RETETA DE VEDETA
Cel mai bun prieten al meu si-a pus bocancii in cui si cortu-n debara. Nu a lui, a maica-sii, pentru ca se insoara luna viitoare si lasa (cu un aer eroic, asemenea exploratorilor din vechime, sper eu!) locurile goale din albumele noastre de drumetie viitorimii (cum ar fi spus Grigore Antipa daca l-ar fi cunoscut). Casa de piatra, batrane! Si, ca sa fie piatra mai... pietroasa, purcedem prin soarele imblanzit al Baraganului sa "catam" niscai vin, numai bun de turnat la temelie. La Pietroasele, spre Buzau, la domnul (cum altfel!) Buzoianu. "Marco!", zic eu. "Polo!", raspunde el din spatele volanului, chiar daca am dat azi la schimb drumul matasii pe cel al vinului.
V-am povestit asta pentru ca nu mai departe de a doua zi am purces iar la drum cu mirosul gratarului de cu seara in nari si cu ochiul inca razgaiat de malul baltii salbaticite, unde noaptea se apucase deja sa ne sufle in jar. Insa "amanuntele sunt importante", aveam sa aflu mai tarziu din gura actorului si pictorului Stefan Sileanu. Iar povestea culorii, a scenei si a gustului am s-o las unui vanticel cumintit de un anume glas s-o aduca de dincolo de limba de asfalt a soselei.
"M-am nascut undeva pe Valea Buzaului, pe la Cislau", suna povestea inceputa de un glas pe care-l stiam aspru, dar pe care acum il regasesc cald. Poate privirea... "N-am trait acolo mai mult de un an. Era in vremea razboiului si parintii mei s-au mutat la Patarlagele. Curand, tata, croitor de meserie, a fost mobilizat la Ramnicu Sarat, in atelierele armate. Asa ca eu am fost crescut de o matusa intr-un sat din apropiere, Valea Viei. Chiar si atunci cand viata m-a purtat prin alte locuri - Zlatna, Bucuresti - in fiecare vara am venit inapoi in locurile unde copilarisem."
PRIMA IUBIRE. "In vara lui â54 - eu aveam deja vreo 14 ani - au venit la noi in sat niste tineri artisti sa picteze biserica. Unul dintre ei locuia in gazda chiar la matusa mea. Ma imprietenisem cu ei, asa cum un copil se poate imprieteni cu cineva de varsta lor. Cred ca in ochii mei era si multa admiratie. Ii insoteam peste tot. La scaldat in apa Buzaului, cand plecau pe coclauri cu sevaletul sa picteze, ii ajutam cat puteam si-n biserica... Ma mai trimiteau dupa oua sau lapte pentru preparatul culorilor... Asa am ajuns eu in preajma celor trei tineri pictori pe care aveam sa-i aflu drept Paul Gherasim, Fane Teodoreanu si Florin Niculiu." Privirea ii scapa spre o fotografie din albumul expozitiei de la Simeza. Valea Viilor, 1955, alaturi de Florin Niculiu.
AVENTURA CULORII. "Intr-o asemenea zi am luat o pensula din oala atarnata pe schela din biserica in timp ce ei se odihneau si am facut un mic crochiu", reia actorul, rupand parca ceva din alb-negrul hartiei si daruindu-mi-l din ochi. "«Asta e Mosuâ Mitu», au zis pictorii. «Mai baiete, tu ai talent!» Il recunoscusera imediat. Nu stiu daca desenul era atat de bun, dar cred ca surprinsesem ceva din aerul pe care mosul meu il avea. Dupa urmatoarea plecare la Bucuresti, Florin Niculiu mi-a adus o trusa completa de pictura. Asa am inceput eu sa pictez."
CU PENELUL LA CAPSA. "Cum nu reusisem sa intru la Liceul de Arte Plastice, desi fusesem un an audient, matematica a fost de vina, m-am inscris la o scoala de cofetari-bucatari, pentru ca voiam neaparat sa raman in Bucuresti. Ai mei locuiau pe undeva prin Crangasi intr-o inghesuiala teribila. Cu ei nu puteam sta, asa ca m-am dus la camin. Nu era ce-mi doream eu, dar, oricum, tot am facut o afacere cu scoala asta. Aveam de mancare. Faceam practica la Capsa de vreo trei-patru ori pe saptamana, iar in rest, teorie. Invatam cum se taie ceapa si cum se rad morcovii", zice si rade. "De parca cine stie ce mare lucru era." Teoria chibritului imi vine sa zic si stiu c-ar fi de acord. "Am invatat totusi si cateva retete acolo. Deci, ceva-ceva tot s-a lipit. N-am facut o pasiune din arta culinara. Pe atunci nici n-aveam cum. Fusesem fortat de imprejurari sa ma inscriu acolo, iar gandul imi era in continuare la pictura."
Citește pe Antena3.ro
Asa ca, mucles si casca urechea!
|
SCORDOLEA DE PASTRUGAUngurii au o vorba despre pescari, "csenges bolond", nebun linistit. Asa ca asculta vorba (tare gustoasa) a unuia dintre ei care stie ce spune, ca de 30 de ani e pe balta! Cum pastruga nu prea e la indemana tuturor, poti sa iei cateva bucati de somotei, ca pestele treâ sa fie nitel grasut. Si cum scordoleaua cea mai buna iese doar daca ai felurite soiuri de peste, vezi sa te invartesti si de ceva fitofag marunt pe care trebuie sa-l fierbi bine si sa-l pasezi pana ajunge ca o smantana subtire. Acum pui la fiert trei-patru cartofi mari taiati jumate si bucatile de somotei (sau, de!, pastruga) si le lasi sa fiarba pana-i gata! Pui pe un platou cartofii si pestele si, daca vrei sa te iei dupa unii, faci un sos de rosii cu usturoi, mai inviti si-un ardei iute si, daca-nchizi ochii, zici ca esti la Sfantu Gheorghe! |
| ||
OAMENI SI OAMENI
|