DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Stafidele sunt struguri uscati, fara seminte, proveniti de la soiurile kis-mis, sultanina, corint si perletta. Uscarea se realizeaza in cuptoare speciale sau direct la soare. Ele sunt deosebit de dulci, in special datorita continutului ridicat de zahar.
CRISTALIZARE. Daca sunt pastrate o perioada mai mare de timp, in anumite conditii, zaharul se cristalizeaza chiar in interiorul fructului. Aceasta va face ca fructele sa fie sfaramicioase, dar asta nu inseamna ca s-au alterat. Pentru a le decristaliza,
stafidele pot fi introduse intr-un lichid (alcool, sirop de fructe sau pur si simplu apa fiarta) pentru o perioada scurta de timp, dizolvandu-se astfel zaharul.
VITAMINE. Sunt foarte bogate in vitaminele A, B si C si au actiune energetica, remineralizanta, de purificare. Sunt indicate in activitati intelectuale prelungite, influentand favorabil memoria. Consumul de stafide are efecte pozitive in cazul infectiilor repetate, a problemelor hepatice, nervoase sau digestive, insomnie.
ULEI. Daca nu stiati, chiar si din stafide se poate obtine ulei. Acesta este foarte sarac in colesterol, nu are un gust anume, fiind parca facut special pentru prepararea fripturilor, in special a celei de pui. Stafidele reprezinta unul dintre principalele ingrediente ale prajiturilor, inghetatelor sau budincilor.
BISCUITI CU STAFIDE
|
INGREDIENTE: 500 gr faina, 500 gr zahar, 500 gr margarina, 4 oua, 4 galbenusuri, coaja rasa de lamaie, 300 gr stafide
PREPARARE: Se amesteca margarina cu zaharul, cele opt galbenusuri si coaja de lamaie rasa. Apoi se pun faina si stafidele. La urma se adauga albusurile batute. Tavile se acopera pe fund cu hartie, iar cu un cornet se toarna compozitia in tava, in diferite forme (bastonase, cercuri, spirale). Tava se introduce la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se raceasca, apoi se asaza pe un platou si se pudreaza cu zahar.
|
|
CHEC CU STAFIDE
|
INGREDIENTE: 400 gr faina, 200 gr zahar, 3 oua, 150 gr unt, 400 ml iaurt, 100 gr nuci, 50 gr stafide, 100 gr rahat, zahar pudra
PREPARARE: Untul, galbenusurile, zaharul si sarea se amesteca, pana se obtine o crema. Se incorporeaza iaurtul si faina amestecandu-se bine. Praful de copt se dizolva in zeama de lamaie si se adauga nuci tocate, stafide si rahat. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor. Se tapeteaza cu hartie o tava si se toarna in ea compozitia pentru chec. Se da la cuptor si, dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar.
|
|