează pereţii cu fâşii de şuncă. Se toarnă compoziţia, acoperindu-se iarăşi cu fâşii de şuncă. Se pune la foc, la bain marie, timp de patru ore şi jumătate. Se scoate din formă înainte de momentul servirii.


La galette au sucre
Plăcintă cu zahăr


Ingrediente:  300 g făină, 150 ml smântână, 4 ouă, 100 g zahăr pudră, unt, un praf de sare.

Preparare: Făina cernută se aşază pe masă sub formă de movilă. În mijloc se pun două ouă, smântâna, jumătate din cantitatea de zahăr şi un praf de sare. Se frământă aluatul, se modelează sub formă de minge şi se lasă la rece în frigider timp de două ore. O formă de tartă se unge cu unt, se aşază aluatul uşor aplatizat, se unge cu gălbenuş şi se pudrează cu zahăr. Se ţine în cuptor la foc potrivit timp de 20 de minute. Se serveşte călduţă, împreună cu fragi, zmeură, afine sau alte fructe.


Tarte au lard et pommes de terre
Tartă cu şuncă şi cartofi


Ingrediente: 300 g aluat pentru tartă, 250 g şuncă de porc afumată, un kg cartofi, 150 g brânză beaufort, două cepe, o ceapă eşalotă, arpagic, 50 g unt, ulei, două-trei ouă, un gălbenuş, sare, piper.

Preparare: Cartofii curăţaţi se taie în felii, iar cepele, eşalota şi arpagicul se toacă. Se încinge untul şi un pic de ulei într-o oală mai mare. Se adaugă cepele, eşalota şi se călesc. În acelaşi ulei se prăjesc cartofii, apoi se scot şi se lasă să se scurgă uleiul în exces. Şunca tăiată  în fâşii subţiri se prăjeşte, iar când a devenit crocantă se pun deasupra cartofii, cepele, eşalota şi arpagicul. Se amestecă timp de trei minute pe foc şi se scot într-un vas. Se adaugă ouăle bătute, sarea, piperul şi brânza beaufort feliată. Aluatul se împarte în două părţi inegale. Bucata mai mare se întinde sub formă de cerc şi cu ea se căptuşeşte o formă de copt rotundă (pentru tartă). Se înţeapă pe fund cu o furculiţă, apoi se toarnă compoziţia de cartofi şi se nivelează. Se pune deasupra restul aluatului ca un capac. Se presează marginile, se sigilează, apoi se unge deasupra cu gălbenuş bătut. Se coace în cuptor la foc potrivit timp de o oră.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...
Serviciul de email marketing furnizat de