x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Start în bucătăria olimpică de la Beijing

0
Autor: Tudor Cires 13 Aug 2008 - 00:00

O lume şi un vis! Sloganul Jo­curilor Olimpice de la Beijing e îndeajuns de încăpător pentru ambiţiile chinezilor de a conferi trăsături unice celei mai importante competiţii sportive de pe planetă. Principalul stadion olimpic este alimentat cu energie solară, autocarele pentru sportivi folo­sesc hidrogen transformat în energie electrică, iar metroul le-a dedicat o linie exclusivă. Confruntat cu mari probleme de poluare, Beijingul opreşte, timp de două săptămîni, pe un diametru de 500 km, marile fabrici şi obligă automobiliştii să circule o dată la două zile.



O lume şi un vis! Sloganul Jo­curilor Olimpice de la Beijing e îndeajuns de încăpător pentru ambiţiile chinezilor de a conferi trăsături unice celei mai importante competiţii sportive de pe planetă. Principalul stadion olimpic este alimentat cu energie solară, autocarele pentru sportivi folo­sesc hidrogen transformat în energie electrică, iar metroul le-a dedicat o linie exclusivă. Confruntat cu mari probleme de poluare, Beijingul opreşte, timp de două săptămîni, pe un diametru de 500 km, marile fabrici şi obligă automobiliştii să circule o dată la două zile.

Bucate ecologice

"O olimpiadă la nivel înalt, cu trăsături chinezeşti!" Precizarea vine din partea Excelenţei Sale, amba­sa­dorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Liu Zengwen. La o ceaşcă de ceai, în primitorul salon al Am­basadei, stăm de vorbă despre bucă­tă­ria JO de la Beijing. Aflăm că, la capitolul "grija faţă de om", chinezii oferă sportivilor toate condiţiile, mai ales în ceea ce priveşte hrana. Un sistem complex de asigurare a alimentaţiei pe principii ecologice face ca toate produsele să fie certificate din punctul de vedere al calităţii de-a lungul întregului lanţ cultivator-producător-transportator-distribuitor.

În Satul Olimpic sînt patru zone de res­taurante, cu mîncare internaţio­nală, me­diteraneană, asiatică (în gene­ral) şi chi­nezească. Reţetele se schim­bă, ciclic, la 8 zile. Există feluri de mîncare pentru mu­sulmani, pentru vegetarieni şi pentru diabetici; mîncare indiană, evreiască etc. "Pentru asigurarea meselor, au fost an­­gajaţi cei mai buni 6.000 de maeştri bucătari. Proporţia este de 30% mîncare chi­nezească şi 70% mîncare inter­naţională."

Recomandările unui diplomat

La Jocurile Olimpice nu există un me­­niu românesc, astfel că delegaţia noas­tră va trebui să aleagă ceva din ofer­­ta gastronomică mondială. Prezenţa la Beijing ar putea, totuşi, să-i determi­ne pe sportivii care n-au călcat pragul unuia din cele 20 de restaurante chi­nezeşti din capitala României să încerce una dintre mîncărurile tradiţio­nale ale celor patru şcoli culinare chineze.

Ambasadorul R.P. Chineze, Liu Zengwen, are plăcerea să ni le descrie: "Bucătăria Shandung, care include Beijingul, bucătăria Sichuan, bucătăria Yangxi, bucătăria din Canton – toate aceste şcoli sînt foarte diferite. De exemplu, la Shandung, în nord, mîncarea e mai sărată şi cu multe condimente; cea din Canton e mai blîndă, mai dulce. Mîncarea din Sichuan e foarte iute, dar să ştiţi că le place mult străinilor. În Huai Yang mîncarea e însă între iute şi dulce. Acolo se fac şi renumitele sculpturi în legume şi fructe…"

