x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Specific montan

0
Autor: Simona Chiriac 21 Ian 2010 - 00:00
Specific montan
Vezi galeria foto

Bucătăria specifică regiunii Savoia este renumită pentru mâncărurile care au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se desăvârşi. Gospodinele de aici ştiu a stăpâni arta de a combina ingrediente diverse, adăugându-le la momentul potrivit pentru a le pune în valoare aromele.



Carnea este un ingredient important, care excelează în special în timpul sărbătorilor. Conform tradiţiei, la marile sărbători din an pe mese se aducea "la daube" - un vas încăpător plin cu bucăţi de carne înăbuşită, nici mai mult, nici mai puţin decât câteva păsări şi un sfert de vacă. Toate acestea erau puse la înăbuşit în unt, adăugându-se legume (morcovi, ceapă, usturoi), coniac (se flambează, aşa că este o reţetă spectaculoasă chiar şi numai din această perspectivă), sare şi un bouquet garni. Reţeta menţionează chiar folosirea a două oale suficient de mari pentru a adăposti atâtea bunătăţi.


Meniu pantagruelic

 În Evul Mediu însă, acest preparat avea dimensiuni pantagruelice. Pentru 50 de persoane se foloseau 15 kilograme de carne de vită, două capete de vacă, 10 bucăţi mari de slănină, 40 de picioare de porc. Toate acestea se aşezau în straturi intercalate cu legume de toate felurile şi condimente... Deserturile nu erau foarte diverse, în schimb gopodinele ştiind să profite la maximum de "dulceaţa" munţilor. Fructele de pădure, merele, mierea, untul şi smântâna erau ingrediente de bază. Perele lăsate la uscat în aerul rece de munte erau folosite apoi atât la felurile principale, cât şi la dulciuri. Pentru a pregăti "les rézules de poires", se pun feliile de pere stropite cu zeamă de lămâie într-un vas de lut, adăugându-se zahăr pudră, scorţişoară şi apă. Se lasă pe foc până se obţine un compot foarte scăzut. Se taie cercuri dintr-o foaie de aluat şi în mijloc se pune câte o linguriţă de compot. Se pliază, se lipesc, se pudrează cu zahăr şi se coc. Se servesc calde.


Les farcement

Ingrediente: 1.500 g cartofi, 150 g şunculiţă de porc afumată tăiată în fâşii subţiri, două ouă, două linguri de făină, câte 4 prune uscate de persoană, doi pumni de stafide, sare, piper.

Preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi se dau prin răzătoare. Se adaugă sare, piper, ouă, făină, stafide şi prune, amestecând totul foarte bine. Forma se unge cu grăsime şi se tapetează pereţii cu fâşii de şuncă. Se toarnă compoziţia, acoperindu-se iarăşi cu fâşii de şuncă. Se pune la foc, la bain marie, timp de patru ore şi jumătate. Se scoate din formă înainte de momentul servirii.


La galette au sucre
Plăcintă cu zahăr


Ingrediente:  300 g făină, 150 ml smântână, 4 ouă, 100 g zahăr pudră, unt, un praf de sare.

Preparare: Făina cernută se aşază pe masă sub formă de movilă. În mijloc se pun două ouă, smântâna, jumătate din cantitatea de zahăr şi un praf de sare. Se frământă aluatul, se modelează sub formă de minge şi se lasă la rece în frigider timp de două ore. O formă de tartă se unge cu unt, se aşază aluatul uşor aplatizat, se unge cu gălbenuş şi se pudrează cu zahăr. Se ţine în cuptor la foc potrivit timp de 20 de minute. Se serveşte călduţă, împreună cu fragi, zmeură, afine sau alte fructe.


Tarte au lard et pommes de terre
Tartă cu şuncă şi cartofi


Ingrediente: 300 g aluat pentru tartă, 250 g şuncă de porc afumată, un kg cartofi, 150 g brânză beaufort, două cepe, o ceapă eşalotă, arpagic, 50 g unt, ulei, două-trei ouă, un gălbenuş, sare, piper.

Preparare: Cartofii curăţaţi se taie în felii, iar cepele, eşalota şi arpagicul se toacă. Se încinge untul şi un pic de ulei într-o oală mai mare. Se adaugă cepele, eşalota şi se călesc. În acelaşi ulei se prăjesc cartofii, apoi se scot şi se lasă să se scurgă uleiul în exces. Şunca tăiată  în fâşii subţiri se prăjeşte, iar când a devenit crocantă se pun deasupra cartofii, cepele, eşalota şi arpagicul. Se amestecă timp de trei minute pe foc şi se scot într-un vas. Se adaugă ouăle bătute, sarea, piperul şi brânza beaufort feliată. Aluatul se împarte în două părţi inegale. Bucata mai mare se întinde sub formă de cerc şi cu ea se căptuşeşte o formă de copt rotundă (pentru tartă). Se înţeapă pe fund cu o furculiţă, apoi se toarnă compoziţia de cartofi şi se nivelează. Se pune deasupra restul aluatului ca un capac. Se presează marginile, se sigilează, apoi se unge deasupra cu gălbenuş bătut. Se coace în cuptor la foc potrivit timp de o oră.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de