x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Specific montan

0
Autor: Simona Chiriac 21 Ian 2010 - 00:00
Specific montan
Vezi galeria foto

Bucătăria specifică regiunii Savoia este renumită pentru mâncărurile care au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se desăvârşi. Gospodinele de aici ştiu a stăpâni arta de a combina ingrediente diverse, adăugându-le la momentul potrivit pentru a le pune în valoare aromele.



Carnea este un ingredient important, care excelează în special în timpul sărbătorilor. Conform tradiţiei, la marile sărbători din an pe mese se aducea "la daube" - un vas încăpător plin cu bucăţi de carne înăbuşită, nici mai mult, nici mai puţin decât câteva păsări şi un sfert de vacă. Toate acestea erau puse la înăbuşit în unt, adăugându-se legume (morcovi, ceapă, usturoi), coniac (se flambează, aşa că este o reţetă spectaculoasă chiar şi numai din această perspectivă), sare şi un bouquet garni. Reţeta menţionează chiar folosirea a două oale suficient de mari pentru a adăposti atâtea bunătăţi.


Meniu pantagruelic

 În Evul Mediu însă, acest preparat avea dimensiuni pantagruelice. Pentru 50 de persoane se foloseau 15 kilograme de carne de vită, două capete de vacă, 10 bucăţi mari de slănină, 40 de picioare de porc. Toate acestea se aşezau în straturi intercalate cu legume de toate felurile şi condimente... Deserturile nu erau foarte diverse, în schimb gopodinele ştiind să profite la maximum de "dulceaţa" munţilor. Fructele de pădure, merele, mierea, untul şi smântâna erau ingrediente de bază. Perele lăsate la uscat în aerul rece de munte erau folosite apoi atât la felurile principale, cât şi la dulciuri. Pentru a pregăti "les rézules de poires", se pun feliile de pere stropite cu zeamă de lămâie într-un vas de lut, adăugându-se zahăr pudră, scorţişoară şi apă. Se lasă pe foc până se obţine un compot foarte scăzut. Se taie cercuri dintr-o foaie de aluat şi în mijloc se pune câte o linguriţă de compot. Se pliază, se lipesc, se pudrează cu zahăr şi se coc. Se servesc calde.


Les farcement

Ingrediente: 1.500 g cartofi, 150 g şunculiţă de porc afumată tăiată în fâşii subţiri, două ouă, două linguri de făină, câte 4 prune uscate de persoană, doi pumni de stafide, sare, piper.

Preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi se dau prin răzătoare. Se adaugă sare, piper, ouă, făină, stafide şi prune, amestecând totul foarte bine. Forma se unge cu grăsime şi se tapetează pereţii cu fâşii de şuncă. Se toarnă compoziţia, acoperindu-se iarăşi cu fâşii de şuncă. Se pune la foc, la bain marie, timp de patru ore şi jumătate. Se scoate din formă înainte de momentul servirii.


La galette au sucre
Plăcintă cu zahăr


Ingrediente:  300 g făină, 150 ml smântână, 4 ouă, 100 g zahăr pudră, unt, un praf de sare.

Preparare: Făina cernută se aşază pe masă sub formă de movilă. În mijloc se pun două ouă, smântâna, jumătate din cantitatea de zahăr şi un praf de sare. Se frământă aluatul, se modelează sub formă de minge şi se lasă la rece în frigider timp de două ore. O formă de tartă se unge cu unt, se aşază aluatul uşor aplatizat, se unge cu gălbenuş şi se pudrează cu zahăr. Se ţine în cuptor la foc potrivit timp de 20 de minute. Se serveşte călduţă, împreună cu fragi, zmeură, afine sau alte fructe.


Tarte au lard et pommes de terre
Tartă cu şuncă şi cartofi


Ingrediente: 300 g aluat pentru tartă, 250 g şuncă de porc afumată, un kg cartofi, 150 g brânză beaufort, două cepe, o ceapă eşalotă, arpagic, 50 g unt, ulei, două-trei ouă, un gălbenuş, sare, piper.

Preparare: Cartofii curăţaţi se taie în felii, iar cepele, eşalota şi arpagicul se toacă. Se încinge untul şi un pic de ulei într-o oală mai mare. Se adaugă cepele, eşalota şi se călesc. În acelaşi ulei se prăjesc cartofii, apoi se scot şi se lasă să se scurgă uleiul în exces. Şunca tăiată  în fâşii subţiri se prăjeşte, iar când a devenit crocantă se pun deasupra cartofii, cepele, eşalota şi arpagicul. Se amestecă timp de trei minute pe foc şi se scot într-un vas. Se adaugă ouăle bătute, sarea, piperul şi brânza beaufort feliată. Aluatul se împarte în două părţi inegale. Bucata mai mare se întinde sub formă de cerc şi cu ea se căptuşeşte o formă de copt rotundă (pentru tartă). Se înţeapă pe fund cu o furculiţă, apoi se toarnă compoziţia de cartofi şi se nivelează. Se pune deasupra restul aluatului ca un capac. Se presează marginile, se sigilează, apoi se unge deasupra cu gălbenuş bătut. Se coace în cuptor la foc potrivit timp de o oră.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
Serviciul de email marketing furnizat de