Îl întreb pe Excelenţa Sa ce mîncare ar recomanda unui sportiv? "Castraveţii cu praz", îmi răspunde. "E o mîncare foarte gustoasă, care conţine multe vita­mine. În chineză se cheamă «Dong Shao Haishen» şi s-ar traduce în româneşte: «Castravete de mare cu praz din Shandung». Alt preparat se numeşte «Gong Bao Jiding» (Pui cu alune) – «Carne tăiată de pasăre cu arahide şi legume fine». E foarte piperată! Există, de asemenea, «Yu Xiang Rousi» (în traducere: «aromă de peşte»; e un fel de metaforă, cum sînt multe alte denumiri de mîncăruri chinezeşti) şi care e, de fapt, carne feliată de porc cu condimente şi ardei iute, preparată în provincia Sichuan. Mai vreţi să aflaţi şi alte de­numiri?" Evident că mai vrem, aşa că diplomatul continuă: "«Ma Doufu» este «Tofu iute şi amorţit», care conţine un condiment din Sichuan care provoacă o senzaţie foarte specială la masă… Pe urmă, «Shui Zhu Yu», un peşte pregătit într-o supă specială… foarte piperată. Aş mai recomanda o găluşcă de carne tocată – preparată după şcoala Huai Yang – care se numeşte «Quing Tang Yi Ping Wanzi» (un fel de «supă limpede») şi, în sfîrşit, o supă deosebită, aromată, gustoasă, care se numeşte, în traducere, «La rangul cel mai înalt»"…

România culinară

Ambasadorului îi place, în schimb, la Bucureşti, să mănînce ciorbă de burtă (pe care o recomandă tuturor prietenilor), mici cu muştar, sărmăluţe cu mămăligă (dar fără smîntînă, deoarece chinezii nu prea folosesc) şi papanaşi, avînd alături un vinişor de Jidvei, de Murfatlar sau de Valea Călugărească.



Tang Bing

Ajung la momentul culminant al interviului, atunci cînd Excelenţa Sa Liu Zengwen, ambasadorul R.P. Chineze, îmi povesteşte despre cea mai… savuroasă amintire: "În China, fiecare zonă are o tradiţie. În nord, baza alimentaţiei e făina de grîu; în sud e orezul (şi făina de orez). Eu m-am născut în provincia Shandung. Acolo nu se cultivă orez; numai grîu, porumb, sorg, castraveţi, cartofi dulci. Din copilărie, mi-a rămas o amintire foarte puternică despre plăcintele umplute cu zahăr, susan şi nucă. Plăcinta se numeşte «Tang Bing». «Bing» înseamnă plăcintă, «Tang» înseamnă zahăr. Mama îmi dădea o plăcintă cînd plecam la şcoală, care era departe şi, pînă la întoarcerea acasă, trebuia să mă satur toată ziua cu Tang Bing..."


Raţă Beijing

1 Pregătită pentru prima dată în secolul al XIV-lea, în timpul dinastiei Yuan, reţeta are ca principal ingredient un anumit fel de raţă crescută cu singurul scop de a fi mîncată. Raţele, hrănite cu for­ţa, sînt ţi­nute cap­tive în cuşti care nu le permit să se mişte prea mult. Cînd ajung la greu­ta­­tea de 2,5 ki­lo­grame, sînt nu­mai bune pen­tru a fi li­v­ra­­­te res­tau­ran­telor. De acum în­colo se do­ve­deşte măiestria bucătarului. Se prinde raţa cu o sfoară de gît şi se lasă afară, în bătaia vîntului, cam patru ore. Într-o tigaie wok se pu­ne apă, se aduce la fierbere, apoi se adaugă o felie de ghimbir, o ceapă eşalotă tăiată în două, trei linguri de miere, o lingură de oţet şi una de sherry. După ce fierbe, se pune o lingură şi jumătate de ami­don dizolvat în trei linguri de apă. Se toarnă această so­lu­ţie peste raţă, apoi se lasă afară, în vînt, timp de alte şase ore.

2 Raţa se frige apoi cu pieptul în sus timp de 30 de mi­nute, pe un grătar. Important este să se folo­sească lemne de păr, piersic sau curmal, în felul acesta carnea căpătînd o aromă aparte. Se întoarce raţa pe cealaltă parte şi se mai lasă o jumătate de oră. În etapa finală, raţa se ţine din nou cu pieptul în sus, timp de 10 minute.

3 Se obiş­nuieşte ca în restaurante, bucătarul să servească personal oaspeţii cu această delicatesă. După ce taie cu un cuţit foarte bine ascuţit fe­lii subţiri de carne, aşază pe o ­farfurie încălzită, atît carnea, cît şi pielea cro­cantă. Alături se pot pune un sos dulceag, de re­gu­lă de soia, pîinici cu su­san sau clă­tite speciale.
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice,   mîncare

 



Mai multe titluri din categorie

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...
Serviciul de email marketing furnizat de