x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sub soarele Toscanei

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 18 Mar 2011 - 14:46
Sub soarele Toscanei

156899-paste.jpgCălătorule înfometat, dacă intri într-o casă vegheată de soarele Toscanei, la orele prânzului, un parfum încântător, nemaiîntâlnit altundeva, te va trage ca aţa spre bucătărie. Acolo unde, pe plită, fierbe supa toscană. Supa – numită tradiţional „minestre” sau „zuppe” –, cu aromele ei de legume proaspete şi verdeţuri crude presărate din belşug, este aici simbolul vieţii liniştite, al vremurilor de pace de demult când, spun toscanii, „oalele cu supă erau mai pline decât buzunarele cu bani”.

Dar nu elogiul supelor am vrea să-l facem acum – deşi tare ne mai este dor de faimoasa „pappa al pomodoro” florentină, cu aroma ei inconfundabilă de roşii proaspete şi busuioc! Nu, nici despre delicioasa „ribolitta” cu morcov, fasole albă şi verdeţuri nu vom vorbi. Ci despre fantasticele paste, preparate în casă, după reţete străvechi, de frumoasele gospodine toscane. Despre „il primo” (felul principal) care aici, în însorita Toscana, este sinonim cu orice fel de mâncare din paste. Şi ne reamintim că Bocaccio, în al său „Decameron”, scria la un moment dat despre acele bucate ale Evului de Mijloc – lasagne, ravioli şi maccheroni – pe care le numea „piatti ghiotti” (delicatese gastronomice). Şi că Florenţa anului 1348 ne apărea acolo drept locul unde „viţa-de-vie era legată cu cârnaţi”, la poalele unui „munte de parmezan”, în vreme ce oamenilor nu le mai rămânea nimic altceva de făcut decât să fiarbă, în supă de clapon, acele delicioase ravioli pregătite în casă – „pasta fatta in casa” spun italienii – după care să le arunce peste muntele de parmezan şi să se delecteze cu ele… Şi cu cât mai mulţi vor fi mâncat, cu atât bucatele se vor fi înmulţit. Aceasta să fie oare imaginea paradisului?

Călătorule, dacă tot te-ai pornit prin Toscana, lasă deoparte şi impunătoarea Florenţă, şi Lucca cea cu acoperişuri roşii, şi Siena cea primitoare. Îndreaptă-te spre Lunigiana, „ţinutul celor o sută de castele”, cu peisajul lui stâncos şi văile împădurite. E timpul să guşti din mi­nunatele „testaroli”, delicioasele paste pregătite în casă, după o reţetă unică, păstrată ca la începuturi poate şi datorită faptului că multă vreme locuitorii satelor de aici – Pontremoli, Villafranca, Malgrate, Bagnone – au trăit izolaţi. Să pregăteşti testaroli – spun ei – este o probă de iubire şi de răbdare. Mai întâi se face un aluat din făină, sare şi apă, din care se întinde o foaie subţire. Aceasta se prăjeşte într-o tigaie, timp de 10 minute, pe amândouă părţile. Apoi se taie în fâşii, romburi şi triunghiuri. Se adaugă un sos pregătit din busuioc zdrobit în mojar, împreună cu câţiva căţei de usturoi, care se amestecă bine cu ulei de măsline, parmezan şi brânză de oaie tare – „pecorino” – rasă.

Iar dacă vrei să iei pastele toscane la rând, atunci încearcă: la Siena – farfalle con zucchini, fiori di zucca e pomodori/ farfalle cu dovlecei, flori de dovleac şi roşii; la Lucca – spaghetti al cacio e pizzico/ spaghete cu brânză de oaie veche şi piper; la Florenţa – penne strasciate/ penne cu sos de carne, în stil florentin; la Livorno – penne alla Maremmana/ penne cu ciuperci, vinete, mazăre şi cârnaţi; la Arezzo – pappardellle alla Lepre/ papardele cu sos de mistreţ; la Grosseto – spaghetti all’Isolana/ spaghete cu usturoi, ulei de măsline şi pătrunjel verde. După care ia la rând din nou tot ţinutul Toscanei, căci multe alte surprize culinare te aşteaptă!

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Prezentator surpriză pentru cel de-al șaselea sezon Burlacul

Prezentator surpriză pentru cel de-al șaselea sezon Burlacul
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul îl va regăsi pe artistul Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, în curând, la Antena 1.  Un burlac cu care s-a împrietenit repede și gândul că îl va...

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 
Galerie Foto În ultimele zile au suferit atât agențiile de turism, cât și românii care vor să plece în vacanță în Grecia, după ce această țară a hotărât să le impună românilor accesul doar dacă au un test...

Predealul e mai accesibil în această vară

Predealul e mai accesibil în această vară
Galerie Foto Vremurile și vremea vin în ajutorul vacanțelor perfece la munte, în România. Prețurile au scăzut, la fel și gradul de ocupare, în zone care până acum erau foarte aglomerate și scumpe. Predealul, de exemplu,...

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată
Serviciul de email marketing furnizat de